Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Hitna medicinska služba imala pune ruke posla i u kolovozu: obavljen 61 transport gliserom i 12 hitnih zračnih medicinskih prijevoza pacijenata do splitske bolnice

Hitna medicinska služba imala je pune ruke posla i u kolovozu. I dok su nam se gosti uglavnom bezbrižno odmarali i uživali u ljetnim radostima, nekima je ljeto poprilično stresno. Hitna medicinska služba, odnosno Zavod za hitnu medicinu, koji djeluje u Supetru i Gornjemu Humcu, i u kolovozu je imao brojne hitne intervencije.

Prošloga mjeseca prosječno dva transporta gliserom do splitske bolnice
— U mjesecu kolovozu izvršen je ukupno 61 transport pacijenata gliserom na relaciji Brač – Split Klinički bolnički centar. U istom mjesecu bilo je 12 hitnih zračnih medicinskih prijevoza pacijenata s otoka Brača u KBC Split, izvijestili su za “BRAČ danas” iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje. To konkretno znači da su u kolovozu u prosjeku dnevno bila dva transporta pacijenata gliserom do bolničkoga centra u Splitu.

Gotovo 150 tisuća kuna iznosio je hitni transport pacijenata gliserom u kolovozu
O tome koliko košta državni proračun svaka vožnja gliserom iz Supetra do Splita, gdje liječnički tim preuzima pacijenta i odvodi do kliničkoga centra, iz Zavoda su nam poručili da cijena vožnje gliserom koja se refundira od HZZO-a iznosi 2.443,88 kn. U kolovozu je tako HZZO transport pacijenata gliserom stajao gotovo 150 tisuća kuna. Već smo pisali o hitnim transportima pacijenata i to u srpnju, kada je razdoblju od 22. do 25., bilo deset prebacivanja pacijenata gliserom, pa je HZZO za takav transport pacijenata u teškom zdravstvenom stanju trebao izdvojiti 20.443,88 kuna.

Broj timova hitnoga zračnoga prijevoza odnosi se na cijeli županijski Zavod za hitnu medicinu
Što se tiče Hitnoga zračnoga medicinskoga prijevoza, godišnja vrijednost tima utvrđena je Odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenoga osiguranja i iznosi 414.301,17 kuna po timu. — Napominjemo kako se navedeni iznos odnosi na rad medicinskoga tima bez obzira na broj intervencija te se broj timova hitnoga zračnoga medicinskog prijevoza odnosi na cijeli Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, a ne samo na otok Brač, pojasnili su iz HZZO–a.

U Supetru pet timova koliko i liječnika, dok su timovi u Gornjem Humcu bez liječnika
Htjeli smo točno doznati i koliko je liječnika i ostalih djelatnika zaposleno u supetarskoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu, a koji se 24 sata trude pružiti hitnu medicinsku pomoć i biti na raspolaganju pacijentima. — Ugovoreno je 5 timova T1 u ispostavi Supetar Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske Županije (kadrovski normativ 1. doktor/1 medicinska sestra/1 vozač – znači ukupno je 5 doktora medicine) te je ugovoreno 5 timova T2 za Ispostavu Gornji Humac (kadrovski normativ je 2 medicinske sestre/medicinska tehničara), referirali su nam iz HZZO–a.

Tim u Gornjem Humcu medicinski skrbi za stanovnike Pučišća, Selca i Bola
U Gornjemu Humcu tim Hitne medicinske službe potpuno je ravnopravan Timu u Supetru, samo što, kako ističu iz Zavoda, provodi hitnu medicinsku službu na istočnom dijelu otoku. Rješenje o ustroju dodatnoga Tima hitne medicinske pomoći na Braču doneseno je 2013. godine, a odnosi se na stanovnike Pučišća, Selca i Bola koji su podjednako udaljeni od Tima hitne medicinske pomoći, stacioniranoga u Gornjemu Humcu. Do njih hitna medicinska pomoć stiže znatno brže nego što bi Tim hitne medicinske pomoći iz Supetra.

u mjesecu kolovozu izvršen je ukupno 61 transport pacijenata gliserom na relaciji Brač – Split Klinički bolnički centar. U istom mjesecu bilo je 12 hitnih zračnih medicinskih prijevoza pacijenata s otoka Brača u KBC Split, izvijestili su za "BRAČ danas" iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (foto: iz arhive)

u mjesecu kolovozu izvršen je ukupno 61 transport pacijenata gliserom na relaciji Brač – Split Klinički bolnički centar. U istom mjesecu bilo je 12 hitnih zračnih medicinskih prijevoza pacijenata s otoka Brača u KBC Split, izvijestili su za “BRAČ danas” iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...