PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Iz Vodovoda Brač: “Nismo proveli nikakvo isključenje korisnika iz vodoopskrbne mreže”. Ivana Marković: “Vodovod Brač koristi instrument isključivanja vode bez provedbe postupka naplate”. Obaviještena o svemu Pučka pravobraniteljica

Objava portala BRAČ danas u kojoj smo prenijeli osvrt supetarske gradonačelnice Ivane Marković od 9. listopada o Vodovodu Brač, komunalnom poduzeću u vlasništvu bračkih jedinica lokalne samouprave, koji je navodno obustavio isporuku vodu jednoj građanki na području Supetra zbog neplaćenih računa, izazvala je veliki interes javnosti.

Marković potvrdila da se radi o majci koja živi na području Supetra
Gradonačelnica Marković ostala je zgrožena postupkom bračkoga Vodovoda koji je navodno mladu majku s djetetom koja nije platila dug ostavio bez vode. Marković je objavila kako ju je o tomu problemu upoznala majka kojoj je, kako je navela, “korona izbila sve prihode koje je imala”. Iako nije poznato o kojoj se majci radi, gradonačelnica Marković potvrdila je za BRAČ danas kako se radi o ženi s područja grada Supetra.

Ivana Marković: Tvrtka ne provodi postupak prisilne naplate
— Vodovod Brač koristi instrument isključivanja vode bez da provodi postupak naplate. I to je pravilo koje koriste stalno. Prema mojim saznanjima, na koje smo više puta upozoravali kroz Skupštinu Vodovoda Brač d.o.o., tvrtka ne provodi postupke prisilne naplate već obustavlja vodu s čime se duboko ne slažem. Smatram da tvrtka treba voditi naplatu o svojim dugovanjima temeljen u Ovršnomu postupku, istaknula je Marković.

Naplata se treba ostvariti u parničnom i ovršnom postupku
Podsjetila je na ocjenu Ustavnoga suda prema kojoj Zakon niti u jednoj odredbi nije propisao ovlaštenje pravne osobe koja obavlja komunalnu djelatnost da autonomno odredi i uredi prisilnu naplatu dospjelih, a nepodmirenih dugovanja korisnika putem skidanja vodomjera. — Sud također ističe i kako se naplata dospjelih, a nenaplaćenih dugovanja treba ostvariti u parničnomu i ovršnomu postupku, na temelju mjerodavnih zakona te se ne mogu autonomno, bez zakonskih ovlaštenja urediti uvjeti za prisilno isključenje vode, upozorila je supetarska gradonačelnica.

I prije je bila takva praksa koja je pala na sudu
Istaknula je kako joj se vezano za specifični slučaj obratila obitelj s područja Grada Supetra i dodala: — Ali to nije prva. I prije je bila takva praksa koja je pala na sudu i Vodovod je trebao hitno vratiti vodomjer, podsjetila je Marković, navevši tako primjer isključenja vode stanarima zgrade na adresi Put Pašika u Supetru, zbog čega je cijeli slučaj završio na sudu. Tada je, točnije 2018. godine, jedna od stanarki odlučila “pokazati zube” bračkomu Vodovodu i podnijeti tužbu nakon čega je rješenjem Suda naloženo Vodovodu Brač da se osigura nesmetana opskrba vodom s napomenom kako će privremena mjera Suda trajati do okončanja parničnoga postupka. Tonči Trutanić, direktor komunalnoga poduzeća, pojasnio je tada članovima Skupštine situaciju oko isključenja stambene zgrade u Supetru zbog dugovanja po osnovu neplaćenih računa za vodu. — Pozivajući se na Zakon o vodama, zatim na Odluku o načinu plaćanja i visini cijena vodnih usluga te Pravilnik o općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga naglasio je kako Vodovod Brač može iz opravdanih razloga ograničiti, odnosno obustaviti korisnicima isporuku vodnih usluga, navedeno je u zapisniku sa sjednice Skupštine koja je održana krajem lipnja 2018. godine, a o čemu je već pisao BRAČ danas.

Iz odgovora: Vodovod Brač nije tijekom prošloga tjedna izvršio niti jedno isključenje korisnika
Iz bračkoga Vodovoda demantiraju sve navode, kao i naša pitanja nakon što smo zatražili očitovanje iz toga komunalnog poduzeća. Na prvi dopis s pitanjima iz Vodovoda su nam odgovorili: — Vodovod Brač d.o.o. nije tijekom prošloga tjedna izvršilo niti jedno
isključenje korisnika iz vodoopskrbne mreže na području Grada Supetra. Zanimljivo kako se u odgovoru koji je potpisala Mira Bezmalinović, rukovoditeljica financijskoga sektora u tom poduzeću, navodi “prošloga tjedna”, iako u upitu nismo naveli o kojemu se razdoblju radi s obzirom da iz objave gradonačelnice Marković nije poznato kada je došlo do obustave isporuke vode navedenoj osobi, odnosno obitelji.

Poslovanje je uređeno Zakonom o vodnim uslugama
Na naš novi upit koji smo poslali Vodovodu, zatražili smo pojašnjenje i odgovore na postavljena pitanja. Jedno od pitanja koje smo poslali je i je li Vodovod Brač ovlašten, i ako da kojim aktom, odnosno dokumentom ili odlukom samostalno donijeti odluku o obustavi javne usluge, u ovom slučaju vode zbog neplaćenih računa. — Temeljni zakonski akt koji uređuje poslovanje isporučitelja vodne usluge je Zakon o vodnim uslugama (NN 66/19), odgovoreno nam je kratko iz Vodovoda. Ni na ponovljeni upit nismo dobili bitno drugačiji odgovor. Tek su ponovili: — U našoj prethodnoj poruci izvijestili smo Vas kako nismo proveli nikakvo isključenje korisnika iz vodoopskrbne mreže na području Grada Supetra te su nas uputili na Zakon o vodnim uslugama.

Prema zakonskim odredbama, obustavi mora prethoditi opomena pred obustavu
Prema tomu Zakonu, “isporučitelj vodnih usluga može zbog opravdanih razloga, sukladno općim uvjetima isporuke vodnih usluga, ograničiti odnosno obustaviti korisnicima isporuku vodnih usluga”. Navedeno je to u čl. 41. Zakona u kojemu se dalje pojašnjava kako se isporuka vodnih usluga može obustaviti ili ograničiti zbog nepodmirenja računa za vodne usluge svim korisnicima, a prema potrošačima samo za, kako je navedeno, “dug nastao u najmanje tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca neuzastopno unutar kalendarske godine”. U tom zakonu određeno je i kako obustavi ili ograničenju obvezno mora prethoditi opomena pred obustavu ili ograničenje uz naknadni rok ne kraći od 15 dana za podmirenje svih dospjelih dugova.

Grad poslao dopis Pučkoj pravobraniteljici
Gradonačelnica Marković istaknula je kako smatra da je “nehumano u današnjim vremenima, kada su sve ovrhe obustavljene, građanima koji imaju poteškoća u financiranju svojih obveza, obustavljati isporuku vode”. Naglasila je i da je Grad Supetar s tim u svezi uputio 9. listopada dopis Pučkoj pravobraniteljici u Zagreb. Upit smo poslali i Pučkoj pravobraniteljici i zatražili očitovanje što će poduzeti po tomu pitanju. Do zaključenja ovoga teksta nismo primili odgovor.

Direktor Vodovoda Brač Tonči Trutanić (lijevo) s članovima Skupštine toga komunalnoga poduzeća u vlasništvu bračkih jedinica lokalne samouprave na jednoj od prethodnih sjednica u prostorima poslovne zgrade u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...