Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Fond za zaštitu okoliša izdao suglasnost gradu Supetru za pokretanje postupka oko sanacije deponija “Kuponovica”. Gradonačelnica Ivana Marković poručila: “Ovo je vrlo važan korak u gospodarenju otpadom u našem Gradu, ali i na otoku. Bit će ostvareni preduvjeti za ekološko gospodarenje otpadom i očuvanje okoliša”

Grad Supetar započeo je s uvođenjem prikupljanja otpada “vrata do vrata” putem čipiranih kanta i u naselju Supetar, nakon što je sustav profunkcionirao u sva tri ostala naselja na području grada Supetra, u Mircima, Splitskoj i Škripu. Potvrdila nam je to i gradonačelnica Supetra Ivana Marković, a o početku odvoza otpada “na kućnom pragu” od 3. prosinca u gradu Supetru već smo vas izvijestili.

Devet mjeseci grad Supetar pokušavao je dobiti suglasnost za pokretanje postupka
— Supetar je trenutno jedina Jedinica lokalne samouprave na otoku koja je usklađena s novim zahtjevima u gospodarenju otpadom, poručila je gradonačelnica Supetra Marković. Istaknula je da je grad Supetar već više od devet mjeseci bez uspjeha pokušavao dobiti suglasnost za pokretanje postupka javne nabavke za izvođača sanacije gradskoga deponija “Kupinovica” i nakon odabira izvođača Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će, prema riječima gradonačelnice, od upravnoga odbora toga Fonda zatražiti dodatna sredstva za dovršetak postupka.

Ivana Marković: Vrlo važan korak u gospodarenju otpadom u gradu Supetru, ali i na otoku
— Za realizaciju ovoga projekta, čija je vrijednost veća od 35 milijuna kuna, jučer smo napokon i pisano dobili potvrdu, rekla nam je gradonačelnica Marković. — Nakon dugih pregovora, izrađene kompletne dokumetacije, dobivanja svih potrebnih dozvola, lokacijske i građevinske, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao nam je prethodnu suglasnost za pokretanje svih postupaka javne nabavke za pronalaženje izvođača radova na poslovima sanacije deponija “Kupinovica”. Ovo je vrlo važan korak u gospodarenju otpada u našem Gradu, ali i na otoku, jer će se stvoriti sve predispozicije za ekološko gospodarenje otpadom i očuvanje okoliša, istaknula je za BRAČ danas gradonačelnica Marković.

Ministar Tomislav Ćorić obećao je pomoć oko sanacije gradskoga odlagališta
Gradonačelnica je podsjetila da su u prethodnom razdoblju na relaciji grada Supetra i Ministarstva zaštite okoliša i energetike vladali napeti odnosi. — Prekretnica za ovu suglasnost bila je konferencija i panel diskusija u Šibeniku na kojoj sam sudjelovala zajedno s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i predstavnicima FZOEU, kada je ministar Ćorić još jednom odbacio mogućnost izmjene ili odgode odluke o dinamici i zatvaranju deponija u gradu Supetru oko čega smo dinamično raspravljali te sam javno zahtjevala da ministar tada obeća pomoć oko sanacije gradskoga odlagališta, što je na kraju i obećao, pojasnila je supetarska gradonačelnica.

Istaknula je, između ostaloga, da se sanacijom deponija i otvaranjem privremene plohe neće doći u bilo koju opasnost prilikom prihvata i većih količina otpada. — Na sva nastojanja grada Supetra i općine Pučišća oko odgode primjene odluke i dinamici zatvaranja deponija nadležno Ministarstvo nije reagiralo te su inspekcije još jednom tražile očitovanja Grada sto smo napravili po tom pitanja, poručila je Marković.

Državni inspektorat: Grad je započeo s aktivnostima u cilju provedbe navedene Odluke
Da je grad Supetar učinio što je od njega zatražila inspekcija zaštite okoliša Državnoga inspektorata, potvrdili su nam iz samoga Inspektorata. — Inspekcija zaštite okoliša Državnoga inspektorata nije izdala prekršajni nalog protiv gradonačelnice grada Supetra vezano za provedbu “Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta u RH” i to iz razloga što je prije isteka danoga roka grad Supetar započeo s aktivnostima u cilju provedbe navedene Odluke te obrazložio zamolbu za dodatni rok za provedbu Odluke, a što je inspekcija ocijenila opravdanim. Inspekcija je zaprimila očitovanje gradonačelnice iz kojega je razvidno da su u cilju provedbe Odluke poduzete aktivnosti, poručili su iz Državnoga inspektorata.

Ugovori su izrađeni i potpisani te poslani svim jedinicama lokalne samouprave na otoku
Napomenuli su da je grad Supetar izrazio i potpisao ugovore o uvjetima i načinu korištenja odlagališta “Kupinovica” te su oni poslani svim jedinicama lokalne samouprave s otoka Brača. Osim toga, iz Inspektorata su potvrdili da je Gradsko vijeće grada Supetra na svojoj 28. sjednici usvojilo Odluku o naknadi za utjecaj na okoliš i razvoj pri korištenju odlagališta Kupinovica kod Supetra koju plaćaju korisnici izvan područja grada Supetra, a Grad izdao Suglasnost na cjenik deponiranja na gradskom odlagalištu.
Marković je dodala da je prijedlog ugovora o primanju otpada i usklađenju s odlukom poslan i komunalnom društvu Michieli – Tomić, ali bez ikakva oddgovora. – Odgovor do danas nismo primili, rekla je gradonačelnica, dodavši da je grad Supetar ispunio sve svoje zakonske obveze.

— Nakon dugih pregovora, izrađene kompletne dokumetacije, dobivanja svih potrebnih dozvola, lokacijske i građevinske, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao nam je prethodnu suglasnost za pokretanje svih postupaka javne nabavke za pronalaženje izvođača radova na poslovima sanacije deponija “Kupinovica”, poručila je supetarska gradonačelnica Ivana Marković (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...