Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Ivana Marković prozvala Vodovod Brač za financijske probleme. Zatražila od bračkih načelnika da po žurnom postupku razriješe svoje predstavnike u Skupštini Vodovoda. Najavila otvoreno da Grad Supetar neće podržati reizbor sadašnjega direktora

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković uputila je nedavno otvorenu poruku o poslovanju tvrtke Vodovod Brač. Ovaj put na meti supetarske gradonačelnice našao se direktor te bračke tvrtke Tonči Trutanić kojemu je mandat pri kraju, a reizbor uskoro na dnevnom redu tamošnje Skupštine koja bi trebala biti sazvana do kraja mjeseca.
Iako je u središtu interesa javnosti ovih dana pitanje gradskoga odlagališta “Kupinovica” koje će po svemu sudeći postati središnje odlagalište otpada za cijeli otok Brač, a zbog čega Gradu Supetru, kao i Komunalnom društvu Grad d.o.o. prijete visoke novčane kazne nakon izricanja mjera Državnoga inspektorata, gradonačelnica je odlučila javnost upoznati s problemima u Vodovodu Brač.

na mjestu sadašnje zgrade tvrtke “Vodovod Brač d.o.o.” trebala bi se graditi nova Osnovna škola Supetar, dok bi brački Vodovod preselio u gospodarsku zonu Žedno-Drage (foto: J. Bašić)

Žurno je potrebno pronaći rješenje za dovršetak zgrade Vodovoda Brač
— Vezano za nagomilane probleme u Vodovodu Brač d.o.o., uputila sam pismo svim načelnicima otoka Brača. Smatram da je žurno pronaći rješenje za dovršetak zgrade Vodovoda Brač d.o.o., prvenstveno radi izgradnje nove škole koja će se graditi na sadašnjoj lokaciji Vodovoda Brač d.o.o., ali ne isključivo dizanjem cijene vode bez sagledavanje alternative, istaknula je Marković.

Treba raspraviti o financijskoj situaciji bračkoga Vodovoda
U osvrtu na poslovanje te bračke tvrtke, gradonačelnica je istaknula važnost da se raspravi o financijskoj situaciji tvrtke te o ostalim problemima. O kojim je problemima bračkoga Vodovoda riječ, gradonačelnica nije detaljno pojasnila, ali je zato vrlo neobično prozvala načelnike bračkih općina kao predstavnike osnivača. — I mi snosimo veliki dio odgovornosti za rješavanje problema naše tvrtke. Moja namjera je dobra i u cilju je rješavanja budućnosti Vodovoda Brač d.o.o., kao i izgradnje buduće škole za našu djecu, pojasnila je Marković.

gradonačelnica Supetra Ivana Marković poslala je 1. listopada pismo svim načelnicima bračkih općina u koje je od njih tražila da razriješe po hitnom postupku svoje predstavnike u Skupštini bračkoga Vodovoda, i to zanimljivo pred objavljivanje natječaja za direktora te bračke tvrtke (foto: J. Bašić)

Gradonačelnica tražila od načelnika da žurno razriješe svoje predstavnike u Skupštini
U pismu koji je 1. listopada uputila načelnicima otoka Brača, ukazala je na ozbiljnost situacije i brojne nagomilane probleme u Vodovodu. — Kao gradonačelnica Grada Supetra, koji je jedan od suosnivača Vodovoda Brač d.o.o., zahtijevam od Vas da po žurnom postupku razriješite svoje predstavnike u Skupštini i imenujete sami sebe kao izvorne članove Skupštine, napisala je gradonačelnica, upozoravajući kako sadašnji sastav Skupštine Vodovoda ne može odgovoriti na sva pitanja.

Teško je vjerovati da će načelnici razriješiti delegirane skupštinare
A skupštinari u bračkom Vodovodu prema zapisniku sa sjednice Skupštine, održane 26. lipnja, su Branko Jakovljević kao predstavnik grada Supetra, općinu Selca predstavlja Fani Bojanić, koja je i predsjednica Skupštine, zatim Bol Boris Škrbić, Milnu Jakša Krželj, Nerežišća Stjepan Dubravčić, Pučišća Stjepan Kusanović, Postira Ivica Vlahović i Sutivan Zdenko Tonšić. Svi oni pozvani su zastupati interese općina koje su ih delegirale, pa je teško vjerovati da će se čelnici općina usuglasiti sa zahtjevom supetarske gradonačelnice da se razriješe njihovi predstavnici u Skupštini te tvrtke s obzirom na povjerenje koje uživaju.

Načelnici ostali neugodno iznenađeni
Kontaktirali smo i neke načelnike, s ciljem da doznamo što misle o zahtjevu prve žene grada Supetra. Ostali su neugodno iznenađeni zahtjevom gradonačelnice da razriješe svoje predstavnike. — Niti mi to pada na pamet, niti ću to učiniti, rekao nam je Frane Lozić (SDP), načelnik Milne, dodavši kako ne može vjerovati da je takvo nešto uopće i dobio.

Načelnik Pučišća: Ja sa svojim predstavnikom u Skupštini imam dobru komunikaciju
Načelnik Pučišća Marino Kaštelan (HDZ) isto je ostao iznenađen istupom supetarske gradonačelnice, podsjetivši na dosadašnju dobru i korektnu komunikaciju. Priznaje da ima problema i izazova u toj tvrtki, ali i da ih treba rješavati. — Ja sa svojim predstavnikom u Skupštini imam dobru komunikaciju na dnevnoj bazi i imam puno povjerenje, a onda i odgovornost da će isti u donošenju odluka dosljedno zastupati interese Općine Pučišća kao suvlasnika našega pružatelja vodnih usluga. Kad bi bilo drugaččije, on ne bi bio naš predstavnik, poručio je pučišćki načelnik, izrazivši nadu da je takva situacija i kod ostalih načelnika na otoku.

— Ja sa svojim predstavnikom u Skupštini imam dobru komunikaciju na dnevnoj bazi i imam puno povjerenje, a onda i odgovornost da će isti u donošenju odluka dosljedno zastupati interese Općine Pučišća kao suvlasnika našega pružatelja vodnih usluga (foto: iz arhive)

— Ja sa svojim predstavnikom u Skupštini imam dobru komunikaciju na dnevnoj bazi i imam puno povjerenje, a onda i odgovornost da će isti u donošenju odluka dosljedno zastupati interese Općine Pučišća kao suvlasnika našega pružatelja vodnih usluga, rekao je za portal BRAČ danas načelnik Pučišća Marino Kaštelan (foto: iz arhive)

Naručena analiza Društva potvrđuje da se uvažilo i prijedlog Grada Supetra
Osvrnuvši se na cijenu vode, Kaštelan je rekao: — U odnosu na cijenu vode moram reći da prijedlog Uprave nisam doživio kao ucjenu nego kao prijedlog koji treba razmotriti. Upravo je činjenica da je naručena analiza poslovanja Društva dokaz da se uvažilo i prijedlog Grada Supetra da se sredstva za dovršetak zgrade pokušaju iznaći na drugi način, ukoliko takav postoji, rekao je načelnik Pučišća, zaključivši kako ne želi komentirati izbor, odnosno reizbor direktora Društva, dok ne bude poznato koje su prijave pristigle na natječaj.

Marković traži da se raspravi o problematici završetka nove zgrade Vodovoda
Marković upozorava da je potrebno napraviti analizu revizije poslovanja te tvrtke, zatim raspraviti o cijeni vode na otoku te problematici završetka nove zgrade Vodovoda o kojoj, kako piše, ovisi i izgradnja nove škole u Supetru za koju, dodaje gradonačelnica, uskoro očekuju lokacijsku dozvolu. Među ozbiljnim pitanjima navodi i odabir nove uprave Vodovoda Brač. U svojoj objavljenoj poruci supetarska gradonačelnica podsjeća kako je na sjednici Skupštine u lipnju održana rasprava i o povećanju cijene vode i predstavljena loša financijska situacija u kojoj se tvrtka nalazi.

Uzrok gubitka su manjak prihoda i povećanje općih troškova poslovanja, utvrdio je ovlašteni revizor
Zanimljivo, u bračkom Vodovodu tvrtka LIST d.o.o. obavila je reviziju godišnjih financijskih izvještaja za 2018. godinu, a ovlašteni revizor podnio je skupštinarima i i detaljno izvješće o reviziji. Prema mišljenju revizora, a kako je objavio Vodovod, financijski izvještaji Društva za 2018. godinu pružaju istinit pregled stanja u Društvu, kao i rezultate poslovanja u prošloj godini. — Bilanca Društva je dobra, Društvo nema dugova, a uzrok gubitka su manjak prihoda i povećanje općih troškova poslovanja, izvijestio je tada skupštinare ovlašteni revizor.

Izvođač radova traži odštetni zahtjev od 4 milijuna kuna zbog prekida gradnje nove zgrade
Ukazano je i na opasnosti koju bi mogla imati sudska tužba izvođača radova zbog obustavljene gradnje nove poslovne zgrade na novoj lokaciji, a čiji odštetni zahtjev, prema dostupnom zapisniku, iznosi 4 milijuna kuna. Tada je predstavnik Grada Supetra u Skupštini naglasio važnost praćenja sudskoga procesa i eventualnoga podnošenja protutužbe. U svakom slučaju, izvješće neovisnoga revizora jednoglasno su prihvatili svi nazočni članovi Skupštine.
Grad Supetar zatražio je od Vodovoda Brač d.o.o. iznimku u primjeni odredbe članka 8. stavak 2. Pravilnika o financiranju gradnje komunalnih vodnih građevina prema kojoj je preduvjet za sklapanje ugovora o sufinanciranju između Društva i Jedinica lokalne samouprave da ista podmire sva moguća dugovanja prema Vodovodu Brač starija od 18 mjeseci po osnovi potrošnje vode, ostalih usluga, kamata i sufinanciranja gradnje KVG.

Protivila sam se povećanju cijene vode radi dovršetka zgrade
— Tada sam se usprotivila povećanju cijene vode radi dovršetka zgrade, a taj stav imam i dan-danas. Mišljenja sam da u najmanju ruku nije korektno da sav taj teret prebacimo na građane i privrednike, a prije toga uopće ne pokušamo racionalizacijom pronaći potencijalne uštede unutar poslovanja poduzeća, koliko je to moguće naravno, poručila je Marković, dodavši kako se sredstva ili dio sredstava potreban za dovršetak zgrade mogao potražiti u varijanti najma ili prodaje dijela zgrade.

Brojna su pitanja pred Upravom Vodovoda za izlazak iz situacije
Na kraju pisma upućenoga čelnicima bračkih općina, Marković ističe da je zadatak Uprave pronaći mogućnosti izlaska iz postojeće situacije. — Brojna su pitanja na koja Uprava treba odgovoriti, a jedno od najvećih je razlog velike razlike u cijeni koštanja zgrade u prvoj i drugoj nabavci, zaključila je gradonačelnica.

Natječaj je zatvoren, a očekuje se sjednica skupštine do kraja mjeseca
O svemu smo upit poslali i Vodovodu Brač još 2. listopada, pa nekoliko puta zvali i zatražili očitovanje bračke tvrtke, ali nikakav odgovor nažalost nismo dobili. Tek smo neslužbeno uspjeli doznati da je natječaj za direktora tvrtke zatvoren u ponedjeljak, 7. listopada, i da su na natječaj pristigle dvije prijave. Rečeno nam je i da se skupština vjerojatno neće održati ni sljedeći tjedan, a to znači da bi se sve moglo znati krajem mjeseca.

Hoće li dosadašnjem direktoru biti ukazano povjerenje skupštinara?
Ostaje otvorenim pitanje zašto je upravo u vrijeme natječaja za direktora Vodovoda supetarska gradonačelnica odlučila javno prozvati upravu tvrtke i zatražiti razriješenje skupštinara. Ovo drugo se po svemu sudeći neće dogoditi, jer o tome odlučuju čelnici općina. No, hoće li dosadašnjem direktoru Tončiju Trutaniću biti ukazano povjerenje skupštinara znat će se najvjerojatnije krajem ovoga mjeseca. Prema najavama gradonačelnice, sigurno je da predstavnik Grada Supetra na Skupštini na kojoj će se odlučivati o prvoj osobi bračkoga Vodovoda, neće podržati dosadašnju upravu. To je nedavnim javnim istupom gradonačelnice i više nego jasno.

U Supetru je u tijeku natječajni postupak izbora direktora tvrtke “Vodovod Brač d.o.o.”. Posljednji dan za podnošenje prijava za direktora tvrtke bio je 7. listopada, a tko će dobiti povjerenje ostaje čekati. Neslužbeno doznajemo da bi se do kraja mjeseca trebalo znati ostaje li dosadašnji direktor i nadalje ili će brački Vodovod dobiti novu upravu. O tome će odlučiti skupštinari (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...