Dr. Tihomir Eterović, šef bračke hitne službe, otkriva: U srpnju smo imali 62 gliserska prijevoza

Ovogodišnju turističku sezonu, u kojoj je broj gostiju na otoku bio iznad svih najava i očekivanja, najbolje su osjetili djelatnici hitne medicinske službe na Braču.

Osim Tima 1 koji sjedište ima u Supetru, prije nekoliko godina ustrojen je i Tim 2, stacioniran u Gornjemu Humcu. Takva lokacija Tima osigurava da pacijenti koji su udaljeniji od Supetra i čiji bi transport do bračkoga grada vremenski bio poguban, pravovremeno budu zbrinuti. I jedan i drugi tim ovoga ljeta rade u “punom pogonu”, a osobito vikendom i u vremenu kada ambulante liječnika obiteljske medicine uglavnom miruju. Poznato je, naime, da se pacijenti koji ostvaruju zdravstvenu zaštitu na otoku u slučaju potrebe prvo trebaju javiti svojim liječnicima, a hitnoj medicinskoj službi samo u slučaju da njihovi liječnici ne rade, a stanje je hitno i zahtijeva liječničku intervenciju.

Gliserski i zračni transport pacijenata
Koliko su posla imali timovi hitne medicinske službe u zbrinjavanju pacijenata čije je zdravstveno stanje bilo ozbiljno najbolje potvrđuje broj hitnih transporta pacijenata za splitski Klinički bolnički centar. Dr. Tihomir Eterović, voditelj bračke hitne službe, potvrdio je za BRAČ danas da je u srpnju Zavod za hitnu medicinsku pomoć imao gliserski, ali i zračni transport pacijenata za KBC Split. Ističe i da su zbog potreba turističke sezone morali ojačati svoje snage. — Samo u srpnju imali smo 62 gliserska prijevoza. Napominjem da je broj preveženih pacijenata veći jer nerijetko budu dva, čak i tri pacijenta u jednomu gliserskomu prijevozu. U istomu mjesecu imali smo i jedan helikopterski prijevoz s Brača do Splita, rekao je dr. Eterović kojemu je osim pružanja medicinske pomoći u zadatak povjerena i organizacija bračke ispostave hitne medicinske pomoći.

Uz osnovni Tim 1 dodatni Tim obavlja ambulantni posao za turiste
Dr. Eterović istaknuo je da je s obzirom na turističku sezonu pojačan i sastav hitne medicinske službe kako bi mogao odoliti potrebama. — U Supetru svakodnevno, subotom, nedjeljom i praznikom, imamo od 7.30 do 15.00 sati dodatni Tim 1. Radi se o timu koji uključuje liječnika, medicinskoga tehničara i vozača s kolima. Ovaj dodatni Tim 1 uglavnom radi ambulantni posao za turiste, a osnovni Tim 1 radi non-stop 24 sata svakodnevno, i to samo za hitna stanja, pojasnio je dr. Eterović.

U Gornjemu Humcu liječnik od 10.00 do 22.00 sata
U ispostavi Hitne medicinske pomoći u Gornjemu Humcu Timu 2 svakodnevno se pridružuje liječnik, i to od 10.00 do 22.00 sata, te se, ističe šef bračke hitne pomoći, Tim 2 pretvara u Tim 1 u tom vremenskom razdoblju. — Ostatak vremena, od 22.00 sata do 10.00 sati ujutro, radi Tim 2 u čijemu su sastavu medicinski tehničar i medicinski tehničar – vozač, ali bez liječnika, rekao je šef hitne.

ZHMP obavlja i sanitetski prijevoz pacijenata
Brački Zavod za hitnu medicinsku pomoć osim svakodnevne brige oko pružanja hitne skrbi svima koji pokucaju na vrata te ustanove, obavlja i sanitetski transport pacijenata u splitsku bolnicu. Takav transport odnosi se na one pacijente kojima je neophodno potreban te kojima uputnicu izda liječnik primarne zdravstvene zaštite. Kako većinu specijalističkih i kontrolnih pregleda nije moguće obaviti na otoku, pacijente se sanitetom šalje u Split i vraća na otok.

Voditelj Hitne medicinske pomoći: Poštujemo epidemiološke naputke
Dr. Eterović ističe da se takav prijevoz obavlja svakodnevno, osim vikendom, nedjeljom i praznicima. — Svakodnevno obavljamo tzv. hladni sanitetski prijevoz. U sanitetskom vozilu su pacijenti i njihova pratnja, ali uz poštivanje epidemioloških naputaka: obvezno nošenje maske, razmak (koliko je moguće), dezinfekcija ruku, i po potrebi dezinfekcija fumigacijom samih vozila. Kad god je moguće, u vozila smještamo pojedinačno pacijente, rekao je dr. Eterović.

BRAČ danas već je pisao o tomu koliko iznosi svaki transport gliserom iz Supetra do Splita. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, svaka vožnja gliserom državni proračun košta 2.443,88 kuna.

Prema riječima dr. Tihomira Eterovića, Zavod za hitnu medicinu Brač obavio je u srpnju ove godine 62 gliserska prijevoza (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...