Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Grad Supetar donio odluku da se korištenje javnih površina neće naplaćivati do 15. lipnja, a korištenje za vrijeme ugovora umanjiti za 30 posto. Iz supetarskoga HDZ-a ističu: Tražili smo do 50 posto, ali su nas vladajući odbili

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) obavijestila je poduzetnike koji su korisnici javnih površina grada Supetra kako se korištenje tih površina neće naplaćivati do 15. lipnja, i to radi pokretanja gospodarske aktivnosti, dok će ugovori biti sklopljeni po ukidanju mjera koje onemogućavaju rad. Riječ je o novoj mjeri grada Supetra kojom se želi olakšati poslovanje poduzetnicima koji su ozbiljno pogođeni koronakrizom.

Ivana Marković: Virus će ostaviti ekonomske posljedice na našu zajednicu
— Kako vrijeme odmiče, sve smo više svjesni ekonomskih posljedica koje će ovaj virus ostaviti na našu zajednicu pogotovo što smo uvelike oslonjeni na turizam. Sukladno tome, prvenstveno radi očuvanja radnih mjesta i likvidnosti poduzetnika, Grad Supetar donosi tu odluku, poručila je gradonačelnica Marković, dodavši kako će se ažurno pratiti razvoj situacije.

Korištenje javnih površina umanjit će se za 30 posto
Naglasila je kako će se iznos naknade za korištenje javne površine za preostalo razdoblje korištenja za vrijeme trajanja ugovora umanjiti za 30 posto ukupnoga iznosa godišnjih i sezonskih naknada za korištenje javnih površina za sve obrtnike koji rade sezonske aktivnosti. Marković tu prije svega misli na štandove, sklopljive štandove, pultove za iznajmljivanje rent a boat te ugostiteljske terase. — Također, ugostitelji će dobiti i mogućnost korištenja dodatne javne površine i to bez naknade, a koju ćemo dogovoriti nakon nastavljanja obavljanja djelatnosti, istaknula je gradonačelnica Marković.

Vladajući odbili prijedlog Kluba HDZ-HSS
Na odluku o umanjenju naknade za korištenje javnih površina reagirao je i supetarski HDZ, podsjetivši da je na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Klub vijećnika HDZ-HSS predložio da se iznos naknada za korištenje javnih površina ograniči do iznosa od 50 posto u odnosu na prošlu sezonu. — Iako je taj prijedlog odbijen od strane vladajućih iz SDP-HSU, na neki način nas veseli činjenica da smo podsjetili vladajuće na takav način pomoći ugostiteljima i obrtnicima, tako da će iznos naknade biti smanjen za 30 posto u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu, poručio je HDZ Supetar.

Paket mjera pomoći obrtnicima i poduzetnicima
Marković je napomenula da je grad Supetar do sada donio paket mjera za pomoć obrtnicima i poduzetnicima, a koji su bili obuhvaćeni mjerama koje je donio Stožer civilne zaštite RH 19. ožujka. Istaknula je tako otpis plaćanja komunalne naknade, plaćanja javnih površina, otpis plaćanja zakupa gradskih prostora, otpis plaćanja spomeničke rente prema odluci Vlade, zatim smanjenje iznose akontacije na 10 posto prilikom novih natječaja za javne površine te aktiviranje poduzetničkoga fonda sa 60.000 kuna proračunskih sredstava kao pomoć poduzetnicima kojima je onemogućen rad.

Supetarsko lito uskladit će se s prihodima koji se ostvare od javnih površina
— Ovim putem napominjemo da bi se trošak Supetarskoga lita uskladio s prihodima koje ostvarimo od javnih površina, tj. sve aktivnosti, predstave i koncerte koji su se uobičajeno događale u našem Gradu moraju biti usklađene s mjerama okupljanja koje će biti na snazi, ali i prihodom koje ostvarimo na račun javnih površina. To će značiti puno manje događanja, a i ona koja budemo imali bit će usklađeni s mjerama koje budu na snazi, stoji u dopisu koji je gradonačelnica Marković uputila gospodarstvenicima.

Supetar došao do jednoga od najrazvijenijih gradova u našoj zemlji
— Aktivacijom svega ovoga želimo započeti s mjerama za oživljavanje gospodarstva, spasiti svako radno mjesto koje možemo te vratiti svim supetarskim obrtnicima i ugostiteljima koji su sve ove godine redovito plaćali svoje obveze i punili proračun Grada Supetra, koji je došao do statusa jednoga od najrazvijenijih gradova u našoj zemlji do trenutka nastupanja virusa, poručila je supetarska gradonačelnica, napomenuvši kako će grad Supetar maksimalno pojednostavniti proceduru pribavljanja dokumentacije za prijavu na Javni natječaj za prikupljanje ponuda za korištenje javne površine grada Supetra, a koji je Grad objavio 27. travnja.

Traži se i bjanko zadužnica o iznosa godišnje ponuđene zakupnine
U natječaju je naznačeno kako u njemu ne može sudjelovati ponuditelj kojemu je Grad u posljednje tri godine do dana objave natječaja otkazao ugovor o korištenju ili privremenom korištenju, zatim oni koji imaju nepodmiren dug prema Republici Hrvatskoj, Gradu Supetru, KD “Grad” d.o.o., Turističkoj zajednici Grada Supetra, Dječjem vrtiću “Mrvica” i Vodovodu Brač d.o.o., i to po bilo kojoj osnovi s napomenom kako se može sklopiti ugovor o obročnoj otplati duga s ustanovama, i to prije izdavanja tražene potvrde.  Uz osnovne podatke o ponuditelju, oznaci objekta i mjesta za koje se daje ponuda, u natječaju je određeno kako zamolba mora sadržavati i ponuđeni iznos naknade za korištenje, zatim izvadak iz registra, potvrdu porezne uprave o plaćenim porezima i doprinosima, potvrde svih ustanova da ne postoji nepodmireno dugovanje, zatim bjanko zadužnicu do iznosa godišnje ponuđene zakupnine te dokaz o uplaćenoj jamčevini koja je određena u iznosu od 10 posto ponuđene zakupnine za javnu površinu za koju se ponuditelj natječe. Podatci o javnom natječaju koji je otvoren do 12. svibnja dostupni su na službenoj stranici Grada Supetra.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković napomenula je da je grad Supetar do sada donio paket mjera za pomoć obrtnicima i poduzetnicima, a koji su bili obuhvaćeni mjerama koje je donio Stožer civilne zaštite RH 19. ožujka. Istaknula je tako otpis plaćanja komunalne naknade, plaćanja javnih površina, otpis plaćanja zakupa gradskih prostora, otpis plaćanja spomeničke rente prema odluci Vlade, zatim smanjenje iznose akontacije na 10 posto prilikom novih natječaja za javne površine te aktiviranje poduzetničkoga fonda sa 60.000 kuna proračunskih sredstava kao pomoć poduzetnicima kojima je onemogućen rad (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...