Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Grad Supetar sazvao sjednicu Gradskoga vijeća. Na dnevnom redu elektroničke sjednice koja će trajati 24 sata, nalaze se, uz ostalo, mjere pomoći poduzetnicima i građanima. Oporbeni vijećnici poručuju: “Smatramo mjere tragikomičnim”

Grad Supetar sazvao je po prvi put elektroničku sjednicu Gradskoga vijeća koja će trajati 24 sata. Prema pozivu koji je upućen vijećnicima, početak je najavljen za danas, 6. travnja, u 12.00 sati, a završetak za sutra, 7. travnja, također u 12.00 sati.

Koje će mjere pomoći donijeti Gradsko vijeće?
Treba li uopće posebno isticati da su u ovom trenutku od središnje važnosti mjere koje bi Gradsko vijeće grada Supetra trebalo donijeti, a kako bi se ublažile posljedice za poduzetnike i građane koji su pogođeni krizom koju je uzrokovala epidemija koronavirusa. I dok je predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin odlučila sazvati sjednicu za danas, oporbeni vijećnici zahtjev za hitnim održavanjem sjednice Gradskoga vijeća uputili su Gradu još 11. ožujka.

Olakšati građanima posljedice već sada
Njih šestero, i to Danica Baričević, Nikola Rendić, Borislav Martić, Marijeta Arnerić, Grgo Caglević i Pero Maričić podnijeli su Gradu potpisani prijedlog za sazivanjem hitne sjednice Gradskoga vijeća na kojoj bi se analiziralo stanje pripremljenosti Kriznoga stožera na našem otoku/koordinacija sa svim lokalnim jedinicama te donijele mjere za suzbijanje štete prema poduzetnicima, obrtnicima, iznajmljivačima i stanovništvu grada Supetra. — Smatramo kako smo obvezi poput drugih gradova, razmotriti mjere kojima ćemo građanima olakšati posljedice već sada, vrlo upitne sezone i gubitaka koji će proizaći iz iz problema oko koronavirsa i migrantske krize, stoji u prijedlogu oporbenih vijećnika za sazivanjem sjednice Gradskoga vijeća u Supetru, s napomenom kako će prijedlog mjera izložiti na samoj sjednici.

Nema vijećničkih pitanja prije dnevnoga reda
S druge strane, gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) za 33. sjednicu Gradskoga vijeća, a koja će se zbog zabrane okupljanja više od 5 ljudi na jednome mjestu, održati elektroničkim putem, predložila je mjere pomoći poduzetnicima, koji će kao i građani, biti pogođeni do sada još neviđenom krizom, od koje treba reći strahuje cijeli svijet. — Kako nemamo odgovarajućih tehnoloških rješenja za održavanje aktualnoga sata, to neće biti omogućeno postavljanje vijećničkih pitanja prije utvrđivanja dnevnoga reda, stoju u pozivu na 33. sjednicu Gradskoga vijeća koji je dostavljen u nešto kraćem roku od uobičajenoga, s obzirom na uputu Ministarstva uprave.

Poduzetnike osloboditi komunalne naknade do prestanka trajanja mjera
Na dnevnom redu gradonačelnica Marković predložila je tako da se poduzetnike koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, a koji su morali obustavili obavljanje djelatnosti, oslobodi u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade za razdoblje od 1. travnja do prestanka trajanja mjera određenih Odlukom Stožera civilne zaštite RH.

Ukidanje naknade vijećnici do prestanka trajanja mjera
Gradonačelnica Marković isto tako predložila je Gradskome vijeću odluku prema kojoj bi se svaki sudionik javnoga natječaja za korištenje površina javne namjene i nekretnina u vlasništvu Grada uz ponudu plaćao jamčevinu u iznosu od 10 posto od ukupnoga iznosa naknade za korištenje lokacije za koju se ponuda daje. Gradonačelnica je, između ostaloga, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja virusa u odnosu na poduzetnike koji djeluju na području grada Supetra, predložila donošenje odluke da se vijećnicima u Gradskom vijeću i predsjednicima vijeća mjesnih odbora Grada ne isplaćuje naknada koja im pripada, i to za razdoblje od 1. travnja do prestanka trajanja mjera određenih Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Koliko će to pomoći ugostiteljima i obrtnicima?, pita se oporba
Oporbeni vijećnici nisu skrivali ogorčenje i nezadovoljstvo paketom mjera koje je predložila gradska vlast na čelu s gradonačelnicom, smatrajući takve mjere zakašnjelima i nedovoljno korisnima u suzbijanju šteta koje će nastupiti za građane i poduzetnike. — Zadnji prijedlog odluke tiče se oslobađanja od plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta samo dok traje epidemija. Smatramo ove mjere tragikomičnim. Ovakvi prijedlozi potvrđuju sve naše prijašnje navode da se gradski račun prije epidemije koronavirusom već nalazio u problemima te da je gradska blagajna prazna. Također, predlaže, da se povodom natječaja za javne površine plaća jamčevina 10 posto od ukupnoga iznosa naknade za javne površine (za sada je 50 posto). Koliko će to pomoći našim ugostiteljima i obrtnicima?, pitaju se oporbeni vijećnici.

Oporba traži ukidanje naknada članovima nadzornih i upravnih odbora
Osvrnuvši se na najave ukidanja naknade gradskim vijećnicima oporba ističe kako je predložila da se naknada ukine odmah, i to za cijelu godinu, a isto tako i predsjednici vijeća Kirigin, zatim članovima nadzornih i upravnih odbora te dogradonačelniku Šimici Dragičeviću. — Kakva je to ušteda? A vijećničke naknade, koje se prijedlogom gradonačelnice ukidaju, iznose samo 200 kuna po održanoj sjednici i isplaćuju se neredovno, poručili su vijećnici iz oporbe.

Oporba: Klub vijećnika HDZ-HSS nema figu u džepu
U prijedlogu mjera za suzbijanje štete prema poduzetnicima, obrtnicima, iznajmljivačima i stanovnicima grada Supetra klub vijećnika HDZ-HSS ističe kako s prijedlozima mjera žele pomoći onima koji su najviše pogođeni epidemijom koronavirosa. Pozivamo na zajednički dijalog kako bismo što prije donijeli nužne mjere i izbjegli bilo kakve prijepore. Klub vijećnika HDZ-HSS nema figu u džepu, predlaže konkretne mjere, navodi se u prijedlogu koji je 30. ožujka upućen gradu Supetru.

Oporba predlaže beskamatnu odgodu plaćanja komunalne naknade obrtnicima i trgovačkim društvima za 2. kvartal ove godine
Predlaže se, između ostaloga, ukidanje prirez poreza na dohodak do kraja 2020. godine, zatim oslobodenje plaćanja komunalne naknade za 2. kvartal 2020. godine, odnosno do trajanja zabrane rada obrtnicima i trgovačkim društvima uslijed provođenja mjera suzbijanja epidemije uz mogućnost beskamatne obročne otplate postojećih obveza u roku 12 mjeseci. Vijećnici kluba HDZ-HSS predlažu i beskamatnu odgodu plaćanja komunalne naknade svim obrtnicima i trgovačkim društvima za 2. kvartal ove godine uz smanjenje iznosa od 50 posto kao pomoć uslijed smanjenja gospodarske aktivnosti uz mogućnost beskamatne obročne otplate postojećih obveza u roku 12 mjeseci.

Osloboditi obrtnike i trgovačka društva plaćanja zakupa javnih površina i poslovnih prostora
K tome, predlažu pomoć obrtnicima i trgovačkim društvima kojima je zabranjen rad uslijed provođenja mjera suzbijanja epidemije, kao i oslobođenje plaćanja zakupa javnih površina i zakupa poslovnoga prostora obrtnika i trgovačkih društava za razdoblje od 1. ožujka do trajanja zabrane rada, a u slučaju da nemaju zabranu rada, umanjenje od 50 posto kao kod komunalne naknade zbog smanjene gospodarske aktivnosti. Napominju kako bi se obrtnici i ugostitelji, koji budu oslobođeni zakupa javnih površina, trebai obvezati da površine održavaju čistima i urednima, a ukoliko ih ne održavaju čistima i urednima, da ih se obveže na plaćanje cijeloga iznosa zakupa.

Oporba traži socijalnu pomoć za građane koji su ostali bez radnoga mjesta
Što se tiče mjera za građane, oporbeni vijećnici u Gradskom vijeću zatražili su da se za građane obustavi ovrha u sljedećih 90 dana, osim onih kojima prijeti zastara uz mogućnost beskamatnoga obročnoga plaćanja podmirenja neplaćenih obveza u roku 12 mjeseci. Traže i uvođenje mjera socijalne pomoći za razdoblje travanj, svibanj i lipanj za one osobe koje su od 1. ožujka uslijed posljedica epidemije koronavirusa ostale bez radnoga mjesta, i to u iznosu od 2.000 kuna za vrijeme trajanja tih okolnosti. Predlažu i uvođenje mjere socijalne pomoći za kućanstva kroz sufinanciranje troškova stanovanja, odnosno podstanarstva, u kojima je netko od ukućana ostao bez radnoga mjesta uslijed posljedica epidemije, i to s 1.000 kuna za vrijeme trajanja okolnosti.

Gradonačelnica donijela odluku o smanjenju plaća svima u gradskoj upravi
Gradonačelnica Marković u svom je prijedlogu mjera najavila obustavu isplate uskrsnica, zatim jubilarnih nagrada, regresa i darova za djecu zaposlenima u gradu Supetru te je uputila preporuku svim ustanovama i tvrtkama u vlasništvu Grada da postupe isto. Supetarska gradonačelnica je, osim toga, još ranije donijela odluku o smanjenju plaća svima u gradskoj upravi, uključujući i nju i njezina zamjenika, za 20 posto, i to već na plaći za ožujak. Do daljnjega se, prema odluci gradonačelnice Marković, obustavljaju sva nova preuzimanje obveza koja bi bila na teret Proračuna Grada, osim onih poslova koji su u tijeku i za koje je preuzeta ugovorna obveza. Treba dodati da su obustavljena i nova zapošljavanja, uz napomenu kako su od te odluke izuzeti natječajni postupci koji su u tijeku.

Elektronička sjenica Gradskoga vijeća, 33. u nizu, održat će se od danas, 6. travnja, s početkom u 12.00 sati, a završit će u utorak, 7. travnja, u 12.00 sati. U središtu najavljene sjednice bit će mjere pomoći građanima i poduzetnicima koji su pogođeni krizom uzrokovanom epidemijom koronavirusa (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...