PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Gradska vijećnica HDZ-a Danica Baričević prozvala gradonačelnicu za licemjerno i jeftino politikanstvo: “Sazrelo je vrijeme da Supetrani i šira javnost čuju o uspješnosti rada gradonačelnice u proteklih sedam godina”

Vijećnica HDZ-a u Gradskom vijeću grada Supetra i predsjednica gradskoga HDZ-a Danica Baričević osvrnula se u svom priopćenju na učestale objave gradonačelnice Ivane Marković (SDP) u posljednje vrijeme, a u kojima proziva HDZ i vlast koju je ta stranka obnašala u Gradu do lokalnih izbora 2013. godine, kao i tadašnje stanje gradske blagdajne. Prozvala je gradonačelnicu Marković za jeftino politikanstvo u trenucima kada je, kako je navela, dug Grada 31. prosinca prošle godine iznosio 24 milijuna kuna.

Zemljište ishođeno za kunu, a Grad uprihodio 110 eura za m2
— Kontinuirano i uporno isticanje tvrdnje kako je Grad Supetar u 2013. godini bio među gradovima s najgorom blagajnom je svakako nešto na što želim skrenuti pozornost i odbaciti pokušaj korelacije s gradskom blagajnom u 2020. godini. U mandatu HDZ-ova gradonačelnika (op. a. Dinko Hržić) događale su se vrlo pogubne i nezahvalne situacije jer su dolazili na naplatu višegodišnji sudski sporovi. Većinom se radilo o sporovima za nacionalizirana i deposedirana zemljišta od strane Općine Brač. Isto tako gradonačelnik je pripremao dokumentaciju i ishodio je od RH zemljište u Žedno-Drage za jednu kunu te tako pripremio teren budućoj vlasti da Grad uprihodi 110 eura za m2 od prodaje zemljišta u Žedno-Drage, istaknula je vijećnica Baričević.

Baričević tvrdi da se radi o licemjernom i jeftinom politikanstvu
— Smatram da je licemjerno i jeftino politikanstvo od gradonačelnice sve ove godine ignorirati ono što je zatekla od prethodnika, spremno za daljnji rad i sve ostvareno prepisivati isključivo svojim zaslugama. Smatram da je sazrjelo vrijeme da to Supetrani i šira javnost čuje te da građani daju svoj sud o uspješnosti rada gradonačelnice u proteklih sedam godina. Poglavito što je dug Grada na dan 31. prosinca 2019. godine 24 milijuna kuna. Saldo je dugovanja sada (sredinom ove 2020.) zasigurno veći od 24 milijuna kuna, a nikako ne može biti manji. I 9 milijuna kuna manjka na dan 31. prosinca 2019. godine! Tko će vratiti taj dug?, pita se vijećnica Baričević, ukazajući na loše stanje gradske blagajne.

Novac su usmjeravali pažnjom dobroga domaćina
Osvrnuvši se na trošenje gradskoga novca, Baričević je istaknula kako “svi prethodnici gradonačelnice nisu trošili značajni gradski novac, i to svih građana, na medije i promocije samih sebe i svakodnevne hvalospjeve”, već su, kako je primijetila, “taj novac usmjeravali pažnjom dobroga domaćina”. — Nisu plaćali Gradonačelnik.hr do čak preko 50.000,00 kuna godišnje kako bi o njima pisali hvalospjeve i dodjeljivali nagrade za neprovjerene informacije, nisu sklapali sve moguće vrste suradnje s medijskim kućama, a to sve pod krinkom reklame Supetra, itd. Sve ovo je potkrijepljeno konto karticom “promidžbe” do koje smo “na teške muke” došli od gradskih službi. Bilo bi zanimljivo vidjeti daljnji tijek toga “ulaganja” iz gradske blagajne, za što ćemo se potruditi, ističe vijećnica HDZ-a u Gradskom vijeću.

I prije gradonačelnice vodilo se računa o socijalnim potrebama
— I davno prije dolaska gradonačelnice Marković, itekako se vodilo računa o socijalnim potrebama građana Supetra, pa se tako recimo još davne 2005. godine krenulo dijeliti iznose novčanih sredstva za svako novorođeno dijete od čak 8.000,00 kuna po djetetu, božićnice su bile propisane u iznosu od 500,00 kuna te različiti oblici financijske potpore za djecu vrtićke i školske dobi, socijalno ugroženih obitelji, a što se može pročitati u Službenom glasniku grada Supetra br. 14/05.. Potpore građanima su isplaćivane u roku odmah, a ne kao danas, građani moraju čekati dok se skupi grupa potrebitih da bi se gradonačelnica slavodobitno slikala i objavila fotografiju s istim građanima prilikom dodjele potpora. Ponižavajuće u svakom smislu, naglasila je vijećnica Baričević.

Tko je koga kopirao?, pita se Danica Baričević
Osvrnuvši se gradski projekt “Sritna dica – sritan Grad”, pojasnila je kako je općina Smokvica na Korčuli 2018. godine objavila projekt “Sritna dica sritna Smokvica, Smokvica misto sritne dice”. — Gradonačelnica Marković nakon te objave objavila je veliki projekt ‘Sritna dica sritan grad – Supetar grad sritne dice’. Tko je koga kopirao, tko je platio troškove tzv. projekta, itd. I uvjerava građane kako ima veliki projekt, prosudite sami, poručila je HDZ-ova vijećnica.

“Zaduženje ćemo osjećati dugi niz godina”
U tom kontekstu, predsjednica supetarskoga HDZ-a komentirala je i Dječji vrtić “Mrvica”, ustvrdivši kako su “djeca bila smještena na najmanje tri odvojene lokacije po Supetru i to nažalost, bez odgovarajućih propisanih dozvola za smještaj vrtićke djece”. — Svakako nam je stalo da su nam djeca smještena i da je osiguran vrtićki smještaj, ali nikako pod bilo kojim oblikom rizika po najosjetljiviju skupinu, a to su djeca. Smatram da je ovo postupanje ozbiljan presedan i da se nadamo da se tako nešto više neće ponavljati, poručila je. U priopćenju se dotaknula i projekta novoga vatrogasnog doma u gospodarskoj zoni “Žedno-Drage”, u koji, osim grada Supetra sudjeluju i općine Sutivan, Nerežišća i Postira. — Dugogodišnje kreditno zaduženje za sudjelovanje u tomu projektu osjećat ćemo dugi niz godina, upozorila je Baričević.

Poduzetnički fond za poticanje obrtnika svake godine u Proračunu sve “tanji”
Komentirajući, kako je napisala, “hvalospjeve gradonačelnice Marković o zapošljavanju u Supetru”, Baričević je zapitala jesu li ona “rezultat rada hotelskih kuća, obrtnika koji su pokretač života u Supetru, a čiji Poduzetnički fond za poticanje obrtnika je svake godine u proračunu Grada sve ‘tanji’ ili je to rezultat ‘uhljebljivanja’ u Komunalnom društvu Grad, bez ikakvih natječaja?”. Na kraju se osvrnula i na projekt nove zgrade Osnovne škole, zahvalivši pri tom Poljoprivrednoj zadruzi Supetar što je, kako je navela, prodala zemljište Gradu za tu potrebu. — Grad kasni s isplatom obroka kupoprodajne cijene. Istoj onoj Poljoprivrednoj zadruzi koju gradonačelnica Ivana Marković tuži za povredu časti i ugleda, stoji u priopćenju Danice Baričević, gradske vijećnice HDZ-a.

Vijećnica HDZ-a iz Gradskoga vijeća u Supetru Danica Baričević, ujedno i predsjednica supetarskoga ogranka HDZ-a, u društvu s predsjednikom hrvatske Vlade i HDZ-a Andrejom Plenkovićem (izvor: Facebook)

Podjelite:

You may also like...