Posjetite Salon namještaja DC DESIGN, Malačnica 16, 21400 Supetar DC Suhopolje
Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Ivana Marković: “Isključiti vodu radi neplaćanja duga je najnehumaniji i protuustavni potez”. Uputila je apel Vodovodu Brač da prestane sa zatvaranjem vode ljudima i najavila da će Grad Supetar zatražiti poštivanje ustavnoga mišljenja

Gradonačelnica Ivana Marković (SDP) osvrnula se u najnovijoj objavi na službenoj Facebook stranici na aktualne podatke Državnog zavoda za statistiku za 2020. godinu prema kojima, kako je navela, oko 1.010.000 osoba u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, što je, dodala je, 24,8 posto stanovništva.

Na liste za pregled čeka se mjesecima ili godinama
— Na koji način čovjek može normalno živjeti, disati i biti slobodan ako nema za osnovne životne potrebe, stan u kojem će živjeti, hranu? Ako se razboli treba li da se upiše na liste na koje se pregled čeka mjesecima ili godinama jer nema mogućnost platiti privatnoga liječnika? Ako želi školovati dijete kako da mu kaže da nije u prilici osigurati mu obrazovanje i preduvjete za neki bolji život?, pita se gradonačelnica Marković.

Postoje druge metode naplate potraživanja
Osvrnula se nadalje na novu odluku Vodovoda Brač da se jednoj mladoj majci s djetetom, a koja nije platila dug, isključi voda. Majka je o tom problemu upoznala gradonačelnicu. — Vjerujem da postoji sto objašnjenja s jedne i druge strane, ali isključiti vodu bilo kome radi neplaćanja duga smatram najnehumanijim i protuustavnim potezom koje se, pogotovo u današnje vrijeme, može napraviti. Ovo nije uredu!!! Postoje druge metode naplate potraživanja, sporazumni dogovori, čak i prislina naplata, ali zatvaranje vode nikada! Također, nije uredu dopustiti da dug vode naraste i do nekoliko desetaka tisuća kuna, a da se nije poduzelo sve radnje da se dugovanje naplati onda kada su manji i kada je to moguće, napisala je gradonačelnica Marković, dodavši kako “majka to nema od kuda platiti jer joj je korona izbila sve prihode koje je imala”.

Samovoljno isključenje javne usluge je protuzakonito
Supetarska gradonačelnica u Facebook objavi uputila je apel bračkomu Vodovodu da prestane sa zatvaranjem vode ljudima jer je, kako je istaknula, “samovoljno isključenje javne usluge protuzakonito što dokazuje odluka Ustavnoga suda iz 2007. godine”. Podsjetila je da prema ocjeni Ustavnoga suda, “Zakon niti u jednoj odredbi nije propisao ovlaštenje pravne osobe koja obavlja komunalnu djelatnost da autonomno odredi i uredi prisilnu naplatu dospjelih, a nepodmirenih dugovanja korisnika putem skidanja vodomjera”. — Sud također ističe i kako se naplata dospjelih, a nenaplaćenih dugovanja treba ostvariti u parničnom i ovršnom postupku, na temelju mjerodavnih zakona te da se ne mogu autonomno, bez zakonskih ovlaštenja urediti uvjeti za prisilno isključenje vode, istaknula je, dodavši i kako Ustav kaže da će “slabim, nemoćnima i drugim, zbog nezaposlenosti ili nesposobnosti za rad, nezbrinutim osobama država osigurati pravo na pomoć za podmirenje osnovnih životnih potreba”.

Grad Supetar tražit će da se poštuje ustavno mišljenje
— Također, jedna od direktiva o zaštiti potrošača, koju je Europska komisija poslala zemljama članicama, je i ona da se u vrijeme krize građanima ne smije isključivati voda i struja. Ako ovo vrijeme korone nije kriza ne znam što jest? Grad Supetar će, kao vlasnik jednoga dijela Vodovoda Brač d.o.o. tražiti da se poštuje ustavno mišljenje i prestane s ovakvom praksom, poručila je gradonačelnica Marković.

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković u najnovijoj Facebook objavi uputila je apel bračkomu Vodovodu da prestane sa zatvaranjem vode ljudima jer je, kako je istaknula, “samovoljno isključenje javne usluge protuzakonito što dokazuje odluka Ustavnoga suda iz 2007. godine”. — Grad Supetar će, kao vlasnik jednoga dijela Vodovoda Brač d.o.o., tražiti da se poštuje ustavno mišljenje i prestane s ovakvom praksom, poručila je gradonačelnica Marković (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...