Evo koliko osoba na Braču ostvaruje biračko pravo

Uoči parlamentarnih izbora koji će održati sutra, 5. srpnja, a na kojima će birači odlučiti tko će ih zastupati u Hrvatskom saboru, donosimo koliko osoba na Braču ostvaruje biračko pravo na sutrašnjim izborima. Bit će to izbori za 10. saziv Hrvatskoga Sabora.

Na parlamentarne izbore može izaći 13.946 birača
Prema popisu birača koji je utvrdilo Ministarstvo uprave, na Braču svoje će biračko pravo moći iskoristiti 13.946 birača. Na području općine Bol biračko pravo ostvaruje 1.626 osoba. Na području Milne, koja osim toga naselja uključuje Ložišća i Bobovišća, na izbore će moći izaći 1.153 birača. Na području općine Nerežišća, u središtu općine kao i u naseljima Donji Humac i Dračevica, ukupno je upisano 831 birača.

Na području grada Supetra biračko pravo ostvaruje 4.207 upisana birača
U Postirima biračko pravo ostvaruje 1.503 osoba, a u Pučišćima na birališta će moći izaći 1.871 upisanih birača. Na području općine Selca na ovogodišnje izbore moći će pristupiti 1.782 upisana birača, dok će na području Sutivana na birališta moći 973 birača. U gradu Supetru, zajedno s naseljima koja pripadaju tom gradu, biračko pravo ostvaruje 4.207 stanovnika.

Birališta se ostvaraju ujutro u 7.00 sati
Birališta će biti otvorena ujutro u 7.00 sati, a upisani birači svoje će pravo moći ostvariti do 19.00 sati kada će se birališta zatvoriti. Po zatvaranju birališta bit će objavljene izlazne ankete. U Sabor birači će birati 151 zastupnika, od kojih se 140 zastupnika bira u deset izbornih jedinica, i to u svakoj po 14 zastupnika. Tri zastupnika biraju birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, odnosno dijaspora, na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici, dok će osam zastupnika u Hrvatski sabor birati pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, i to u posebnoj XII. izbornoj jedinici.

Najzahtjevniji izbori zbog epidemije koronavirusa
Treba naglasiti kako će ovo biti jedni od najzahtjevnijih izbora uopće, jer se održavaju u vrijeme epidemije koronavirusa i posebnih epidemioloških mjera koje će se trebati poštivati pri izlasku na birališta. Dodajmo da je tek u petak poslijepodne odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći glasovati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od oko pet tisuća osoba koje se nalaze u samoizolaciji.

Prema popisu birača koji je utvrdilo Ministarstvo uprave, na Braču svoje će biračko pravo moći iskoristiti 13.946 upisana birača

Podjelite:

You may also like...