PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Evo što trebate znati ako se odlučite promijeniti svoga liječnika ili ga izabrati izvan mjesta prebivališta

Može li osigurana osoba promijeniti liječnika primarne zdravstvene zaštite? Kada? Pod kojim uvjetima? Na koji način je moguće izvršiti izbor osobnoga liječnika?, neka su od pitanja koja zanimaju i naše čitatelje, pa smo odgovore na ta pitanja odlučili provjeriti u nadležnom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Na Braču čak 4 liječnika obiteljske medicine
Na otoku Braču, prema podacima koje smo dobili iz HZZO-a, ugovoreno je 11 ordinacija u djelatnosti opće, odnosno obiteljske medicine. Od 11 ugovorenih ordinacija 4 liječnika specijalisti su obiteljske medicine, dok su ostalo ordinacije opće medicine. Samo u Supetru ugovorene su dvije ordinacije u djelatnosti obiteljske medicine, a voditelji timova su liječnici specijalisti obiteljske medicine.

Najveći broj osiguranika ima dr. Milan Glavaški
Dr. Nataša Šerić liječnica je obiteljske medicine i prema podacima HZOO-a na dan 30. rujna imala je 1.681 osiguranika u evidenciji. Liječnik Mladen Bonačić Sargo s ordinacijom u Supetru također je specijalist obiteljske medicine, a kod njega se vode 1.288 osiguranika. Prema podacima HZZO-a, najveći broj osiguranika ima Milan Glavaški, dr. med. spec., u čijoj se evidenciji nalazi 2.042 osobe. Među specijalistima obiteljske medicine je i liječnica Nataša Mrduljaš Đujić u čijoj se evidenciji nalazi 1.306 osiguranika, odnosno pacijenata.

Liječnik može imati od 1.275 do 2.125 pacijenata u evidenciji
Iz HZZO-a su još ranije bili naglasili kako prema Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, najveći broj osiguranih osoba u timu opće ili obiteljske medicine može biti 2.125, a minimalni 1.275 osiguranika, tj. pacijenata po liječniku. Što se tiče dentalne zdravstvene zaštite, na Braču je 6 ordinacija koje imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Promjena liječnika jednom godišnje
Osigurane osobe koje su izabrale svoga liječnika mogu ga i promijeniti, ali tek nakon godinu dana. — Pravo na slobodan izbor doktora primarne zdravstvene zaštite osigurana osoba može ostvariti jednom godišnje, a u slučaju prestanka rada dotadašnjega izabranog doktora ili preseljenja osigurane osobe ili spora između doktora i osigurane osobe, moguće je promijeniti izabranoga doktora i prije isteka jedne godine, pojasnili su za BRAČ danas iz HZZO-a. Posebno je zanimljiv razlog naveden kao “poremećaj međusobnih odnosa”, jer će, ako ste taj razlog naveli u tiskanici prilikom prelaska u drugoga liječnika, valjanost vašega zahtjeva za promjenu liječnika ispitati posebno povjerenstvo. Članove povjerenstva u tom slučaju imenovat će voditelj regionalnoga ureda, tj. područne službe Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje u mjestu vašega stanovanja.

Možete promijeniti liječnika, ali ostajete bez određenih prava
Na naš upit može li osigurana osoba izabrati liječnika primarne zdravstvene zaštite i izvan mjesta prebivališta, iz HZZO-a su odgovorili potvrdno, ali pri tom i naglasili kako se izborom liječnika izvan mjesta prebivališta gubi pravo na određene zdravstvene usluge. — U takvim okolnostima osigurana osoba mora biti svjesna da u djelatnosti opće obiteljske medicine neće biti u mogućnosti ostvariti čitav niz prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenoga osiguranja, kao npr. kućnu posjetu, primarnu laboratorijsku dijagnostiku osim hitnih pretraga, patronažnu zdravstvenu zaštitu, zdravstvenu njegu u kući te sanitetski prijevoz, istaknuli su ih HZZO-a.

Napomenuli su kako je preporuka Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje da osigurana osoba bira doktora najbližega mjestu prebivališta.

— Pravo na slobodan izbor doktora primarne zdravstvene zaštite osigurana osoba može ostvariti jednom godišnje, a u slučaju prestanka rada dotadašnjega izabranog doktora ili preseljenja osigurane osobe ili spora između doktora i osigurane osobe, moguće je promijeniti izabranoga doktora i prije isteka jedne godine, pojasnili su za BRAČ danas iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...