Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Iz Vodovoda ne žele komentirati presudu; tek su najavili da slijedi žalbeni postupak. Od početka godine do sredine listopada Vodovod izvršio 20 isključenja korisnika iz vodoopskrbne mreže

Javna komunalna tvrtka Vodovod Brač ponovno je u središtu javnosti nakon što je na Općinskom sudu u Splitu – Stalna služba u Supetru izgubila sudski spor, o čemu je prvi javnost izvijestio BRAČ danas.

Sud odlučio u prvom stupnju
Odlukom Suda od 30. listopada naloženo je bračkomu Vodovodu da u roku od 15 dana, i to pod prijetnjom ovrhe, uključi i otvori ventil na vodovodnim cijevima i montira skinuti vodomjer za potrebe doma tužiteljice, kako bi se omogućio protok vode. Tako je navedeno u presudi prvoga stupnja u sporu koji se vodio na supetarskomu sudu, a u kojemu je brački Vodovod tužila jedna od stanarki u ulici Put Pašike u Supetru.

Ostali bez vode 23. svibnja 2018. godine
Sud je dao za pravo stanarki, osporavajući ponašanje bračke komunalne tvrtke koja je neplaćene račune odlučila sankcionirati obustavom vode stanarima zgrade u navedenoj ulici. Vodovod je, nakon što je stanarima prethodno poslao obavijest i najavio da će im špine ostati suhe, tako i postupio, i to 23. svibnja 2018. godine, ostavivši ih sve bez vode, a stanarka – uvjerena da se radi o nezakonitomu postupanju – odlučila je istjerati pravicu do kraja. Prvo je uložila prigovor na, kako je navela, nezakonito i protuustavno ponašanje Vodovoda, a zatim odlučila tužiti tu komunalnu tvrtku. Zanimljivo je i navesti da je Sud zamjerio Vodovodu što je prešutio kako Pravilnik propisuje da isporučitelj ne može obustaviti isporuku vodnih usluga zbog neplaćanja računa za isporučene vodne usluge korisniku koji je pravovremeno podnio prigovor na ispostavljeni račun ili koji u sudskomu ili izvansudskomu postupku osporava račun isporučitelja.

Iz Vodovoda: Sudski postupak je još u tijeku
No, iz Vodovoda Brač nisu htjeli komentirati sudsku presudu, a očitovanje smo zatražili od direktora Tonča Trutanića. — Nastavno na Vaš zahtjev od dana 6. studenoga 2020. godine informiramo Vas da ne možemo komentirati sudski postupak koji je još u tijeku, jer predstoji žalbeni postupak, stoji u odgovoru koji nam je poslala Mira Bezmalinović, voditeljica financijsko-računovodstvene službe. Na naš upit zašto Vodovod ne poduzima niti jednu radnju prisilne naplate potraživanja, a kako je navedeno u obrazloženju presude, već vrši obustavu isporuku vode, iz Vodovoda su odgovorili da “obustava isporuke vode spada u metodu prisilne naplate potraživanja”, pozivajući se pri tom na Zakon o vodnim uslugama.

Vodi se još nekoliko sudskih postupaka
Zanimalo nas je i vodi li se na općinskomu sudu u Supetru još koji postupak u kojem sudjeluje Vodovod. — Na Općinskom sudu u Splitu, Stalna služba u Supetru vodi se još nekoliko postupaka zbog obustave isporuke vode korisnicima, a sve zbog neplaćenih računa, potvrdili su iz te komunalne tvrtke, dodavši kako je Skupština Vodovoda upućena u sve važne sudske postupke. Na pitanje smatra li se direktor javne komunalne tvrtke Trutanić odgovornim s obzirom na sudsku presudu, stigao nam je tek odgovor: — Prema Društvenom ugovoru, direktor Društva ovlašten je zastupati i voditi poslove Društva.

Do sredine listopada izvršeno 20 isključenja iz vodoopskrbne mreže
U Vodovodu izgleda ne vide ništa sporno u isključivanju vodnih usluga korisnicima zbog neplaćenih računa. Još prije izvijestili su za naš portal da je u razdoblju od 1. siječnja do sredine listopada ove godine izvršeno 20 isključenja korisnika iz vodoopskrbne mreže zbog nepodmirenih računa za potrošnju vode. — Svakom isključivanju korisnika iz vodovodne mreže prethodi opomena, sukladno odredbama Zakona o vodnim uslugama, poručili su.

— Direktor i “njegovo javno poduzeće” nastavljaju po istom, nadasve neustavnom i nezakonitom principu otuđivati vodomjere neplatišama, umjesto procedure koja je zakonom propisana i koju je taj isti direktor objavio i poslao svakom kućanstvu na svakom računu, svaki mjesec. Dakle, može mu se, a ne da nije znao, upozorila je nedavno, između ostaloga, i Udruga “Za naš Supetar”, navodeći kako Skupština Vodovoda ne pokreće pitanje odgovornosti direktora Tonča Trutanića zbog nezakonitoga postupanja (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...