Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Ipak na kraju zdravica, nakon što su vijećnici Općinskoga vijeća u Bolu usvojili Proračun za 2020. godinu: oporbeni vijećnici uspjeli u naumu da se proračunska sredstva za teniski turnir u Bolu smanje, a da se za potrebe vrtića, osnovne i srednje škole osiguraju dodatna proračunska sredstva

Općinski vijećnici u Bolu, možda još više bolski načelnik Tihomir Marinković (SDP), mogu odahnuti nakon što je nedavno nakon maratonskoga zasjedanja Općinskoga vijeća, i to u dva dana, usvojen Proračun općine Bol za 2020. godinu. Sa 7 glasova “za” i 1 glasom “protiv” napokon je donesen je općinski proračun u Bolu, a na kraju sjednice pala je i zdravica s dobrim željama.

Vijećnica Katarina Marčić inzistirala je na osiguranja sredstava Osnovnoj školi Bol
Bilo je “povuci – potegni”, a oporbeni vijećnici inzistirali su da se pošto–poto osiguraju sredstva Osnovnoj školi u Bolu nakon što su doznali da je načelnik Marinković odbacio amandmane oporbenih vijećnika, a u prijedlogu Proračuna Osnovnoj školi ukinuo planiranu potporu od 60.000,00 kuna. Posebno je na vraćanju novčane potpore toj školskoj ustanovi inzistirala nezavisna vijećnica Katarina Marčić, ocijenivši u početku prijedlog proračuna sramotnim.

Načelnik prvo djelomično prihvatio amandamena oporbenih vijećnika
— Načelnik je dijelom prihvatio moje amandmane vezano uz financiranje asistenata u Osnovnoj školi Bol i donaciju projektu ‘Bročko blogo’, a tražili smo i da se vrati iznos od 60.000,00 kuna za osnovnu školu. Osim toga, zahtjevali smo donaciju srednjoj školi od 37.000,00 kuna koje je odbio ravnateljici Sani Bodlović. Amandman je nadopunjen i sufinanciranjem radnih bilježnica i ostalih materijala za osnovnoškolce kako bi oni bili besplatni te bi se na taj način naši osnovnoškolci stavili u ravnopravan položaj s ostalim Općinama na Braču, objavila je nezavisna vijećnica Marčić nakon prvoga dana rasprave o Proračunu kada nije pao dogovor, pa je predloženo da se sljedećega dana nastavi rasprava o Proračunu.

Smanjena sredstva za WTA turnir
I premda je bolski načelnik predložio smanjenje troškova za teniski turnir u Bolu za 50.000,00 kuna, a da se tim iznosom povećaju troškovi uređenja plaža, prijedlog nije prihvaćen. Troje oporbenih vijećnika predložilo je da se za WTA turnir izdvoji 350.000,00 kuna umjesto planiranih pola milijuna kuna. Konzultirali su se vladajući vijećnici, kao i oporbeni u nekoliko navrata. Načelnik Marinković na kraju je predložio vijećnicima smanjenje sredstava za WTA turnir za 100.000,00 kuna. Nezavisni vijećnici prihvatili su prijedlog načelnika o smanjenju sredstava za WTA turnir, s time da taj iznos bude namijenjen plaćanju vrtića socijalno ugroženim obiteljima, dio sredstava uređenju plaća, a dio za uređenje parkirališta u naselju Blato.

Oporbeni vijećnici uspjeli dio sredstava iz Proračuna preusmjeriti za potrebe dječjega vrtića te osnovne i srednje škole
Osim uspjeha u smanjenju proračunskih sredstava za teniski turnir za 100.000,00 kuna, nezavisni vijećnici uspjeli su se izboriti i da se oko 200.000,00 kuna iz općinskoga proračuna usmjeri za potrebe dječjega vrtića te osnovne i srednje škole. Tako će asistente za učenike s poteškoćama u Osnovnoj školi financirati bolska općina, a ta će obrazovna ustanova dobiti i 60.000,00 kuna potpore. Srednjoj školi će uz već unaprijed planirani iznos biti povećano izvajanje iz proračuna za 37.000,00 kuna. Prvi put radne bilježnice za osnovce bit će besplatne, kao i u drugim općinama na Braču.

Proračun za 2020. godinu iznosi 26,3 milijuna kuna
Bolski proračun tako će iznositi 26,3 milijuna kuna, a u istom iznosu planirani su i rashodi.

načelnik općine Bol Tihomir Marinković predložio je vijećnicima smanjenje sredstava za WTA turnir u Bolu za 100.000,00 kuna. Nezavisni vijećnici prihvatili su prijedlog načelnika o smanjenju sredstava za WTA turnir, s time da taj iznos bude namijenjen plaćanju vrtića socijalno ugroženim obiteljima, dio sredstava uređenju plaća, a dio uređenju parkirališta u naselju Blato. Osim toga, oporbeni vijećnici uspjeli su preusmjeriti i dio proračunskih sredstava za potrebe Dječjega vrtića te Osnovne i Srednje škole (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...