PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković: “Uvjeravam vas da smo poduzeli sve što smo trebali da prihvatimo otpad bez ikakvih štetnih posljedica za Grad Supetar i stanovništvo”

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković osvrnula se u svojoj objavi na početak prihvata otpada s područja bračkih općina na gradsko odlagalište otpada “Kupinovica” koje je započelo 3. veljače, a nakon što je stupila snagu Odluka o zatvaranuu odlagališta otpada “Košer” kod Gornjega Humca. Gradonačelnica Marković komentirala je i priopćenje predsjednika Nadzornoga odbora Poljoprivredne zadruge Supetar Matka Jakšića koje je upućeno gradu Supetru, županiji i nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Ivana Marković: Rezultat je to nesuvisle politike koju provodi HDZ-ova Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Osvrnuvši se na Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada, a koju je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, gradonačelnica Marković komentirala je odluke toga Ministarstva. — Rezultat je to nesuvisle politike koju provodi HDZ-ova Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod vodstvom ministra Tomislava Ćorića kojemu je Ustavni sud Republike Hrvatske 30. siječnja 2020. godine suspendirao Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom i stavio van snage njenu provedbu, istaknula je gradonačelnica Marković.

Grad Supetar podnio je dvije tužbe Ustavnom sudu
U nastavku pojasnila je da je grad Supetar podnio dvije tužbe Ustavnom sudu protiv Zakona o održivom gospodarenju otpadom i protiv Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta u Hrvatskoj, a koje, kako je rekla, još nisu obrađene. — U međuvremenu Državni inspektorat doveo je “pred zid” Grad Supetar kao sve ostale Jedinice lokalne samouprave na otoku Braču te oba koncesionara, Komunalno društvo Grad d.o.o. i Micheli-Tomić d.o.o. Od nas se, pod prijetnjom velikih novčanih sankcija za sve gore nabrojene pravne subjekte te odgovorne osobe osobno, zahtijevalo da postupimo sukladno predmetnoj Odluci. To znači zatvaranje deponija “Košer” te prihvat svoga otpada na deponij “Kupinovica” već od 1. siječnja 2019. godine te smo postupili temeljem važećega Zakona i Odluke, istaknula je gradonačelnica Marković.

Gradonačelnica Supetra: Poduzeli smo sve radnje da pokušamo odgoditi primjenu Odluku
Supetarska gradonačelnica poručila je da nije zadovoljna rješenjem te podsjetila što je grad Supetar sve učinio. — Unazad godinu dana poduzeli smo sve moguće radnje da pokušamo odgoditi primjenu ove Odluke: od referenduma koji nažalost nije uspio, spomenutih Ustavnih tužbi, ignoriranja Rješenja Državnoga inspektorata kojim nam je naređeno preuzimanje miješanoga komunalnog otpada s područja ostalih Jedinica lokalne samouprave otoka Brača, zajedničke pisane inicijative s općinom Pučišća prema ministru za odgodom odluke, žalbom na Rješenje Državnoga inspektorata koju je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odbacilo kao neosnovanu.

Gradonačelnica Marković podnijela kaznenu prijavu protiv Matka Jakšića radi klevete
Gradonačelnica Marković osvrnula se i na priopćenje predsjednika Nadzornoga odbora Poljoprivredne zadruge Supetar Matka Jakšića koje je, kako su objavili neki mediji, upućeno gradu Supetru, županiji i nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. — Sve ostale napise, neistine i naklapanja “rekla-kazala”, odbacujem kao neistinite te vas ovim putem obaviještavam da sam protiv Matka Jakšića, koji je na ružan način iskoristio svoju funkciju predsjednika Nadzornoga odbora Poljoprivredne zadruge Supetar, podnijela kaznenu prijavu radi klevete i naknadu štete, poručila je Marković. Dodala je kako razumije zabrinutost svih građana radi novononastale situacije te poručila: — Uvjeravam vas da smo poduzeli sve što smo trebali da prihvatimo otpad bez ikakvih štetnih posljedica za Grad Supetar i stanovništvo, istaknula je prva žena grada Supetra.

Od priopćenja se ogradio predsjednik Skupštine PZ Supetar
Od priopćenja predsjednika Nadzornoga odbora Poljoprivredne zadruge Supetar Matka Jakšića ogradio se i predsjednik Skupštine te Zadruge Šimica Dragičević. Ocjenio je da je potpisnik priopćenja izišao iz okvira pozicije koju ima u PZ Supetar. Mišljenja je i da je priopćenje dobilo političku oznaku. Gradonačelnica Marković priopćenje je također ocjenila izpolitiziranin, rekavši kako ono ima za cilj oblatiti je, a temelji se na pričama, zbog čega je, kaže, i podnijela kaznenu prijavu protiv Jakšića.

Grad Supetar pokrenuo je postupak za sanaciju “Kupinovice”
U nastavku gradonačelnica Marković poručila je da je grad Supetar pokrenuo postupak javne nabave za odabir izvođača za sanaciju deponija “Kupinovica” koji će, kako je objavila, “omogućiti kompletnu sanaciju deponija i otvaranje privremene kontrolirane plohe i deponiranje otpada u kontroliranim uvjetima”. Napomenula je pri tom da je Državni inspektorat u ponedjeljak, 3. veljače, obavio inspekcijski nadzor i utvrdio da se grad Supetar uskladio s Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta. — Postupili smo prema rješenju Državnoga inspektorata kojim nam je naređeno preuzimanje miješanoga komunalnog otpada s područja ostalih Jedinica lokalne samouprave otoka Brača, pojasnila je Marković.

Ivana Marković: Podržavam prosvjed zbog nelogičnosti odluka koje provodi HDZ-ova Vlada
Supetarska gradonačelnica na kraju poruke ističe: — Svoj posao uvijek sam radila za dobrobit Grada Supetra i svih stanovnika što sam dokazala u proteklom periodu, a za što ste mi i dali veliko povjerenje za koje i ovim putem zahvaljujem. Osvrnula se i na najavljeni prosvjed u Supetru, komentiravši ga riječima: — Podržavam održavanje bilo kakvih prosvjeda građana koji će ukazati na nelogičnosti odluka koje provodi ova HDZ-ova Vlada, pogotovo Ministarstvo zaštite okoliše i energetike pod vodstvom ministra Tomislava Ćorića.

– Svoj posao sam uvijek radila za dobrobit Grada Supetra i svih stanovnika što sam dokazala u proteklom periodu, a za što ste mi i dali veliko povjerenje za koje i ovim putem zahvaljujem, poručila supetarska gradonačelnica Ivana Marković (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...