Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Supetra oštro protiv zatvaranja deponija Košer

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija “Košer” i prihvaćanju otpada svih jedinica lokalne samouprave na Braču na supetarski gradski deponij “Kupinovica”, objavio je grad Supetar 31. ožujka na svojim službenim mrežnim stranicama. U svome obraćanju javnosti prva žena grada Supetra podsjetila je na Uredbu o zatvaranju deponija koju je Vlada RH donijela 21. prosinca 2018. godine, a kojom je, kako ističe, predviđeno da se s datumom 31. prosinca 2018. zatvore mnogobrojni deponiji u RH uključujuću i deponij “Košer” u Općini Pučišća, što bi značilo da Grad Supetar na svom deponiju “Kupinovica” treba primiti otpad s čitavoga otok.

Zbog novonastale situacije predstavnici Jedinica lokalne samouprave s otoka Brača, ali i drugih, uputili su pismo nadležnome ministru zaštite okoliša kako bi iskazali nezadovoljstvo Odlukom kojom će poskupiti cijene odvoza smeća radi dodatnih troškova te upozorili na brojne probleme u provođenju ove Odluke. Prema riječima Markovićke, navedeno ministarstvo i dalje ustraje na provedbi spomenutee odluke što, kako dodaje, pred jedinicama lokalne samouprave stvara brojna pitanja i probleme.

“Oštro se protivim ovoj odluci iz više razloga. Prvo, šest godina smo radili na ishođenju potrebne dokumentacije za sanaciju deponija ‘Kupinovica’, dobili potrebnu građevinsku dozvolu za sanaciju, riješili imovinsko pravne odnose te poslali sav potreban troškovnik na odobrenje u Fond za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost radi pokretanja postupka nabavke za pronalaženje izvođača za sanaciju deponija. Fond već mjesecima odgađa donošenje odluke o sufinanciranju po ugovoru 75 % sredstava za sanaciju deponija čija je vrijednost prve faze procijenjena na iznos veći od 35 milijuna kuna”, upozorava supetarska gradonačelnica, ističući kako bi se  stupanjem na snagu navedene odluke ministarstva dovela u pitanje ispravnosti postojeće dokumentacije.

“Nevjerojatno je kako se donose odluke po pitanju gospodarenja otpada, sva se obveza bez odgovora na brojna pitanja prebacuje na jedinice lokalne samouprave koje su u obvezi, temeljem Uredbe o komunalnom otpadu, 01. studenoga 2017. godine, osigurati novi sustav sakupljanja otpada a samo komunalno opremu od FZOEU čekamo već dvije godine”, naglašava Ivana Marković. Napominje kako je grad Supetar napravio najveći dio posla u uspostavi cjelovitoga sustava za sakupljanje otpada. Grad je tako nabavio novi program evidentiranja na principu “čipiranih kanti”, sredio baze podataka i prilagođavanja novome načinu obračuna, nabavio potrebne opreme za razvrstavanja otpada te isporučio ostatak komunalne opreme za sustav skupljanja otpada na kućnom pragu, a to je, kako poručuje, već zaživjelo u Škripu i u Mircima, a bit će uvedeno u Splitskoj i u samome Supetru.

Zgrada grada Supetra i Gradskoga vijeća

Podjelite:

You may also like...