Grad Supetar

Glasnogovornik Županijskoga suda u Splitu: Do pisanja ovoga e-maila okrivljenica, a niti njezini branitelji, nisu podnijeli žalbu na rješenje o istražnom zatvoru

Županijski sud u Splitu još nije zaprimio žalbu branitelja osumnjičene 62-godišnje S. B., nekadašnje voditeljice Ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje u Ispostavi Supetar, nakon što je sudac istrage za tu osobu odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Sudac Županijskoga suda u Splitu Ivica Botica odluku o istražnomu zatvoru donio je u četvrtak, 14. listopada, u večernjim satima, i to zbog sumnji da bi S. B. mogla utjecati na svjedoke, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenoga djela.

Do pisanja ovoga e-maila nije stigla žalba
— Provjerom u pisarnici Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta Županijskoga suda u Splitu utvrđeno je kako do pisanja ovoga e-maila okrivljenica S. B., a niti njezini branitelji, nisu podnijeli žalbe na rješenje kojim je okrivljenici određen istražni zatvor, potvrdio nam je danas, 20. listopada, oko 9.00 sati glasnogovornik Županijskoga suda u Splitu Dinko Mešin. Prije nekoliko dana izjavio je da je rok za podnošenje žalbe na odluku o istražnom zatvoru tri dana te će o žalbi kada stigne odlučivati Izvanraspravno vijeće toga suda.

USKOK pokrenuo istragu protiv šestero osoba
Istragu protiv 62-godišnje S. B., kao i ostalih petero osumnjičenika, pokrenuo je USKOK nakon što je zaprimio kaznenu prijavu Policijske uprave splitsko-dalmatinske koja je prethodno provela kriminalističko istraživanje. Tim istraživanjem utvrđeno je kako postoje osnovane sumnje da je S. B. protivno zakonskim odredbama, i bez prethodnoga uvida na terenu, izdavala rješenja o izvedenomu stanju za nepostojeće građevine na Braču na nekretninama koje se nalaze u vlasništvu 50-godišnje osumnjičene osobe. — I. okrivljena je, protivno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, sačinjavala zapisnike u kojima je lažno svojim potpisom potvrđivala da je provela očevide na nekretninama u vlasništvu II. okrivljenoga te da je utvrdila da zatečeno stanje na terenu odgovara priloženim snimkama izvedenoga stanja ovlaštenih inženjera geodezije i arhitekata, stoji, između ostaloga, u priopćenju USKOK-a koji tvrdi da postoje sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave, krivotvorenja isprave te poticanja na krivotvorenje isprave.

Branitelj Rahan: Da je htjela već je mogla utjecati na svjedoke
Branitelj osumnjičene Dean Rahan izjavio je za BRAČ danas da će prvo što će učiniti biti podnošenje žalbe protiv odluke suca Botice o određivanju istražnoga zatvora za njezinu branjenicu. Smatra kako nema osnove za određivanjem takve drastične mjere, tvrdeći kako je S. B. da je htjela već mogla utjecati na svjedoke, dok je, naveo je, “vjerojatnost od nastavljanja počinjenja novih kaznenih djela također vrlo mala, upravo zbog činjenice što nakon ovako izrečene mjere u pravilu slijedi suspenzija s radnoga mjesta.”

Treba dodati da je USKOK istražni zatvor zatražio samo za 62-godišnju S. B., dok će se ostali osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela braniti sa slobode.

Županijski sud u Splitu (izvor: portal Index)

Podjelite:

You may also like...