Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Evo kako je završila poslovna 2019. godina u komunalnom poduzeću “Vodovod Brač”; u odnosu na 2018. godinu rashodi na plaće zaposlenih povećali su se za pola milijuna kuna

Kako smo i obećali, BRAČ danas došao je do podataka o završetku poslovne 2019. godine u komunalnom poduzeću “Vodovod Brač”, a s obzirom na interes javnosti i činjenicu da se radi o poduzeću u vlasništvu bračkih jedinica lokalne samouprave, konkretnije grada Supetra i sedam općina.

Nastavljeno negativno poslovanje poduzeća
Prema podacima Financijske agencije, brački “Vodovod” završio je 2019. godinu ponovno u minusu, odnosno s gubitkom, i to u iznosu od 738.912 kuna. Protekle godine poduzeće je ostvarilo prihode od 22.461.428 kuna, ali su ukupni rashodi bili veći i iznosili su 23.200.340 kuna, pa je i prošla godina završila u minusu, odnosno s gubitkom. Nastavilo se tako negativno poslovanje poduzeća. Treba podsjetiti kako je “Vodovod Brač” i 2018. godinu završio s minusom od 992.706 kuna.

“Vodovod Brač” ima 46 zaposlenih
Podatke o poslovanju u protekloj godini zatražili smo i od “Vodovoda”, ali nam tada nisu htjeli ponuditi niti projekcije završetka poslovne godine, premda smo upit poslali još u ožujku. Tek su nam kratko priopćili: — Vodovod Brač ima 46 zaposlenika, a sva financijska izvješća za prethodne godine javno su objavljena putem Financijske agencije. Financijska izvješća za 2019. godinu Društvo će javno objaviti do zakonski određenoga datuma.

U 2019. godini troškovi plaća povećani za pola milijuna kuna
Informacije o poslovanju toga društva BRAČ danas dobiva na kapaljku pa smo zato od Fine zatražili podatke s obzirom na interes javnosti. Ono što je vrlo indikativno u tom poduzeću jest rast plaća iz godine u godinu, kako se mijenjala Vladina uredna o minimalnoj bruto plaći, a sve zahvaljujući Pravilniku o radu koji je omogućavao takav rast plaća. Samo u protekloj godini, prema podacima iz Fine, troškovi osoblja iznosili su 7.542.132 kuna, dok su oni u 2018. godini bili 6.996.275 kuna, što znači da su troškovi plaća povećani za više od pola milijuna kuna. U rashode sigurno idu i troškovi članovima skupštine koji nisu zanemarivi, a u njoj sjede predstavnici jedinica lokalne samouprave po izbori njihovih čelnika koji su ih imenovali. Iako nam iz “Vodovoda” nisu htjeli otkriti o kolikim se naknadama radi, odgovorivši kako je ona određena Poslovnikom o radu Skupštine, neslužbeno saznajemo da članovi Skupštine mjesečno primaju 2.000 kuna.

Voditelj računovodstvene službe ostvaruje prihod kao gradonačelnica
U razdoblju od 2010. do 2020. godine u “Vodovodu” su plaće porasle za 44 posto, a u to su se mogli uvjeriti i skupštinari kad se pred njima pojavila tablica s prikazom rasta plaća. Rekorder je naravno direktor Tonči Trutanić koji je već usidren u rukovodeću fotelju 27 godina, a čija mjesečna bruto plaća iznosi nevjerojatnih 25.593 kuna. Zanimljiv je i podatak da voditelj računovodstvene službe u tom poduzeću na godišnjoj razini ostvaruje bruto primanja od 199.875 kuna, a taj iznos gotovo je identičan primanjima koja ostvaruje gradonačelnica bračkoga grada. Javnost je zgrožena visinom plaća u bračkom “Vodovodu”. Sve se glasnije mogu čuti komentari kako je “Vodovod” tvrtka za uhljebljivanje stranačkoga kadra, a otočani su zgroženi činjenicom rasta cijene vode, dok je pred tvrtkom novo zaduživanje od 14 milijuna kuna za nastavak poslovne zgrade “Vodovoda” u zoni “Žedno-Drage” nakon što je upravi taj potez odobrila Skupština.

Plan poslovanja stopiran zbog rasta plaća
Da se radi o konfuznom poslovanju najbolje potvrđuje činjenica kako Skupština “Vodovoda” nije u početku podržala Plan poslovanja tvrtke za 2020. godinu upravo zbog neshvatljivoga rasta plaća u trenucima kada poduzeće bilježi gubitke u poslovanju i kada se stanovništvu pripremalo povećanje cijena vodnih usluga. Tada je direktoru Trutaniću naloženo da izmjeni Pravilnik o radu kako bi se zaustavio rast plaća. Trutanić je prozvan i zbog koeficijenata, a to je uostalom i sam potvrdio. — Koeficijente smo definirali unatrag 15 godina zajedno s Ekonomskim fakultetom u Splitu, odgovorio je Trutanić skupštinarima i tako otkrio da se uprava društva godinama zapravo nije bavila pitanjem plaća zaposlenih, osim što su one nepobitno rasle iz godine u godinu, a bile su zaštićene Pravilnikom o radu. No, za negativno poslovanje društva, bolje reći gubitke, nitko nije odgovarao. Trutanić je već bio prozivan za loše financijsko stanje, za nesnalaženje u vođenju poduzeća, posebno uoči reizbora kada mu je skupština povjerila novi mandat.

Kada će stići Trutanićev prijedlog plaća?
Iako je skupština na posljednjoj sastanku obvezala direktora Trutanića da za sljedeću sjednicu predloži plaće zaposlenih u komunalnom poduzeću, zatim korekcije koeficijenata o plaćama te pripremi sistematizaciju radnih mjesta, a prema zaključku skupštine, za sada nije poznato kada će se ona održati.

Prema podacima Financijske agencije, brački “Vodovod” završio je 2019. godinu ponovno u minusu, odnosno s gubitkom od 738.912 kuna. Protekle godine poduzeće je ostvarilo prihode od 22.461.428 kuna, ali su ukupni rashodi iznosili 23.200.340 kuna. Nastavio se tako trend negativnoga poslovanja poduzeća kada se zna da je “Vodovod Brač” i 2018. godinu završio s minusom od 992.706 kuna. Troškovi za zaposlene u protekloj godini povećani su za pola milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu. Od direktora Tonča Trutanića Skupština je zatražila da za sljedeću sjednicu predloži plaće zaposlenih, korekcije koeficijenata o plaćama te sistematizaciju radnih mjesta (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...