PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Gradski vijećnici kluba HDZ/HSS u pozivu na lokalni referendum poručuju: odlagalište Kupinovica već je sada svojevrsna ekološka bomba

Gradski vijećnici kluba HDZ/HSS na sjednici Gradskoga vijeća, održanoj 7. svibnja ove godine, zajedno s ostalim vijećnicima, donijeli su jednoglasno odluku da se u nedjelju, 9. lipnja, održi lokalni referendum na području Grada Supetra kojim bi se onemogućilo da se otpad s područja ostalih lokalnih jedinica na otoku Braču odvozi na “Kupinovicu”, odlagalište u vlasništvu grada Supetra. Referendumsko pitanje glasit će “Želite li da odlagalište otpada ‘Kupinovica’, u vlasništvu Grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača”. Stanovnici grada Supetra i okolnih naselja, Splitske, Miraca i Škripa, moći će iskoristiti svoje ustavno pravo i tako, kako stoji u pozivu vijećnika, “izravno odlučiti o svojoj ekološkoj sudbini, o svojoj budućnosti i budućnosti svojih naraštaja”.

— Ustav RH određuje da jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnoga djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a osobito poslove koji se, između ostaloga, odnose na prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti, zaštitu i unaprijeđenje prirodnoga okoliša. Stoga, iskoristite svoje ustavno pravo i zaštitite svoj okoliš, ne dozvolite ugrožavanje lošega utjecaja istoga na zdravlje, turizam i poljoprivredu. Ne dozvolite da se otpad iz svih ostalih lokalnih jedinica otoka Brača (općine Bol, Milna, Nerežišća, Postira, Pučišća, Selca i Sutivan) dovozi na naše odlagalište ‘Kupinovicu’ koja je samo 1,8 km udaljena od naselja Supetar i već sada je svojevrsna ekološka bomba te nema prostora za prihvat tuđeg otpada, ističu u pozivu, podsjećajući na neugodna iskustva i nesnosan smrad koje je izazvalo zapaljenje “Kupinovice” prošlih godina.

— U slučaju da se na ‘Kupinovicu’ dozvoli odlaganje otpada svih ostalih bračkih općina dovelo bi se u pitanje ne samo naše zdravlje, već opstanak turizma i poljoprivrede na području Grada Supetra. Otrovni plinovi koji bi se širili zrakom od tolike količine otpada su štetni za ljudsko zdravlje. Već sada svjedočimo mogućem onečišćenju uvale ‘Babin laz’ jer s ‘Kupinovice’ do uvale vodi bujični kanal kroz koji štetne tekućine ispiranjem kiša prolaze kroz mnoge maslinike i obradive površine te naposljetku ulaze u more. Vapnenac od kojeg je izgrađen cijeli otok Brač je porozan i kroz njega djelovanjem vode sve štetno proteće i uđe u naša polja i podmorje. Bavljenje turizmom (stup našega gospodarstva i egzistencije) bi posve sigurno ugrozili u slučaju da ‘Kupinovica’ postane odlagalište otpada svih bračkih općina, stoji u pozivu koji su uputili vijećnici kluba HDZ/HSS.

Ističu kako je vrlo bitno da stanovnici s područja Grada Supetra iziđu na lokalni referendum i napominju da će lokalni referendum biti važeći u slučaju izlaska više od 50 % građana.

I Grad Supetar pozvao je svoje sugrađane da u nedjelju, 9. lipnja, iziđu na lokalni referendum. Najavljuju da će u petak, 7. lipnja, na supetarskoj rivi gradonačelnica Ivana Marković, članovi Gradskoga vijeća, članovi Udruge Za naš Supetar i predstavnici Komunalnoga društva Grad biti na raspolaganju svojim sugrađanima za sva pitanja vezana za referendum.

lokalni referendum na području Grada Supetra održat će se u nedjelju, 9. lipnja (foto: J. Bašić)

lokalni referendum na području Grada Supetra održat će se u nedjelju, 9. lipnja, a njime će se zatražiti sprječavanje da odlagalište “Kupinovica” u vlasništvu Grada postane središnje odlagalište otpada i za ostale lokalne jedinice na otoku (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...