PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Marković: Prihodi su veći za 2,8 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Gradski HDZ odgovara: “Čemu rebalans proračuna ako gradonačelnica tvrdi da smo u plusu?”

Nakon brojnih prozivanja oporbe gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) objavila je na Facebooku stanje gradskoga proračuna, i to na dan 30. lipnja ove godine. Mnogo se govorilo i pisano o Proračunu, o teškom stanju gradske blagajne, pa je javnost s pravom očekivala obraćanje supetarske gradonačelnice kada su u pitanju gradske financije.

Ostvaren višak sredstava od pola milijuna kuna
— Ukupni prihodi na datum 30. lipnja 2020. iznose 16.785.763,00 kuna i veći su, radi realiziranih EU fondova, za 2,8 milijuna kuna u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni rashodi na datum 30. lipnja 2020. iznose 16.243.849,00 kuna te smo ostvarili višak sredstava od 541.923,00 kuna koja će se knjižiti na smanjenje gubitka iz ranijih razdoblja, istaknula je gradonačelnica Marković.

Pristigli dugovi iznose 8,7 milijuna kuna
Napomenula je kako je manjak na kraju godine 2019. godine iskazan radi nesrazmjera knjiženja rashoda i uplate računa za EU fondove koja Ministarstva ne uplaćuju redovno. — Pristigli dugovi iznose 8,7 milijuna kuna, istaknula je Marković, dodavši: — Cijela situacija korone onemogućila nas je u naplati redovnih prihoda tako i podmirivanju redovnih obveza, a pogotovo što se svi troškovi i obveze realiziraju u prvom dijelu godine, dok punjenje proračuna tijelom sezone.

Proračun će se prilagoditi realizaciji prihoda
Gradonačelnica Marković istaknula kako se od prihoda na dan 30. lipnja bilježi pad prihoda od poreza na kupoprodaju nekretnina za čak 58 posto te pad prihoda od doprinosa za 43 posto što je realno bilo i za očekivati. — Proračun će se prilagođavati razvoju situacije i realizaciji prihoda. EU fondovi se normalno realiziraju i naš udio pokrića financira se iz dugoročnoga zaduženja HABOR kredita, poručila je na Facebooku supetarska gradonačelnica.

Oporba upozorava da kasni izvještaj o izvršenju proračuna
HDZ grada Supetra u više je navrata upozoravao na netransparentnost gradskoga proračuna. Osvrnuvši se na izvještaj o stanju gradske bagajne, supetarski HDZ istaknuo je da izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu kasni već 40 dana, iako je, naglasili su, propisano da ga je gradonačelnica obvezna podnijeti taj izvještaj do 1. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu.

O rebalansu nikakvih informacija
— O rebalansu, također, još nemamo nikakvih informacija, iako je bio najavljivan. Čemu rebalans proračuna ako gradonačelnica tvrdi da smo u plusu? Imamo li uvid u izvršenje proračuna siječanj-lipanj 2020. na web stranicama Grada? Da vidimo referentnu stranicu obrasca na kojem se iskazuje izvršenje siječanj-lipanj 2020. i iskazan iznos obveza na dan 30. lipnja 2020. Laiku je jasno da obveze na dan 30. lipnja 2020. ne mogu biti značajno manje od onih na dan 31. prosinca 2019., već su možda i veće, ističu iz supetarskoga HDZ. Treba dodati kako je gradonačelnica rebalans proračuna najavila još sredinom travnja, ali za sada nije sazvano Gradsko vijeće koje odlučuje o rebalansu. Tada je najavila kako će najvažnija ekonomska obveza biti usmjerena pomoći obiteljima, poduzetnicima i socijalnim kategorijama.

HDZ grada Supetra pita se je li Grad sposoban servisirati najnužnije obveze
— Da je svih 16,7 milijuna kuna prihoda koje navodi gradonačelnica plaćeno na obveze iz 2019. čime se financiralo tekuće poslovanje Grada i gradskih korisnika ovih šest mjeseci, pita se gradski HDZ, podsjećajući kako je na dan 31. prosinca prošle godine Grad bio dužan 24,1 milijun kuna, dok su prihodi poslovanja iskazani u iznosu od 26,6 milijuna kuna, a manjak prihoda i primitaka za pokriće u sljedećem razdoblju 8,9 milijuna kuna. — Tu neprijeporno nema mjesta nikakvom popločavanju zlatom, već postoji opravdana bojazan da Grad nije sposoban servisirati najnužnije obveze, i to plaće gradske uprave i dječjega vrtića, stoji u očitovanju HDZ-a grada Supetra.

Podjelite:

You may also like...