PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Grad Supetar postaje Smart City: uvode se aplikacije za praćenje prometa u trajektnoj luci, praćenje gradskoga Proračuna, a građani će moći pratiti i održavanje komunalne infrastrukture. Grad priprema za građane i e-Obrasce koji bi trebali smanjiti vrijeme obrade zahtjeva

Grad Supetar uskoro postaje Smart City. Naziv je to operativnoga plana razvoja tzv. pametnoga grada čiju je strategiju protekle godine usvojio grad Supetar za razdoblje od 2019. do 2023. godine, a koja uključuje nekoliko projekata. Jedan od njih odnosi se na uključivanje građana u prijavljivanje komunalnih problema u Gradu, drugi na praćenje Proračuna Grada kroz aplikaciju Supetar Open City, a treći kroz uvođenje digitalnih obrazaca koji će omogućiti građanima da sve obrasce prema Gradu šalju elektroničkim putem.

I Supetar može razviti svoj Smart City koncept
— Naša ideja bila je da i mala otočna sredina kao Supetar može razviti svoj Smart City koncept. U obzir smo uzeli razmišljanje da su naši kapaciteti ograničeni i ne možemo si priuštiti gotova i skupa rješenja kao veliki gradovi. Drago mi je da se naš Smart City realizira, rekla je gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je danas, 5. ožujka, u gradskoj vijećnici u Supetru ugostila Roberta Vurušića iz tvrtke Vizibit d.o.o. iz Samobora koji je zaposlenike gradske uprave upoznao s digitalizacijom u poslovanju prema građanima. Nema dvojbe da će digitalizacija obrazaca i nova mogućnost poslovanja s građanima podignuti razinu i učinkovitost gradske uprave. Prema riječima Vurušića iz tvrtke Vizibit, digitalni obrazac sa zahtjevom građana bit će zaprimljen u Grad na protokol te usmjeren službi na rješavanje. Građani će moći pratiti stanje predmeta, a rješenje će im biti poslano također u digitalnom obliku. Vurušić je istaknuo da građani očekuju od gradske uprave otvorenost, organiziranost i transparentnost. Samo time moguće je osigurati zadovoljstvo kod građana, poručio je Vurušić, koji je pobliže upoznao gradske službenike s mogućnostima uvođenja e-Obrazaca i primjenom digitalnih tehnologija u radu s građanima.

Robert Vurušić iz tvrtke Vizibit d.o.o. iz Samobora pojasnio je danas, 5. ožujka, zaposlenicima u upravi grada Supetra prilagodbu i uvođenje platforme za objavu i izradu digitalnih e-Obrazaca za grad Supetar kojim se građanima želi pružiti mogućnost da u digitalnom obliku šalju zahjeve prema Gradu, prate status predmeta i na zahtjev dobiju odgovor, također u digitalnom obliku (foto: J. Bašić)

Grad Supetar radi na uvođenju e-Obrazaca koji bi trebali smanjiti vrijeme obrade zahtjeva
Grad Supetar ozbiljno je tako krenuo na uvođenje platforme za objavu i obradu digitalnih obrazaca, tzv. e-Obrazaca koji će omogućiti građanima da obrasce prema Gradu šalju elektroničkim putem, prate status svojega predmeta te od Grada dobiju odgovor na zahtjev, također elektroničkim putem. Ukupna vrijednost projekta, koji bi trebao značajno smanjiti vrijeme obrade zahtjeva, iznosi 243 tisuća kuna, a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Potpisan ugovor o izradi programskoga rješenja za praćenje prometne gužbe u trajektnoj luci
Osim ugovora o javnim uslugama, koji je gradonačelnica Marković prethodno potpisala s tvrtkom Vizibit d.o.o., a odnosi se na uspostavljanje platforme za upravljanje procesima vezanima uz elektroničke obrasce i otvaranje elektroničkih servera prema građanima, potpisala je i ugovor koji se odnosi na izradu cjelokupnoga programskog rješenja i postavljanje opreme za praćenje stanja prometne gužve u trajektnoj luci. Ukupna vrijednost toga ugovora iznosi 248 tisuća kuna i također ga sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako pratiti održavanje komunalne infrastrukture
Gradonačelnica Marković pojasnila je da grad Supetar već primjenjuje GIS model sustav, modernu web platformu, koja s prikazom geoprostornih podataka omogućuje uvid u stanje na terenu te podatke o komunalnoj infrastrukturi kako bi se što kvalitetnije upravljalo intervencijama na terenu i rješavalo probleme zajedničkim povezivanjem svih službi.

Omogućit ćemo građanima da putem programa prijavljuju problem Gradu
— Tim modelom sustava grad Supetar povezan je sa svim ustanovama koje imaju ugovor s Gradom. To nam omogućuje da u svakome trenutku možemo pratiti stanje na terenu i rješavati ga. Aplikacija omogućuje da se fotografira određeni problem oko održavanja komunalne infrastrukture, pošalje fotografija putem aplikacije, a zatim se interno šalje nalog nadležnoj službi za rješavanje problema. Za sada je aplikacija dostupna gradskoj upravi i tvrtkama koje rade s Gradom. U planu mi je da tu uslugu omogućimo i građanima kako bi određeni problem ili poteškoću oko komunalne infrastrukture preko programa mogli prijaviti Gradu, a koji će taj problem preusmjeriti nadležnoj službi na rješavanje, pojasnila je gradonačelnica Marković.

Kvalitetna povezanost sa svim ustanovama
Napomenula je kako se putem te aplikacije može pratiti i rješavanje problema na terenu. — Od nadležnih službi očekuje se rješavanje prijava u roku od 48 sati, a status rješavanja predmeta bit će moguće pratiti elektronički, istaknula je gradonačelnica, dodavši da aplikacija sadrži planove što i u kojem vremenskom razdoblju treba napraviti te je, kako je rekla, kvalitetna i korisna u uspostavljanju veze sa svim ustanovana koje su uključene u brigu oko komunalne infrastrukture na području Grada.

Prometna aplikacija pružat će putnicima bitne i pravovremene informacije o prometu u trajektnoj luci
Prometna aplikacija Smart City Supetar, koja bi trebala biti uspostavljena do turističke sezone, pružat će putnicima bitne i pravovremene informacije u stvarnom vremenu o prometu u trajektnoj luci te širem obuhvatu od trajektne luke prema Nerežišćima gdje se stvara najveći red za trajekt. — Aplikacija će pomoći putniku da uvidom u red i stanje na terenu ne dolazi na trajekt za koji je gužva ili naredni da izbjegne gužvu. Aplikacija će gostu, zbrajanjem vozila u redu putem smart kamara, izračunati na koji trajekt bi bilo optimalno da krene, istaknula je gradonačelnica Marković. Napomenula je da će se postaviti i šest kamera na odabranim lokacijama.

Ništa od rezervacija za trajektnu liniju Split – Supetar – Split
Supetarska gradonačelnica uputila je ranije dopis državnom brodaru “Jadrolinija” s molbom o uvođenju rezervacija za trajektnu liniju Split–Supetar–Split. Državni brodar odustao je od rezervacija putnih karata na toj najtraženijoj liniji, iako je bilo najavljeno da će “Jadrolinija” od 1. studenoga protekle godine krenuti s uvođenjem rezervacije za trajektnu liniju.

— Naša ideja bila je da i mala otočna sredina kao Supetar može razviti svoj Smart City koncept. U obzir smo uzeli razmišljanje da su naši kapaciteti ograničeni i ne možemo si priuštiti gotova i skupa rješenja kao veliki gradovi. Drago mi je da se naš Smart City realizira, rekla je gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je danas, 5. ožujka, u gradskoj vijećnici u Supetru ugostila Roberta Vurušića iz tvrtke Vizibit d.o.o. iz Samobora koji je zaposlenike gradske uprave upoznao s digitalizacijom u poslovanju prema građanima (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...