Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Hitna medicinska služba na otoku ima pune ruke posla: samo u nekoliko dana srpnja petnaest pacijenata hitno je prebačeno za Split

Osim radosti, ljeto sa sobom donosi i povećani opseg posla i odgovornosti nekih službi na našem otoku. Dok nam se gosti uglavnom bezbrižno odmaraju i uživaju u ljetnim radostima, nekima je ljeto poprilično stresno. Jedna od službi izložena stresu i svakodnevnim aktivnostima svakako je i hitna medicinska služba na otoku, bolje reći Zavod za hitnu medicinu, koji djeluje u Supetru i Gornjem Humcu. Liječnici s osobljem imaju pune ruke posla, i danju i noću. Vrućine čine svoje, a posljednjih dana i na bračkim prometnicama stanje nije najbolje pa su liječničke intervencije nužne.

U nekoliko dana petnaest pacijenata prebačeno gliserom u splitsku bolnicu
Tragom dojave da je od 22. do 25. srpnja brački Zavod za hitnu medicinu imao brojne intervencije i hitne transporte pacijenata za splitski Klinički bolnički centar, htjeli smo provjeriti kako je to izgledalo u navedenom razdoblju.
— Od 22. do 25. srpnja bilo je deset prijevoza gliserom iz Supetra za Split. Jedanput su prevezena tri pacijenta u jednom gliseru, tri puta po dva pacijenta i šest puta po jedan pacijent; ukupno 15 pacijenata, izvijestili su nas iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje. Među tim hitnim intervencijama, dodaju iz HZZO-a, samo 25. srpnja angažirana su dva glisera sa po jednim pacijentom te jedan helikopter koji je po procjeni liječnika prebacio pacijenta u splitsku bolnicu.

Vožnja gliserom državni proračun košta gotovo 2.500 kuna
Zanimalo nas je i koliko stoji, odnosno košta državni proračun svaka vožnja gliserom iz Supetra do Splita, gdje liječnički tim preuzima pacijenta i odvodi do kliničkoga centra. — Cijena vožnje gliserom koja se refundira od HZZO-a iznosi 2.443,88 kn, poručili su nam iz Službe za odnose s javnošću. Nije nam trebalo dugo da izračunamo kako je od 22. do 25. srpnja HZZO za vožnju gliserom trebao izdvojiti 20.443,88 kuna. Što se tiče liječničkih timova na našem otoku, iz HZZO ističu kako je u Supetru jedno radno mjesto liječnika u 24–satnom radu te za vrijeme turističke sezone još jedno radno mjesto liječnika u 12–satnom radu.

Transport se obavlja gliserom ili helikopterom
U Gornjem Humcu također djeluje tim Hitne medicinske službe koji je, kako su nas obavijestili, potpuno ravnopravan Timu u Supetru, samo što – ističu iz HZZO-a – provodi hitnu medicinsku službu na istočnom dijelu otoku. — Tim Hitne medicinske službe u Gornjem Humcu hitni medicinski transport obavlja gliserom preko Supetra, i helikopterom sa heliodroma Novo Selo ili Aerodroma Brač, ukoliko tako procijeni službujući liječnik, pojasnili su nam. Važno je ipak istaknuti kako bi i pacijenti trebali više voditi računa o tome da sve što mogu obavljaju u ambulantama svojih obiteljskih liječnika, a samo u slučaju da te ambulante ne rade u trenutku kada je nešto urgentno, pomoć zatraže od dežurne medicinske službe. Time bi se sigurno znatno olakšalo timovima hitne medicinske pomoći da interveniraju doista ondje gdje je medicinska pomoć hitno potrebna. O tome uostalom stoje i jasne upute u čekaonici hitne medicinske službe.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Supetru ima pune ruke posla ljetnih mjeseci (foto: iz arhive)

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Supetru ima pune ruke posla ljetnih mjeseci (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...