Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Ivana Marković: “Ne znam što je gore – javnost koja bi trebala biti korektiv svih negativnih pojava u društvu ili političari koji su izabrani od građana s ciljem da provode pozitivne promjene”

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković osvrnula se u svojoj najnovijoj poruci, objavljenoj danas, 22. listopada, uz nedavni napad u Zadru na američke vojnike, a o kojem su pisali brojni mediji. Napad na dvojicu američkih vojnika dogodio se u noći sa subote na nedjelju u jednom zadarskom klubu te od tada ne prestaju reakcije na taj nemili događaj.

Izostale su oštre kritike i reakcije političkih sudionika
Supetarska gradonačelnica ustvrdila je da se o problemu nasilja premalo govori i piše. — I dalje se premalo govori i piše o problemu porasta nasilja i netolerancije, pogotovo među mladim ljudima. I u slučaju napada u mome gradu, Uzdolju ili Zadru… izostale su oštre kritike i reakcije svih ključnih političkih sudionika. Osim onih protokolarnih pamfleta, izjavila je Ivana Marković.

Svi su ravnodušni, i građani i političari, navela je supetarska gradonačelnica
Gradonačelnica je dodala kako joj se čini da su svi došli u fazu ravnodušnosti, i građani i političari te pri tom istaknula: — Ne znam što je gore – javnost koja bi trebala biti korektiv svih negativnih pojava u društvu ili političari koji su izabrani od građana s ciljem da provode pozitivne promjene. Postalo je učestalo da na portalima čitamo o ispadima mržnje i prebijanjem drugih ili drugačijih, čitamo o grafitima koji promiču mržnju i netoleranciju, navela je prva žena grada Supetra, poručivši kako je i društvo zakazalo u osudi nasilja.

Političari trebaju jasno osuditi nasilje bilo koje vrste
— Moramo moći jasno iskazati svoj stav i mišljenje, kazati da ovo što se dešava je loše. Šutnja i nereagiranje znači podržavanje loših, negativnih pojedinaca ili skupina ljudi, istaknula je Marković. Ukazala je i na odgovornost političara, dodavši: — Kad mi kao političari budemo sposobni jasno osuditi nasilje i iznijeti naš kritičan stav prema nasilju bilo koje vrste, bez kalkulacija potaknut ćemo neke promjene. U suprotnom, do daljnjega ćemo slušati o novim premlaćivanjima u nekom novom gradu ili naselju i to samo radi toga jer je netko drugačiji ili priča drugačijim jezikom, poručila je gradonačelnica Marković.

U osudi napada na pripadnike drugih nacionalnosti obrušila se na predsjednicu i premijera
Ista gradonačelnica u kolovozu je javno osudila i tadašnji napad na pripadnike drugih nacionalnosti te se pri tom obrušila na predsjednicu Kolindu Grabar–Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, optuživši ih da zbog “svojih mlakih reakcija” snose veliki dio krivice. Tada je navela da hrvatska predsjednica nije reagirala na napade zbog kampanje i iz straha da ne izgubi glasove na izborima. — Žena je to, koju prije svega doživljavam da glumi svoju ulogu predsjednice i njoj je jedino i samo bitno da ostane predsjednica u svom ružičastom dvorcu, objavila je tada Marković, dodavši kako je svaki potez predsjednice unaprijed isplaniran “samo s ciljem da se svidi svojim biračima i ostane na toj poziciji”. Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske navode supetarske gradonačelnice nisu htjeli komentirati.

— Kad mi kao političari budemo sposobni jasno osuditi nasilje i iznijeti naš kritičan stav prema nasilju bilo koje vrste, bez kalkulacija potaknut ćemo neke promjene. U suprotnom, do daljnjega ćemo slušati o novim premlaćivanjima u nekom novom gradu ili naselju i to samo radi toga jer je netko drugačiji ili priča drugačijim jezikom, poručila je gradonačelnica Marković (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...