Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

DRŽAVNI INSPEKTORAT NA BRAČU: 26 inspektora u trodnevnom koordiniranom nadzoru pronašlo oko 160 nepravilnosti, naplaćene su brojne kazne, izrečene i mjere zabrane rada

Od 25. do 27. srpnja otok Brač bio je meta državnoga inspektorata Republike Hrvatske. Čak 26 inspektora toga inspektorata iz različitih područja, ustrojenoga početkom travnja ove godine odlukom Vlade RH, poput hobotnice se raširilo po otoku u lovu na prekršitelje zakona. Istina, nisu više samo represivni aparat, ali nije bilo milosti; ulazilo se u objekte, češljalo papire, tražile radne dozvole, strogo nadzirao svaki segment poslovanja. Brzo se po otoku proširila vijest da je inspekcija u kontrolama, pa su telefoni radili, javljalo se na sve strane da je na otoku kontrola. No, nekima ni to nije pomoglo; strepilo se i strahovalo hoće li biti meta državnih službenika, i to upravo u razdoblju kada je turistička sezona na vrhuncu.

Bio je to, kako smo doznali, planirani koordinirani nadzor u koji su sudjelovala 4 turistička inspektora, 4 inspektora rada, 6 sanitarnih inspektora, 5 tržišnih inspektora, 2 veterinarska inspektora, 3 rudarska inspektora, 1 vodopravni inspektor i 1 inspektor zaštite okoliša. U pripremi, naravno operativnoj, i organizaciji sudjelovao je i glavni državni inspektor dr. Andrija Mikulić koji je nazočio većini nadzora na našem otoku.

Naplaćeno 19.000,00 kuna kazni na mjestu izvršenja prekršaja
— Četiri turistička inspektora obavili su ukupno 35 inspekcijskih nadzora nad poslovanjem ugostiteljskih objekata, prilikom čega su utvrdili 45 nepravilnosti, donijeli 19 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrekli 13 naredbi u zapisnik o otklanjanju nedostataka te su naplatili 11 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 19.000,00 kuna, poručili su iz Državnoga inspektorata. Napomenuli su da su turistički inspektori utvrdili nedostatke koji su se uglavnom odnosili na neispunjavanje minimalnih uvjeta u kuhinjama i prostorima za pripremu jela, zatim u sanitarnim čvorovima za goste i zaposleno osoblje te na krivo oglašavanje i isticanje usluga u komercijalnom poslovanju. Osim toga, inspektori su pronašli i nedostatke vezane za isticanje oznaka o zabrani usluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol.

tržišni inspektori Državnoga inspektorata naplatili su čak 19.000,00 kuna kazni na mjestu izvršenja prekršaja (tofo: iz arhive)

tržišni inspektori Državnoga inspektorata naplatili su čak 19.000,00 kuna kazni na mjestu izvršenja prekršaja (tofo: iz arhive)

Zatečeni proizvodi životinjskoga porijekla bez deklaracije
Sanitarni inspektori također su bili nemilosrdni u provedbi kontrole. — Šest sanitarnih inspektora obavili su 38 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđena 41 nepravilnost, doneseno 14 rješenja o otklanjanju nedostataka, 10 rješenja o zabrani rada, podnesena su 2 optužna prijedloga, naplaćeno je 23 kazni na mjestu izvršenja prekršaja te je uništeno 75 kg proizvoda životinjskog porijekla zatečenih bez deklaracije i nepoznatog porijekla, pojasnili su iz Državnoga inspektorata o mjerama koje su poduzeli njihovi inspektori. Utvrđeni prekršaji također su bili raznoliki; od toga da objekt nije bio upisan u Upisnik Ministarstva zdravstva koji posluje s hranom do toda da su zatečeni djelatnici bez sanitarnih knjižica, kao i djelatnici bez položenoga tečaja higijenskoga minimuma, a primijećeni su i nezadovoljavajući sanitarno–tehnički uvjeti u nemim objektima.

Čeka se tražena dokumentacija
Inspekcija rada imala je također pune ruke posla. Kroz trodnevnu akciju obavili su ukupno 35 inspekcijskih nadzora te su pritom utvrdili 6 nepravilnosti. Iz Inspektorata napominju kako će konačni rezultati inspekcije rada biti poznati u narednome razdoblju nakon dostavljanja zatražene dokumentacije.

Uhvaćena i trgovina bez registracije
Tržišni inspektori, njih petero, obavili su ukupno 50 inspekcijskih nadzora. — Prilikom nadzora utvrdili su 39 nepravilnosti, donijeli 2 rješenja o otklanjanju nedostataka, 6 rješenja o zabrani rada, izdali 6 prekršajnih naloga, kratko bi se mogao opisati epilog boravka tržišnih inspektora na našem otoku. U nadzorima te inspekcije, kako su nas izvijestili, utvrđeni su prekršaji poput neisticanja cijene proizvoda, neisticanja obavijesti o načinu podnošenja pisanih prigovora potrošača, a bilo je i prekršaja kod nađenih proizvoda bez obavijesti i neisticanja uvijeta prodaje. Kako javljaju iz Inspektorata, čak je uhvaćena i trgovina bez registracije. No, tržišni inspektori izgleda nisu završili s obavljanjem posla na otoku. — Nastavak nadzora nastavlja se u dva društva gdje će se naknadno utvrditi moguće postojanje i drugih nepravilnosti. Također, očekuju se i isprave o robi svih trgovaca u kojima je vršen nadzor, a kojima je zatraženo dostavljanje istih, napomenuli su.

Podnesena i tri optužna prijedloga
Ni veterinarski inspektori nisu bili bez posla. Obavili su ukupno 5 nadzora i utvrdili 26 neepravilnosti, prilično mnogo za broj obavljenih nadzora. Inspektori su donijeli 3 rješenja o otklanjanju nedostataka i podnijeli 3 optužna prijedloga. Utvrđeni prekršaji, kako su nam javili iz te državne institucije, odnosili su se na opća načela uvjeta Zakona o hrani, sigurnosti hrane i higijene hrane. Tijekom akcije poslano je na neškodljivo uklanjanje putem subjekta u poslovanju s nusproizvodima ukupno 268 kg mesa i mesnih pripravaka. Rudarski inspektori u 11 nadzora nisu pronašli povrede propisa, dok je vodopravni inspektor obavio 1 nadzor bez utvrđenih povreda propisa.

Odlagalište zaprima otpad unatoč zabrani
Kontrola je obavljena i na jednom bračkom odlagalištu otpada. — U nadzoru je utvrđeno da predmetno odlagalište zaprima otpad, iako je sukladno s Odlukom o zatvaranju odlagališta trebalo biti zatvoreno. Inspekcija zaštite okoliša izdat će rješenje kojim će se narediti da se usklade s Odlukom o zatvaranju odlagališta, poručili su iz Državnoga inspektora. Obavijestili su nas da su koordinirani nadzori, i to pod nazivom “Plovni objekti”, započeti još početkom srpnja.

u razdoblju od 25. do 27. srpnja, Državni inspektorat obavio je kontrolu na otoku Braču u kojoj je sudjelovalo 26 inspektora (foto: iz arhive)

u razdoblju od 25. do 27. srpnja, Državni inspektorat obavio je kontrolu na otoku Braču u kojoj je sudjelovalo 26 inspektora (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...