PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Hoće li Boljani dobiti novu putničku liniju do Supetra? U Bolu još nisu odlučili. Prijedlog je upućen Općinskom vijeću na razmatranje i odlučivanje

Treba li uopće nešto pisati o prometnoj povezanosti između Bola i Supetra, posebno u zimskom razdoblju? Jesu li postojeće linije dovoljne za potrebe stanovnika Bola? Treba li Bol možda dobiti novu putničku liniju do Supetra?

Mikroprijevoz je namijenjen slabo naseljenim i povezanim područjima
Pitanja je otvorio prijedlog privatnika, obrta za prijevoz Taxi Miki, koji je upućen općini Bol s ponudom uvođenja dodatne putničke linije iz Bola za Supetar koja bi prometovala radnim danima s polaskom u 9.15 sati, i to u zimskom razdoblju. Ponuditelj prijedloga poziva se na Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i mogućnost uvođenja mikroprijevoza koji bi bio namijenjem slabo naseljenim i slabo povezanim područjima.

Ako je uzastopni polazak autobusa veći od dva sata
— U Zakonu je definirano kako jedinice lokalne samouprave mogu donijeti odluku o mikroprijevozu i ako na njihovu području već postoje autobusne linije, ali su autobusi popunjeni do 20% kapaciteta ili je razmak između dva uzastopna polaska autobusa veći od dva sata. Prijevoz se vrši vozilima M1 kategorije ili M2 kategorija”, stoji u dopisu koji je upućen Općini na razmatranje.

Između 6.35 sati i 13.00 sati iz Bola nema autobusne linije do Supetra
Pretraživanjem polazaka iz Bola za Supetar autobusnoga prijevoznika Arriva Hrvatska vidljivo je da vodeći prijevoznik na Braču radnim danima poslije polaska redovite autobusne linije iz Bola za Supetar ujutro u 6.35 sati, sljedeći polazak ostvaruje tek u 13.00 sati. Obrtnik je sve dobro razmotrio pa bi se, mišljenja je, uvođenjem linije u 9.15 sati Boljanima pružila mogućnost putovanja prema Supetru. — U dogovoru s putnicima moguće je i pričekati nekoga oko 30 minuta i vratiti u Bol, u slučaju da netko mora do Supetra kratko, u bolnicu, na sud, u katastar ili na policiju, pojasnio je obrtnik Mijodrag Miljević u dopisu upućenom bolskoj Općini.

Cijena prijevoza mjesečno iznosi 6.500,00 kuna
Prema riječima Miljevića, linija bi se vozila svaki dan od ponedjeljka do petak, a vikendom ne. U dopisu je naznačio i cijenu toga prijevoza, istaknuvši da je liniju moguće održavati samo uz subvencioniranje iz općinskoga proračuna. Kako je pojasnio, cijena prijevoza bila bi dnevno 300,00 kuna, mjesečno 6.500,00 kuna, odnosno 39.000,00 kuna za šest mjeseci vožnje u zimskom razdoblju, i to od 1. studenoga do 30. travnja.

Za djecu do 7 godina i umirovljenike besplatno
— Cijena prijevoza bila bi od 40 do 50 kuna po putniku, a za djecu do 7 godina i umirovljenike besplatno. Cijenu karte bih odredio u suglasnosti s Općinom. Svi putnici bi obvezno dobili fiskalni račun za svoju kartu. Prilikom ukrcaja u vozilo putnici bi se trebali potpisati u tablicu putnika koja bi se na kraju mjeseca predala u računovodstvo Općine na obračun, pojasnio je Miljević, naznačivši točno u kojem iznosu i kojem slučaju bi Općina subvencionirala polazak linije s polaskom iz Bola u 9.15 sati.

Subvencija Općine od 50,00 do 250,00 kuna dnevno
Miljević je naglasio da je njegova minimalna cijena prijevoza 300,00 kuna dnevno. Ako bi na liniji putovao 1 putnik, Općina bi plaćala 250,00 kuna, u slučaju 2 putnika 200,00 kuna, 3 putnika 150,00 kuna, 4 putnika 100,00 kuna, 5 putnika 50,00 kuna, a u slučaju da putuje 6, 7 i 8 putnika Općina ne bi subvencionirala liniju za takvo putovanje. Prema izračunu naznačenom u dopisu, maksimalna subvencija Općine za taj prijevoz iznosila bi tjedno 1.250,00 kuna, a mjesečno 5.000,00 kuna. U telefonskom razgovoru Miljević nam je pojasnio da su u njegovoj ponudi dva prijedloga. Prvi bi bio besplatni prijevoz putnicima uz financiranje prijevoza o trošku Općine, a drugi da putnici djelomično dio troškova prijevoza, dok bi Općina subvencionirala ostatak.

Prijevoznik obećava transparentno vođenje prevezenih putnika
— Obećavam da ću precizno i transparentno voditi evidenciju o broju prevezenih putnika, a račun i originalne tablice s popisima putnika Općini slati na vrijeme, poručio je Miljević. Načelnik Bola Tihomir Marinković i vijećnici Općinskoga vijeća u Bolu primili su na znanje Miljevićevu molbu za uvođenjem nove linije. Načelnik Marinković istaknuo je važnost nadzora ukrcaja i iskrcaja putnika u tom slučaju.

Tonči Buljan: Zašto mu ne pružiti mogućnost
Vijećnik Ivica Šćepanović pozdravio je ideju uvođenja dodatne linije i pri tom predložio da se rizik poslovanja podijeli na pola, a ne da rizik poslovanja snosi samo općinski proračun. Vijećnik Tonči Buljan također se osvrnuo na prijedlog nove putničke linije, komentiravši je riječima : — Čovjek je dostavio svoj prijedlog. Pokušava nešto napraviti. Zašto mu ne pružiti mogućnost? Buljan je predložio da se trošak podijeli u nekom omjeru između prijevoznika i Općine. Vijećnik Mate Petrić nije bio oduševljen prijedlog. Tek je kratko rekao: — Općina će platiti buletu.

Prijedlog je da se Miljevića pozove na sjednicu Općinskoga vijeća
Za sada nema nikakve odluke, osim prijedloga da se Miljevića pozove na sljedeću sjednicu Općinskoga vijeća kako bi vijećnicima detaljno razložio prijedlog. Kako smo doznali od Miljevića, već je upoznat s pozivom da na sljedećoj sjednici pojasni vijećnicima novu putničku liniju iz Bola prema Supetru. Tada se očekuje da Općinsko vijeće donese svoj pravorijek.

Obrt za prijevoz Taxi Miki obratio se općini Bol s prijedlogom uvođenja nove putničke linije iz Bola prema Supetru radnim danima u 9.15 sati, i to u zimskom razdoblju. Općina Bol za sada još nije donijela odluku o prijedlogu prijevoznika. Tek je zaključeno da se Mijodraga Miljevića, vlasnika toga obrta, pozove na sljedeću sjednicu Općinskoga vijeća (izvor: Taxi Miki)

Podjelite:

You may also like...