Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Gradsko vijeće čestitalo Danici Baričević na ulasku u Hrvatski sabor. Oporba pripremila pitanja za gradonačelnicu Ivanu Marković, a na sjednicu došao njezin zamjenik Šimica Dragičević

Pod predsjedanjem Danijele Kirigin (SDP), predsjednice Gradskoga vijeća u utorak, 28. srpnja, održana je 36. sjednica toga predstavničkoga doma u gradu Supetru.

Danica Baričević odsutna zbog obveza u Saboru
Iako je sjednica sazvana u prilično čudnom terminu, odnosno satnici, i to s početkom u 16.00 sati, pozivu se odazvala većina vijećnika koji su odradili sve točke dnevnoga reda naznačene u pozivu. Sjednici nisu nazočili tek Grgo Caglević, Petar Maričić i Danica Baričević, saborska zastupnica HDZ-a, koja je zbog obveza u Zagrebu, opravdala svoj izostanak.

Danijela Kirigin: Nadam se da će biti glas nas Bračana u Zagrebu
Na početku sjednice predsjednica vijeća Kirigin izrazila je uime Gradskoga vijeća čestitku novoj saborskoj zastupnici Baričević s porukom: — Nadam se da će biti glas nas Bračana u Zagrebu, poručila je Kirigin, a vijećnici su pljeskom uputili čestitku svojoj vijećnici. Sjednici Gradskoga vijeća nije nazočila ni gradonačelnica Ivana Marković čiji je izostanak opravdao dogradonačelnik Šimica Dragičević.

Što je s otkupom zemljišta za novu zgradu Osnovne škole?
U aktualnom satu vijećnik HDZ-a Nikola Rendić, koji je preuzeo vođenje Kluba vijećnika HDZ-NEZ. podsjetio je kako je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban još prije četiri godine izjavio kako je obveza grada Supetra riješiti vlasništvo terena za novu zgradu Osnovne škole u Supetru te je s tim u svezi zapitao koliko je do sada riješeno površine i zašto još nije konačno riješeno vlasništvo jedan kroz jedan. Ujedno je postavio i pitanje vezano uz analizu štetnih plinova na “Kupinovici” i analizi kvalitete mora u uvali “Babin laz”. Podsjetio je kako je gradonačelnica Marković na nekoj od prethodnih sjednica odgovorila kako se analize štetnih plinova nisu obavljale sigurno zadnjih pet godina, a da se kvaliteta mora u uvalio Babin laz redovito analizira.

Šimica Dragičević: Mene to zabrinjava, tim više što sam član Zadruge
Rendić je naveo kako je Poljoprivredna zadruga Supetar zatražila o tome informaciju od grada Supetra putem zahtjeva za ostvarivanje prava na pristup informaciji te je, kako je naveo, grad Supetar odgovorio kako ne posjeduje analizu kvalitete mora. — Zabrinjava li gradsku vlast da se u zadnjih pet godina nisu nikako radile analize plinova na “Kupinovici” niti kvalitete mora u uvali “Babin laz”, pitao je vijećnik Rendić, koji se nadao kako će na to pitanje dobiti odgovor od gradonačelnice. Dogradonačelnik Dragičević odgovorio je kako će, u slučaju da nešto nije odrađeno, a što je trebalo biti, negativno ocijeniti Državni inspektorat i pri tom narediti Gradu da postupi sukladno postojećim pravilnicima. — Mene osobno to zabrinjava, tim više što sam član Zadruge. Smatram da će Grad postupiti i odraditi ono što mora u skladu sa zakonom, poručio je Dragičević.

Može se donijeti i politička odluka
Što se tiče lokacije za novu školsku zgradu i otkupa zemljišta, Dragičević je rekao kako je riješeno pitanje ugovora o izvršenju financijskih obveza prema Poljoprivrednoj zadruzi pa će, dodao je, uslijediti i uknjižbena dozvola. — Dogovorena su neka sredstva osiguranja i kako znate Grad uredno doznačuje ugovorenu ratu temeljem sklopljenoga ugovora prema Poljoprivrednoj zadruzi. Jedan dio je neriješen, a dio je i u vlasništvu Vodovoda. Početni razgovori s Vodovodom bili su oko nekih mogućnosti zamjene, a može se donijeti i politička odluka na nivou svih jedinica lokalne samouprave da se zgrada prilikom napuštanja preda u vlasništvo županije zbog potreba izgradnje škole, istaknuo je Dragičević. Treba dodati kako je pitanje nove školske zgrade aktualizirano i na posljednjoj županijskoj skupštini kada je župan Boban ponovno istaknuo kako je obveza jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju grada Supetra, riješiti pitanje zemljišta, a na Županiji je, istaknuo je, kao osnivaču Škole izgradnja nove školske zgrade.

Pročelnik Blažević: Radi se o otvorenom postupku
Rendića je zanimalo i zašto pročelnik Blažević nije dostavio gradskoj vijećnici Marijeti Arnerić nije specifikaciju, odnosno popis ukupnih obveza grada Supetra na dan 15. svibnja ove godine prema dobavljačima i korisnicima gradskoga proračuna. — Gospođa je dobila rješenje. Žalila se po istim. Radi se o otvorenom postupku, odgovorio je Blažević. Vijećnik Rendić replicirao je Blaževiću, podsjetivši kako je kad je tražio informaciju o odricanju gradonačelnice Marković od dijela plaće, od pročelnika dobio sljedeći odgovor: — Kada je riječ o isplatama sredstava iz javnih izvora, postoji presumpcija javnoga interesa što znači da se informacija o raspolaganju javnim sredstvima smatraju informacijama od javnoga interesa. Osobni podaci koji se odnose na neku fizičku osobu, a tiču se raspolaganja javnim sredstvima, ne mogu se smatrati zaštićenim osobnim podacima u smislu Opće uredbe o zaštiti podataka nego je riječ o javnim podacima.

Borislav Martić: Tko će biti odgovoran u slučaju zaraze
HDZ-ov vijećnik Borislav Martić podsjetio je da u Splitskoj u Zastupu na plaži izlaze fekalije pa je postavio pitanje što je poduzelo komunalno redarstvo, upozoravajući na odgovornost u slučaju zaraze. Kirigin je odgovorila kako je pitanje septičkih jama u nadležnosti vodopravne inspekcije, pa bi komunalno redarstvo trebalo proslijediti taj problem. — Zašto nije proslijeđeno, upitao je Martić. — To ne znam, odgovorila je Kirigin.

Sjednica održana u čudnom terminu
Zanimljivo je spomenuti kako je sjednica Gradskoga vijeća održana u pomalo čudnom terminu, i to s početkom u 16.00 sati. I prije i poslije sjednice neki su vijećnici imali zamjerku na termin održavanja, a neki tvrde da su i radnom odnosu, pa im je neshvatljivo da se u taj sat saziva sjednica u ljetnim mjesecima. Vaš reporter priupitao je pročelnika Blaževića o satnici sazivanja Gradskoga vijeća. — Zna se tko saziva sjednice Gradskoga vijeća, odgovorio je Blažević.

Predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin (SDP) sazvala je 36. sjednicu toga vijeća u utorak, 28. srpnja, u pomalo čudnom terminu, s početkom u 16.00 sati. Unatoč pripremljenim pitanjima za gradonačelnicu Ivanu Marković (SDP), njezin je izostanak opravdao dogradonačelnik Šimica Dragičević koji je vijećnicima bio na raspolaganju za odgovore (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...