Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Grad Supetar pisao Ustavnom sudu: Odluka nadležnog ministra je neustavna i nezakonita; vijećnik Nikola Rendić poručio: Svi smo po ovom pitanju složni

Grad Supetar postupio je kako je i najavio. Ustavnome sudu podnesen je zahtjev za ocjenom ustavnosti Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta koju je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 21. prosinca prošle godine. Prema toj odluci, objavljenoj u “Narodnim novinama” od 9. siječnja ove godine, odlagalište “Kupinovica”, udaljeno 1,5 kilometara od grada Supetra, trebalo bi postati centralni deponij otoka Brača, dok bi se druga odlagališta otpada zatvorila. Grad Supetar poslao je pismo ministru toga Ministarstva, ali bez odgovora. Iz dosadašnjih objava supetarska gradonačelnica Ivana Marković optužuje navedeno Ministarstvo da je, kako kaže, “grubo ušlo u djelokrug Jedinica lokalne samouprave”.

U obavijesti objavljenoj na službenim stranicama Grada stoji da je Odluka Ministarstva u suprotnosti s hrvatskim Ustavom koji, kako se ističe, “određuje da se prije nego što stupe na snagu zakoni i drugi propisi državnih tijela objavljuju u ‘Narodnim novinama’ i da zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje”. Nadalje, navodi se da je sporna Odluka donesena u suprotnosti s odredbama Europske povelje o lokalnoj samoupravi, kojom je, ističu iz Grada, određeno da su nadležna tijela, dužna pravovremeno i na odgovarajući način pitati lokalne jedinice za mišljenje prilikom pripreme i donošenja odluka koje ih se neposredno tiču, a posebno kada se radi o pitanjima iz djelokruga tih vlasti.

U posjedu smo prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti propisa s Ustavom i zakonom a koji je grad Supetar 15. svibnja uputio Ustavnom sudu. U prijedlogu se ističe kako je ministar zaštite okoliša i energetike donio odluku bez osnova jer, stoji u dopisu, “kapaciteti odlagališta Kupinovica na koje bi se trebao deponirati otpad sa zatvorenoga odlagališta nisu dovoljni za prihvat dodatnoga otpada osim onog s područja grada Supetra čije je odlagalište Kupinovica”. Odluku nadležnoga ministra smatraju stoga neustavnom i nezakonitom te traže od Ustavnoga suda da navedenu Odluku ukine s obzirom da, ističu, nije suglasna s Ustavom i ostalim propisima.

Za komentar smo pitali i gradskoga vijećnika Nikolu Rendića (HDZ) koji ističe kako su postupak ocjene ustavnosti navedene odluke, kao i Zaključak gradskoga vijeća o navedenoj odluci te Odluka o raspisivanju referenduma pokrenuti od strane gradskih vijećnika jednoglasno. — Iako pripadamo različitim političkim opcijama, a neki su u gradskom vijeću i nezavisni, sve gore spomenute postupke pokrenuli smo jednoglasno te je gradonačelnica temeljem naših odluka dužna postupati, rekao nam je vijećnik Rendić, držeći opravdanim svaki pokrenuti postupak kojim bi se, kako je rekao, spriječila rješenja koja su za grad Supetar nepovoljna. — Većina naših građana se bavi primarno ili sekundarno turizmom, poljoprivredom i ribarstvom. Sve ove tri djelatnosti bile bi ugrožene kada bi se na supetarsku ‘Kupinovicu’ odlagao otpad ostalih bračkih općina. Dosta se prisjetiti neugodnih mirisa i opasnih (kancerogenih) plinova koji su se širili našim Gradom kada se Kupinovica zapalila proteklih godina. Kupinovica se nalazi na vapnenačkoj podlozi, a mi danas na njoj nemamo primjerene plohe za odlaganje otpada koja bi spriječavala otjecanje otrovnih tekućina u bračko podzemlje te dalje u more. Samo zamislimo kakve bi nam recenzije objavljivali gosti na internetskim stranicama naših apartmana, vila i hotela da se Kupinovica zapali u turističkoj sezoni, upozorava gradski vijećnik koji je zajedno s ostalim vijećnicima HDZ-a, vijećnikom stranke HSP 1861. i vijećnicom HSS-a inicirao sazivanje sjednice Gradskoga vijeća na kojoj su donesene odluke o pravnim postupcima i bitkama.

Napominje kako okolicu supetarskoga odlagališta otpada i područje Grada obilježavaju uređeni maslinici, pa se postavlja pitanje što bi u tom slučaju bilo i s ekološkom proizvodnjom maslinovoga ulja te njegova brendiranja na tržištu kao ekstradjevičanskog. — U Supetru je aktivna Poljoprivredna zadruga čiji članovi su mnoge supetarske obitelji, vrijedni poljoprivrednici te nepovoljnim ishodom jednostavno bi se ta zadruga mogla ugasiti, a poljoprivrednici zapustiti svoje obnovljene maslinike koji su do nedavno bili zapušteni, ističe Rendić, upozoravajući kako već danas svjedoče otjecanju otrovnih tekućina s “Kupinovice” kroz bujični kanal u uvali Babin laz između Supetra i Splitske. Napominje kako su u tom kanalu vidljive masne mrlje, a u plićaku zelene alge i morska salata, a što, ističe, ukazuje na lošu kvalitetu i nečistoće mora na tome dijelu.

Na naš upit jesu li pravni postupci Grada ustvari pokušaj gradonačelnice da se opravda za eventualne propuste i odgovornost koju ima po pitanju odabira modela sanacije gradskoga odlagališta otpada, jer su upravo oporbeni vijećnici ukazali na loše rješenje sanacije odlagališta, Rendić poručuje: — Na ovoj temi se ne bi trebala ‘lomiti koplja’ jer nam je svima u interesu da ne dođe do toga da ‘Kupinovica’ bude jedino odlagalište na Braču. Što se tiče odabira sanacije, Grad je imao mogućnost kao i ostale lokalne jedinice na kojima postoje odlagališta ili su do nedavno postojala, da odaberu model potpune sanacije ili djelomične sanacije s privremenim odlaganjem do otvaranja regionalnoga centra za gospodarenje otpadom. Smatram velikom greškom odabir da se Kupinovica djelomično sanira i koristi kao privremeno odlagalište jer je to u konačnici i dovelo do ove današnje situacije. U gradu Supetru svi smo po ovom pitanju složni.

Treba napomenuti kako će se gradu Supetru, u nedjelju 9. lipnja, održati lokalni referendum upravo po odluci vijećnika Gradskoga vijeća grada Supetra, i to s pitanjem “Želite li da odlagalište otpada Kupinovica u vlasništvu grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača? Bit će to prilika svima na području Grada Supetra da se izjasne po tom pitanju. Mjesta na kojima će se moći pristupiti lokalnom referendumu i glasovati ista su kao i na nedavno održanim izborima za Europski parlament. O lokalnom referendumu, prvomu u povijesti Grada, pisat ćemo još na našem portalu.

Iz ureda gradonačelnice na naš upit od 9. svibnja nismo dobili odgovor, posebno na prozivke oporbenih vijećnika o tome kako je upravo supetarska gradonačelnica planski išla u privremenu sanaciju i svjesno projektirala za potrebe preuzimanja cijeloga smeća s Brača, o čemu smo već pisali 14. svibnja. Šute i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojemu je, prema pisanjima iz Grada, poslan na odobrenje sav potreban troškovnik sanacije odlagališta. Htjeli smo provjeriti još 4. travnja gdje je zastoj i što kažu na optužbe prve žene grada Supetra. Iz Fonda uporno šute, ni na ponovni upit od 15. travnja iz Fonda nije stigao odgovor. Silenzio stampa! Neka zato građani na referendumu odgovore što misle.

u gradu Supetru prvi put u povijesti bit će održan lokalni referendum 9. lipnja o tome žele li da odlagalište otpada "Kupinovica" u vlasništvu grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača (foto: J. Bašić)

u gradu Supetru prvi put u povijesti bit će održan lokalni referendum, 9. lipnja, na koji će stanovnici toga Grada odlučiti o tome žele li da odlagalište otpada “Kupinovica” u vlasništvu grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...