PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Institut za javne financije objavio: Grad Supetar jedini dobio izvrsnu ocjenu za razinu transparentnosti proračuna, a Općina Pučišća nedovoljnu ocjenu

Institut za javne financije ovih je dana objavio rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Rezultati pokazuju: prosječna proračunska transparentnost, koja je mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama, iz godinu u godinu se popravlja te je u posljednjemu istraživanju dobila ocjenu 3,9 od mogućih 5.

Znatno je to poboljšanje u odnosu na 2015. kada je isti Institut ocijenio s 1,8 transparentnost financija jedinica lokalnih i regionalnih samouprava, a to znači javnost financija općina, gradova i županija. Iz Instituta za javne financije poručuju da će brojni grtadovi i veliki dio općina morati još puno uložiti truda da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama.

Nas naravno zanima kako je s transparentnošću financija našega grada na otoku i jedinica lokalne samouprave, odnosno općina. Grad Supetar dobio je tako jedini izvrsnu ocjenu za razinu transparentnosti proračuna za 2019. godinu. Do ocjene se došlo analizom objave godišnjega izvještaja, izglasanoga proračuna, polugodišnjega izvještaja, prijedloga proračuna i proračunskoga vodića. Za 2019. godinu grad Supetar učinio je dostupnim sve izvještaje za razliku od prijašnjih godina kada su nedostajali određeni dokumenti. Tako prijašnjih godina Grad nije objavljivao proračunski vodič, dok je 2015. godine objavio samo godišnji izvještaj, a ostale objave nisu bile zadovoljene.

Općina Postira dobila je ocjenu 4 s obzirom na transparentnost proračuna. U 2019. godini nedostajao je proračunski vodić, dok je prijedlog proračuna nedostajao svih prijašnjih godina, a polugodišnji izvještaj 2015. i 2016. godine. Godišnji izvještaj nije bio objavljivan 2015., 2017. i 2018. godine.

Transparentnost proračuna Općine Sutivan također je ocjenjen s 4. Za 2019. godinu nedostajao je prijedlog proračuna, koji zanimljivo nije objavljen niti jednom u razdoblju od 2015. do 2019. godine. Proračunski vodič objavljen je samo ove godine, kao i godišnji izvještaj. Izglasani proračun objavljen je 2018. godine, a prijedlog proračuna 2017. godine.

Razina transparentnosti financija u Općini Milna gotovo je nedovoljna. Godišnji izvještaj o proračunu nije objavljen niti jednom od 2015. do 2019. godine, kao ni polugodišnji izvještaj. Izglasani proračun objavljivan je svih godina osim 2018., dok je prijedlog proračuna bio dostupan javnosti samo 2017. godine. Proračunski vodič objavljen je samo ove godine.

U Nerežišćima razina transparentnosti općinskoga proračuna dobila je ocjenu 2. Prijedlog proračuna i proračunski vodič niti jednom nisu bili objavljeni u navedenom razdoblju, dok je godišnji izvještaj javnosti bio dostupan samo 2017. godine. Ove godine javnosti su dostupnim učinjeni izglasani proračun i polugodišnji izvještaj, dok nedostaju godišnji izvještaj, prijedlog proračuna i proračunski vodič.

U Pučišćima jedinica lokalne samouprave znatno će više trebati raditi na transparentnosti proračunskih sredstava. Institut za javne financije ocjenio ih je s nedovoljnom ocjenom. U 2019. godini objavili su samo izglasani proračun. Od 2015. do 2019. godine nikako nije bio objavljivan proračunski vodič, dok je prijedlog proračuna objavljen 2015. godine. Godišnji i polugodišnji izvještaji objavljeni su 2017. i 2018. godine.

Općina Selca dobila je ocjenu 3 za razinu transparentnosti proračuna za 2019. godinu. U ovoj godini objavili su izglasani proračun, prijedlog proračuna i proračunski vodič, dok javnost nije mogla biti upoznata s godišnjim i polugodišnjim izvještajem. Samo je izglasani proračun objavljivan redovito od 2015. do 2019. Prijedlog proračuna nedostajao je 2015. godine, a proračunski vodič 2015. i 2016. godine.

Ista ocjena pripala je i Općini Bol. Godišnji i polugodišnji izvještaji nisu objavljivani uopće u razdoblju od 2015. do 2019. godine, dok je ove godine javnosti dostupan izglasani proračun, prijedlog proračuna, kao i proračunski vodič. Prošle pak godine dostupnim javnosti učinjen je samo prijedlog proračuna.

grad Supetar u 2019. godini objavio je sve potrebne dokumente u vezi proračuna za 2019. godinu i tako je ocijenjen s izvrsnom ocjenom prema analizi Instituta za javne financije (foto: J. Bašić)

grad Supetar u 2019. godini objavio je sve potrebne dokumente u vezi proračuna za 2019. godinu i tako je ocijenjen s izvrsnom ocjenom prema analizi Instituta za javne financije (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...