Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Ivana Marković komentirala događaj spaljivanja lutke u Imotskom i poručila: “Iskaz je mržnje i straha prema svima koji su različiti”

Ne prestaju reakcije na tradicionalnu Bakovu povorku koja je u nedjelju, 23. veljače, održana u Imotskom, a u kojoj su spaljene lutke istospolnoga para s djetetom na koje je zalijepljena fotografija saborskoga zastupnika SDP-a Nenada Stazića i nacrtana crvena zvijezda petokraka.

Saborski zastupnik Arsen Bauk najavio kaznenu prijavu protiv organizatora
Pljušte reakcije na taj događaj, a svoje poruke objavili su, uz ostalo, i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ocjenivši događaj neprihvatljivim. – Ne znam kako ovo može biti zabavno – meni je to nerazumljivo, porazno i tužno. I uči djecu da je mrziti ok. To je neprihvatljivo, napisala je Vidović. Preko facebooka saborski zastupnik bračkih korijena Arsen Bauk (SDP) najavio je podnošenje kaznene prijave. — Sutra ću, u Policijskoj postaji Imotski, podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevalske povorke zbog kaznenog djela iz članka 325. Kaznenog zakona, poručio je u objavi zastupnik Bauk.

Ivana Marković: “Za njih drugi i drugačiji nisu ljudi”
Na spaljivanje lutki s prikazom istospolnoga para s djetetom osvrnula se u svojoj poruci i supetarska gradonačelnica Ivana Marković. — Spaljivanje gay para u Imotskom iskaz je mržnje i straha prema svima koji su različiti. Nemaju ti milosti ni srca za nikoga tko nije kao oni. Za njih drugi i drugačiji nisu ljudi. Pa ih se figurativno spaljuje kao slikoviti prikaz što bi sa tim drugačijima trebalo napraviti, poručila je gradonačelnica Marković u facebook objavi.

U ime straha
Podsjetila je kako su se “u ime straha od drukčijega, straha od novoga, straha od nepoznatoga, straha od promjena spaljivale kroz povijest vještice, spaljivali su se križevi ispred kuća crnaca”. — A sve u cilju zaštite interesa i predrasuda, tzv. tradicionalističkih elemenata onih kojih misle da su ‘veći’ ili ‘bolji’ ljudi od onih drugih. Jučer je to bilo u ‘ime obitelji’, napomenula je Marković.

Tko će sljedeći doći na red za spaljivanje
— Protiv straha se moramo borimo iskrenošću, otvorenim istupima, jasnim porukama jer nikada ne znamo tko će sljedeći doći na red za spaljivanje, poručila je gradonačelnica Marković. Komentirala je i izjavu imotskoga gradonačelnika Ivana Budalića koji je za Dalmatinski portal izjavio sljedeće: — Razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali to sigurno nije bila namjera organizatora.

Jeftini strah da ne izgubiš koji glas
Gradonačelnica Marković naglasila je da gradonačelnik i političar ne može zadržati svoje mišljenje za sebe, pogotovo kada se radi o ovako važnoj stvari. — Predstavljaš zajednicu i dužnost ti je da ukažeš i na dobre i loše stvari koje se u njoj dešavaju. Pogotovo na one loše, istaknula je supetarska gradonačelnica i dodala: — U suprotnom stvara se slika da to podupireš ili je u pitanju samo jeftini strah da ne izgubiš koji glas. U svakom slučaju, nedostojno funkcije koju obnašaš.

– Nemaju ti milosti ni srca za nikoga tko nije kao oni. Za njih drugi i drugačiji nisu ljudi. Pa ih se figurativno spaljuje kao slikoviti prikaz što bi sa tim drugačijima trebalo napraviti, komentirala je spaljivanje lutki istospolnoga para s djetetom u Imotskom gradonačelnica Ivana Marković

Podjelite:

You may also like...