PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

GLAS OTOČANA Danica Baričević: “Otoci su postali prostori ugodnoga i sigurnoga življenja za domaće otočno stanovništvo, a svakako su atraktivni i kao turistička destinacija”

Saborska zastupnica HDZ-a Danica Baričević istaknula je protekloga tjedna u aktualnom prijepodnevu u Hrvatskomu saboru kako je donošenjem Zakona o otocima nakon 20 godina stvorena osnova za bolju kvalitetu života na otocima.

Od demografske revitalizacije do razvoja gospodarstva
Naglasila je tako demografsku revitalizaciju, bolju prometnu povezanost te razvoj gospodarstva na otocima. Tom prilikom Baričević je zapitala ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak koliko je sredstava u mandatu Vlade Andreja Plenkovića uloženo u hrvatske otoke te koliko je planirano sredstava u novomu višegodišnjem financijskom okviru.

U prethodnom mandatu u otoke uloženo gotovo 450 milijuna kuna
Ministrica Tramišak odgovorila je da je Zakonom o otocima stvoren regulatorni okvir kao bitan preduvjet za daljnji razvoj otoka. — U prethodnomu mandatu Vlade iz državnoga proračuna uloženo je gotovo 450 milijuna kuna kroz različite programe koji se provode na otocima. Što u kapitalna ulaganja, što u poticanja otočnoga gospodarstva, hrvatski otočni proizvod, a važno je i subvencioniranje cijene zdravstveno ispravne vode, istaknula je Tramišak.

Ministrica Tramišak: Počinjemo izradu plana razvoja otoka
Ministrica je naglasila kako je ključno pitanje subvencioniranja količine vode sa 45 na 85 kubika u cijeloj godine bez ograničenja potrošnje, a o čemu je odluku Vlada donijela još u proteklom mandatu. Govoreći o novomu programiranju u odnosu na višegodišnji financijski okvir od 2021. do 2027. godine, Tramišak je istaknula da je pri kraju izrada nacionalne razvojne strategije. — Jedan od ključnih prioriteta i područja intervencije su hrvatski otoci. Završava se i registar otoka sa 1.244 otoka, otočića i hridi koji su klasificirani u skladu sa zakonom. Zajedno s regionalnim razvojnim agencijama i regionalnim koordinatorima počet ćemo izradu plana razvoja otoka zajedno s planom razvoja županija, poručila je ministrica Tramišak.

Baričević: Skrb prema otocima nosi niz specifičnosti
Ministrica regionalnoga razvoja pojasnila je i kako se očekuje intenzivna suradnju s otocima, gradovima, općinama i županijama koji obuhvaćaju teritorijalnu nadležnost nad otocima. Na kraju poručila je kako je od 2014. do 2020. godine iz fondova Europske unije uloženo 5,5 milijardi kuna u razvoj otoka. U komentaru na odgovor ministrice, zastupnica Barićević ustvrdila je da “život i rad 140.000 otočnih stanovnika obiluje mnogim specifičnostima” te ukazala na mnoge razlike u otočnim prilikama. — Skrb prema otocima nosi niz specifičnosti, rekla je, pohvalivši pri tom ulaganja Vlade u proteklom mandatu hrvatske Vlade. Baričević je istaknula važnost da otoci i dalje budu prioritet hrvatskoj Vladi te poručila: — Otoci su postali prostori ugodnoga i sigurnoga življenja za domaće otočno stanovništvo. Svakako su atraktivni i kao turistička destinacija i pozitivan prihod Republici Hrvatskoj. Izrazila je uvjerenje da će se Vlada RH i nadalje zalagati za održivi razvoj otoka u svjetlu otočne samoodrživosti.

Saborska zastupnica Danica Baričević (HDZ) sudjelovala je protekloga tjedna u aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, komentiravši Zakon o otocima. Poručila je kako je tim zakonom nakon 20 godina stvorena osnova za bolju kvalitetu života na otocima

Podjelite:

You may also like...