Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Formiran Krizni stožer otoka Brača kojim će zapovjedati Nikola Martinić Dragan. Na Braču nema oboljelih od koronavirusa; petero osoba koje su se vratile trajektom “Marko Polo” iz Ancone nalazi se u samoizolaciji

Formiran je Krizni stožer otoka Brača kao operativno stručno tijelo za koordinaciju postupanja i komunikacije svih stožera civilne zaštite i izvršnih tijela lokalne samouprave otoka Brača s ciljem pravovremenoga informiranja stanovništva i poduzimanja potrebnih mjera u slučaju širenja koronavirusa na Braču.

Načelnik Kriznoga stožera bit će Nikola Martinić Dragan
Odlučeno je danas, 13. ožujka, na sastanku koji je održan u gradskoj vijećnici u Supetru, a kojem su nazočili čelnici grada Supetra, načelnici bračkih općina, predstavnici ustanova iz javnoga i društvenoga života te važnijih institucija u gradu Supetru. Prema jednoglasnoj odluci koordinacije gradonačelnice Supetra i općinskih načelnika, članovi Stožera bit će gradonačelnica Supetra Ivana Marković, načelnici bračkih općina, zatim načelnik Policijske postaje Brač Mirko Beović, liječnik epidemiolog dr. Nađan Šerić i predstavnici Crvenoga križa Brač. Uvodeći u radni sastanak, gradonačelnica Marković istaknula je važnost zajedničkoga djelovanja i formiranja Kriznoga stožera na razini otoka koji će djelovati pravovremeno i biti na raspolaganju građanima. — Odgovornost je na svim načelnicima i voditeljima ustanova u davanju pravih i točnih informacija. Moramo biti jedinstveni na razini otoka, naglasila je gradonačelnica, dodavši kako je važno ne stvarati paniku.

Nikola Martinić Dragan: Nalazimo se u fazi pripreme
Načelnik Kriznoga stožera otoka Brača, vatrogasni zapovjednik iz Supetra, Nikola Martinić Dragan zahvalio je na iskazanom povjerenju te izrazio nadu da će Stožer, kako je rekao, “zahtjevan posao odraditi dobro i kvalitetno”. — Cilj nam je da ljudi zahvaljujući Kriznom stožeru otoka Brača primaju prave, točne i provjerene informacije, rekao je Dragan, naglasivši kako je važno ne stvarati paniku među stanovništvom. Dodao je kako se Stožer u ovom trenutku nalazi u fazi prevencije i pripreme te će sve svoje snage usmjeriti prema prevenciji širenja koronavirusa. Dodao je kako će u Stožeru biti koordinator svih uključenih u to operativno stručno tijelo.

Dr. Nađan Šerić: Na Braču nema oboljelih od koronavirusa
Najtraženija osoba ovih dana specijalist epidemiologije dr. Nađan Šerić iz Epidemiološke ispostave Brač Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo upozorio je kako se na otoku Braču šire svakakve priče i nepotrebno stvara panika među stanovništvom. — Na Braču nema oboljelih od koronavirusa. A da ih i ima, sigurno ne bi bili na otoku. U ovom trenutku na Braču se nalazi petero osoba u samoizolaciji, i to tri osobe na području općine Nerežišća i dvije osobe na području općine Milne. Svih petero osoba došlo je 11. ožujka brodom “Marko Polo” iz Ancone u Split. Osobe su odmah stavljene u samoizolaciju, istaknuo je dr. Šerić.

Osobe u samoizolaciji ne smiju izlaziti vani
Napomenuo je da je bilo određenih nedisciplina u ponašanju osoba koje su u samoizolaciji, ali da je problem riješen u suradnji s načelnikom Policijske postaje Brač Beovićem. — Osobe koje se nalaze u samoizolaciji upozorene su da moraju biti u strogoj samoizolaciji, odnosno da ne smiju izlaziti iz kuće. Bilo je i nekih izlazaka, ali su te osobe upozorene na strogo držanje pravila. Osobe u samoizolaciji ne smiju izlaziti van, dok se članovi obitelji mogu slobodno kretati, istaknuo je dr. Šerić, pojasnivši da te osobe nisu zaražene, nego im je preventivno određena samoizolacija. Pojasnio je, nadalje, razliku između karantene i samoizolacije, rekavši kako hrvatski državljani po povratku s putovanja, koji prema rješenju sanitarne inspekcije nemaju simptome zaraženosti, trebaju ići u samozolaciju, a ako nemaju takvu mogućnost, onda trebaju ići u karantenu koja je ustrojena u Splitu. Još jednom je naglasio važnoist pridržavanja mjera higijene i pranja ruku, pojasnivši načine na koje se virus može širiti. — Ne znamo koliko živi koronavirus. Virusi žive u ljudskom organizmu, rekao je dr. Šerić iz Epidemiološke ispostave Brač.

Osobe sa sumnjom u zaraženost trebaju se javiti obiteljskom liječniku
Dr. Šerić naglasio je da se pacijenti sa sumnjom u zaraženost koronavirusom trebaju telefonom javiti svom obiteljskom liječniku koji će, zatim, kontaktirati epidemiologa te će takva osoba biti upućena u proceduru. Zapovjednik Stožera također je naglasio kako se samoizolacija obavlja u vlastitom kućanstvu. — Za takve se osobe ne organizira 24-satni nadzor. Preporuča se da te osobe stoje u zasebnoj prostoriji gdje ne borave ostali ukućani kako bi međusobni kontakti bili što manji, naglasio je čelnik Stožera Dragan.

Mirko Beović: Policija će biti na raspolaganje svakome koliko je to moguće
Načelnik PP Brač Mirko Beović naglasio je važnost pridržavanja mjera koje su propisane, posebno mjera samozaštite i discipline. — Moramo biti spremni da će situacija biti gora nego što je trenutno. Spremamo se i na pogoršanje situacije, istaknuo je čelnik bračke policije, pozvavši okupljene da utječu na građane i da se ne stvara panika među stanovništvom. — Policija će biti na raspolaganje svakome koliko je to moguće. Važno da je da nepotrebno ne naprežemo resurse koje imamo. Pozivamo vas da utječete na ljude kako bi provodili savjesno i odgovorno mjere i preporuke koje su na snazi, naglasio je Beović, dodavši kako će policijski službenici aktivno sudjelovati u stožeru i postupati sukladno svojim ovlastima i zakonskim propisima.

Skraćeno radno vrijeme sa strankama
Gradonačelnica Marković istaknula je da su za grad Supetar već donesene mjere predostrožnosti. Tako je skraćeno radno vrijeme gradske uprave za rad sa stranakama te će primanje stranaka biti moguće samo ponedjeljkom i srijedom od 8.00 do 12.00 sati. Osim toga, odgođene su sve javne manifestacije i programi na području grada Supetra, od snimanja zabavno-glazbene emisije HRT-a “Lijepom našom” do kulinarske manifestacije “Biser mora”. Voditelji različitih ustanova ukratko su informirali okupljene kako provode izdane mjere zaštite i preporuke. Komunalna tvrtka Grad također je odlučila skratiti radno vrijeme sa strankama.

Stožer će na mrežnim stranicama objavljivati točne i provjerene informacije
Od subote, 14. ožujka, bit će aktivirana mrežna stranica Kriznoga stožera otoka Brača koja će, kako je istaknuto, služiti za međusobnu komunikaciju članova Stožera, ali i pravovremeno informiranje stanovništva i medija o svemu što je vezano uz koronavirus. Na mrežnim stranicama Stožer će na vrijeme objavljivati sve točne i provjerene informacije te mjere i preporuke oko ponašanja stanovništva. Najavljeno je i objavljivanje kontakt broja koji će biti otvoren stanovnicima 24 sata.
Uskoro opširnije…

Danas, 13. ožujka, formiran je Krizni stožer otoka Brača kao operativno stručno tijelo koje će donositi mjere i preporuke te objavljivati točne i pravovremene informacije vezane uz epidemiju koronavirusa. Na fotografiji su: Nikola Martinić Dragan, zapovjednik Stožera, Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, dr. Nađan Šerić, specijalist epidemiolog i Mirko Beović, načelnik Policijske postaje Brač (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...