Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Marković na Konferenciji europskih gradonačelnika u Beču poručila: “Brza, jasna i beskompromisna osuda nasilja od strane predstavnika vlasti od presudne je važnosti”

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković sudjelovala je od 16. do 18. veljače na trodnevnoj Međunarodnoj konferenciji gradonačelnika NOW 2020. koja je održana u Beču, u organizaciji Act now inicijative.

Gradonačelnica Marković jedna od 12 odabranih govornika
U sklopu te konferencije održana je panel rasprava “Sparkling Inputs” na temu borbe protiv govora mržnje i prevladavanja podjela temeljenih na kulturnim, socijalnim, ekonomskim i vjerskim razlikama. Gradonačelnica Marković bila je jedna od 12 odabranih govornika iz svih dijelova Europe.

Ivana Marković: “Lakše prihvaćamo došljake nego drugi”
Na Konferenciji europskih gradonačelnika svoje je izlaganje održala danas, 18. veljače. U kratkom predstavljanju gradonačelnica Marković rekla je sudionicima da dolazi s najvećega otoka u srednjodalmatinskom arhipelagu. — Iskreno vjerujem kako smo mi otočani kao zajednica manje zatvoreni od stanovnika okolnih obala. More nas je doduše odvojilo od drugih i uputilo na sebe same, ali upravo zbog toga lakše prihvaćamo došljake nego drugi, možda i zato što, netom što prijeđemo kanal, i sami postajemo drugima te tako stalno imamo na umu da smo svi odnekud došli, rekla je Marković u uvodu u svoj govor koji je bio usmjeren temi borbe protiv govora mržnje i nadvladanja podjela u društvu.

Nasilje na sezonske radnike druge nacionalnosti
Govoreći o gradu Supetru istaknula je da se radi o tipično mediteranskoj sredini, o gradu “na razmeđi puteva i trgovine”, gradu u kojem je, naglasila je, “ugodno i sigurno boraviti živjeti bez obzira odakle dolazili”. Marković je u tom kontekstu podsjetila na događaj od 10. lipnja prošle godine, kada je u gradu na čijem je čelu došlo do teškoga incidenta u kojem je napadnuto četvero sezonskih radnika iz Slavonije, i jedan vatrogasac iz Supetra koji im je priskočio u pomoć. — Policijsko istraživanje pokazalo je kako se radilo o napadu potaknutom činjenicom da su sezonci bili druge nacionalnosti, tj. pripadnici srpske etničke manjine. Napad je dakle bio tipičan zločin iz mržnje, istaknula je supetarska gradonačelnica sudionicima konferencije.

“Ponudila sam ispriku i pomoć”
— Čim je to postalo razvidno, moja reakcija kao gradonačelnice bila je trenutna, gotovo instinktivna. Istoga sam dana javno i otvoreno osudila napad, donijela odluku o ukidanju donacija i uskratiti korištenje gradskih sportskih terena natjecanju čiji su sudionici i posjetitelji sudjelovali u napadu i stupila u kontakt s napadnutima te njima i njihovim obiteljima u ime grada kojem sam na čelu ponudila ispriku i pomoć, prisjetila se gradonačelnica Marković, opisavši kako je postupila u tom slučaju.

Pokrenuta velika diskusija na temu nasilja iz mržnje
Napomenula je da je slučaj bio medijski vrlo praćen, i pri tom naglasila: — Moja oštra i nedvosmislena osuda napada senzibilizirala je javnost i pokrenula u našem medijskom prostoru veliku diskusiju na temu nasilja iz mržnje u društvu, a policijska istraga koja je uslijedila bila je brza i efikasna i u kratkom je roku rezultirala uhićenjem i procesuiranjem njegovih vinovnika.

Vatrogascu koji je ponudio pomoć napadnutima uručena Zahvalnica za junački poduhvat
U osvrtu na taj događaj Marković je istaknula da je u povodu Dana grada, 29. lipnja, nekoliko dana poslije nemiloga događaja, na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća vatrogascu koji je stao u obranu napadnutih svečano uručena Zahvalnica za njegov junački poduhvat. — Kao zajednica smo na najbolji mogući način pokazali kako je suprotstavljanje nasilju elementarni čin građanskoga ponašanja i odgovornosti, rekla je supetarska gradonačelnica.

“Brza, jasna i beskompromisna osuda nasilja”
— Ovaj slučaj pokazao je kako je brza, jasna i beskompromisna osuda nasilja od strane predstavnika vlasti od presudne važnosti jer postavlja standarde socijalne kohezije i postaje jedan od glavnih alata u prevladavanju podjela u društvu, istaknula je prva žena grada Supetra na Međunarodnoj konferenciji gradonačelnika u Beču. Poručila je da se borba protiv zaziranja od različitosti i borba protiv mržnje treba voditi na svim razinama i u svim prilikama.

Harmoniju može narušiti čitav niz faktora
— Harmoniju zajedničkoga života u sredinama koje odlikuju raznolikosti u kulturama, vjerama, svjetonazorima može narušiti čitav niz faktora od socijalnih previranja preko ekonomske nejednakosti pa sve do tranzicijskih i migracijskih procesa, no svima je zajednička jedna stvar, a to je strah. Strah od novoga, strah od nepoznatoga, strah od promjena, strah od neizvjesne budućnosti i našega mjesta u njoj, poručila je Marković okupljenim gradonačelnicima u Beču, zaključivši kako se “protiv straha bori iskrenošću, otvorenim istupima i jasnim porukama”.

Na dosadašnjim konferencijama okupilo se preko 400 gradonačenika i međunarodnih stručnjaka
Zahvalila je organizatorima na pozivu i prilici da iznese svoje iskustvo i upozna europske gradonačelnike s gradom Supetrom. Act now inicijativa djeluje od 2015. godine i na svojim je konferencijama proteklih godina okupila preko 400 gradonačelnika, međunarodnih stručnjaka za lokalnu samoupravu i predstavnika raznih europskih nevladinih organizacija. Cilj konferencije je međusobna razmjena iskustava u upravljanju društvenim procesima, a obrađuju različite društvene teme.

gradonačelnica Supetra Ivana Marković govorila je danas, 18. veljače, posljednjega dana trodnevne Međunarodne konferencije gradonačelnika u Beču na temu nasilja i prevladavanja podjela u društvu

Podjelite:

You may also like...