Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Hoće li vijećnici u Bolu donijeti Proračun za sljedeću godinu? Prijepore izazvalo financiranje teniskoga turnira i sredstva planirana za Osnovnu školu. Nastavak sjednice Općinskoga vijeća najavljen za večeras. Tihomir Marinković: “Samo u 2018. godini Osnovnoj školi uplaćeno je 175 tisuća kuna iz općinskoga proračuna”

Sjednica Općinskoga vijeća općine Bol na kojoj je središnja tema bila usvajanje Proračuna za 2020. godinu, a koja se održala u utorak, 17. prosinca, ipak nije završena. Danas, 18. prosinca, najavljen je njezin nastavak na kojem se očekuje donošenje općinskoga Proračuna za sljedeću godinu.

Oporbeni vijećnici zamjeraju načelniku ukidanje sredstava za Osnovnu školu
Najveće prijepore izazvala je rasprava oko sredstava koja se izdvajanju za teniski WTA turnir u Bolu, a vijećnici su ozbiljno zamjerili načelniku Općine Tihomiru Marinkoviću što je u novom prijedlogu Proračuna skinuo 60.000,00 kuna za potrebe tamošnje Osnovne škole. Prema riječima voditeljice računovodstva Nives Mošić, u Općinu je stigao i prijedlog Odbora za financije da se Osnovnoj školi doniraju sredstva u iznosu od 20.000,00 kuna, a da se za taj iznos smanje usluge vještačenja.

Planirali smo sudjelovati u financiranju izrade elaborata za statiku školske zgrade
— Obavio sam konzultacije s voditeljem škole i dogovorili smo da se Općina uključi u izradu elaborata statike objekta. Radnje oko pripreme izrade elaborata za statiku objekta je završena, istaknuo je načelnik Marinković i pojasnio: — Poljoprivredna zadruga platila je cijeli iznos elaborata. S obzirom da Poljoprivredna zadruga svake godine Općini plaća 50.000,00 kuna, umjesto toga iznosa za izradu elaborata, uplatila je 20.000,00 kuna. Time smo riješili to pitanje.

U 2018. godini Osnovna škola dobila je 175.315,00 kuna
Načelnik je dodao i da je Općina uvijek na raspolaganju, u skladu sa svojim mogućnostima. — Godine 2018. uplatili smo Osnovnoj školi 175.315,00 kuna za različite poslove oko pripreme škole za prijelaz iz jednoga objekta u drugi. Neprimjereno je reći da nismo pažljivi i da ne mislimo na našu djecu, istaknuo je Marinković.

– Godine 2018. uplatili smo Osnovnoj školi 175.315,00 kuna za različite poslove oko pripreme škole za prijelaz iz jednoga objekta u drugi. Neprimjereno je reći da nismo pažljivi i da ne mislimo na našu djecu, istaknuo je načelnik Bola Tihomir Marinković (foto: J. Bašić)

Vijećnica Katarina Marčić: Je li primjeren iznos od 20.000,00 kuna za školu s obzirom na druge stavke u proračunu?
Nezavisna vijećnica Katarina Marčić, koja je prethodno i podnijela amandman kojim je zatražila da se za sufinanciranje pomoćnika u nastavi u predškolskim i školskim ustanovama, planiraju sredstva od 100.000,00 kuna, a da se za isti iznos smanji konto donacije za WTA turnir, replicirala je načelniku Općine tvrdeći: — Kad Vam je bilo u interesu da se Osnovna škola prebaci na Rudinu, bili ste spremni dati koliko su tražili. Sad kad su se prebacili, iznos se spustio na 0 kuna, pa se podigao na 20.000,00 kuna. Je li primjereno da općina Bol u proračunu za 2020. godinu odvoji 20.000,00 kuna kada se pogledaju druge stavke u proračunu.

Škola je zatražila sredstva za uređenje učionice
Načelnik Marinković pojasnio je da je ravnatelj ustanove zatražio sredstva za uređenje jedne učionice. — Mislite da je u školi problem samo jedna učionica, zapitala je vijećnica Marčić. — Reagirao sam na ono za što sam zamoljen iz škole, odgovorio je načelnik, istaknuvši da su u proračunu bila predviđena sredstva za izradu elaborata za statiku školske zgrade. — Ostaje činjenica da ste u jednoj godini u proračunu od 26 milijuna kuna predvidjeli 20.000,00 kuna za ustanovu koju pohađa oko 120 Boljana, inzistirala je u raspravi Marčić. — Jesmo li kao vijeće i ja kao predlagatelj uložili 1,6 milijuna kuna za uređenje trga u blizini škole kako bismo zaštitili naše učenike?, zapitao je načelnik oporbene vijećnike. — I niste to uspjeli, odgovorili su oporbeni vijećnici. — Nismo uspjeli zbog građana. Hoćete li da Vam nabrojim čiji članovi obitelji voze tim trgom, zapitao je vijećnike bolski načelnik. — Nemojte krivo tumačiti stvari. Trg ispred škole pravilno smo označili i onao kako nalažu propisi, rekao je Marinković.
Vijećnica Marčić zatražila je objašnjenje zašto je odbačen amandman o sufinanciranju pomoćnika u nastavi u preškolskim i školskim ustanovama. — Sredstva za pomoćnike u nastavi postoje u Europi i netko se treba potruditi da se ta sredstva ostvare. Dijelom je moguće korigirati sredstva ako se radi o nečem hitnom. Ove godine imamo i tri velika zahvata koja su jednokratna, pojasnio je načelnik u obrazloženju zašto je odbačen amadman vijećnice.

U teniski turnir do sada investirano 3,5 milijuna kuna
Osvrnuvši se na teniski WTA turnir, načelnik Bola rekao je: — Što ja osobno imam od teniskoga turnira? Ništa. 0 kuna! Nezavisna vijećnica Nataša Paleka Jakšić zapitala je načelnika: — Što Općina ima od teniskoga turnira? — Teniski turnir je svjetska manifestacija od koje sigurno možemo imati koristi. Znamo što tenis nudi u smislu prezentacije i markentiške vrijednosti, istaknuo je bolski načelnik. Vijećnica Marčić ustvrdila je da je iz općinskoga proračuna i proračuna Turističke zajednice do sada u teniski turnir investirano 3,5 milijuna kuna.

Vijećnik Buljan: Od turnira u koji smo uložili pola milijuna kuna nemamo ni tenisku školu
Vijećnica Marčić prigovorila je da djeca u Bolu ljeti plaćaju privatne teniske trenere, a nemaju organiziran ni teniski turnir. — Boljani nemaju ništa od teniskoga turnira, osim marketinškoga interesa, rekla je Marčić. Načelnik je pojasnio vijećnicima da je razgovarao o formiranju teniskoga turnira. — Možemo odvojiti sredstva za rad teniskoga kluba. Imamo li tko će to raditi, zapitao je Marinković. Nezavisni vijećnik Tonči Buljan pojasnio je da u Bolu postoji teniski klub, ali samo na papiru. — Imali smo 40.000,00 kuna za pokretanje teniske škole, ali se to nije dogodilo. Isto tako, sram me je reći da od turnira koji traje tjedan dana, i u koji smo uložili pola milijuna kuna, nije pokrenuta niti teniska škola, naglasio je vijećnik Buljan. — Netko se treba organizirati. To nije posao Općinskoga vijeća. Mi kao Općina možemo financijski pratiti tenisku školu. Klub se treba organizirati, imati svoja tijela i postići neke rezultate. Idemo raditi, poručio je Marinković, u raspravi koja je trajala na temu bolskoga teniskoga turnira. Dodao je da o teniskom turniru već raspravlja na osam sjednica vijeća. Pročelnik Stipe Karmelić pojasnio je da Općina nema obvezu ulaganja u sport.

Oporbeni vijećnici traže od načelnika da smanji izdvajanja za teniski turnir
Vijećnici se ipak nisu uspjeli usuglasiti. Troje vijećnika s Nezavisnih lista zatražili su da u proračunu načelnik unese veća izdvajanja za određene potrebe, prije svega za potrebe Osnovne škole u Bolu i financiranje pomoćnika u nastavi, ali i još nekih potreba za koje nisu planirana sredstva u proračunu. Zahtjev oporbenih vijećnika iznosio je 297.000,00 kuna, pa su u tom amandmanu odmah zatražili i u smanjenje troškova za teniski WTA turnir u istome iznosu ili da načelnik predloži smanjenje rashoda po nekih drugim proračunskim stavkama. Sjednica je prekinuta zbog kratkih dogovora vijećničkih klubova.

Oporba nije prihvatila načelnikov ispravak prijedloga proračuna
Načelnik je po povratku iznio prijedlog da se prihvaća ispravak prijedloga proračuna za 252.000,00 kuna. Izložio je vijećnicima da je prihvaćen dodatni trošak za Osnovnu školu od 60.000,00 kuna, za Srednju školu 37.000,00 kuna, za dva asistenta u Osnovnoj školi 70.000,00 kuna, za radne bilježnice 50.000,00 kuna, za snimanje projekta ‘Bročko blogo’ 10.000,00 kuna i tenisku školu 25.000,00 kuna. Oporbeni vijećnici ni nakon novoga prijedloga načelnika Marinkovića nisu bili zadovoljni, a inzistirali su na smanjivanju troškova za WTA turnir. Do dogovora nije došlo ni nakon nekolik oraćih sastanaka i konzultiranja; samo je najavljeno da će se o Proračunu nastaviti raspravljati danas, 18. prosinca, u općinskoj vijećnici.
Hoće li bolski općinski proračun biti usvojen znat će se večeras. Pred vijećnicima je nastavak sjednice Općinskoga vijeća. Treba dodati da je u radu 9. sjednice koja je trajala dva i pol sata sudjelovalo osam vijećnika, dok su trojica vijećnika opravdala svoj izostanak.

Hoće li vijećnici u Bolu donijeti večeras Proračun za 2020. godinu? Prijepore na jučerašnjoj sjednici Općinskoga vijeća izazvalo financiranje teniskoga WTA turnira u Bolu i sredstva planirana za Osnovnu školu, kao i rasprava o odbačenim amandmanima vijećnika (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...