Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Jadrolinija i u 2018. godini poslovala pozitivno: prebačeno gotovo 2 milijuna putnika

U susret novoj turističkoj sezoni, a to znači pojačanim brodskim i katamaranskim linijama državnoga brodara “Jadrolinije”, vrijedi se osvrnuti na prošlogodišnju “plovidbenu sezonu” našega glavnoga brodara. I prošle 2018. godine, “Jadrolinija” je ostvarila iznimne rezultate u prometu na linijama vezanima uz naš otok. Na najfrekventnijoj liniji, onoj 631 na Supetar – Split prošle je godine putovalo 1 962 408 putnika, dok je na istoj liniji u 2017. godini promet bio nešto veći (1 965 373 putnika). U prijevozu vozila 2018. bila je bolja od prethodne 2017. godine. Tako je prošle godine Jadrolinija na toj brodskoj liniji prebacila 402.058 vozila, a godinu ranije 387 074 vozila. Zanimljivo, na linji 638 iz Sumartina prema Makarskoj 2018. godine prebačeno je 134.251 putnika, a 2017. godine 130.144 putnika.

U katamaranskome prometu, na liniji Jelsa – Bol – Split, a koja povezuje Hvar i Brač sa Splitom, u 2018. godini prevezeno je 75 700 putnika, dok je prethodne godine tu liniju koristilo nešto više putnika, točnije 75 995. Ta je linija osobito zahvalna turistima koji svoj ljetni odmor provode upravo u Bolu, pravoj turističkoj Meki na otoku. Veza iz Bola do Splita, a posebno iz Splita do Bola, mnogim je turistima najlakši transfer do željene destinacije i osigurava im mnogo duži i zahtjevniji transfer preko Supetra, a zatim od Supetra do odredišta, pogotovo kada se zna da je trajektna veza sa Supetrom vrlo zahtjevna i u prijevozu osobnih vozila. Za dio putnika značajna je Jadrolinijina katamaranska veza Vis – Hvar – Milna – Jelsa koja je u 2018. godini ostvarila znatno bolji uspjeh po broju putnika, u odnosu na prethodnu 2017. godinu. Protekle godine na toj je liniji prevezeno 58 472 putnika, a samo godinu dana ranije 50.842 putnika. U ukupnom prometu na svim linijama Jadrolinija je u 2018. godini prebacila 11 112 660 putnika, a 3 454 950 vozila.

Na naš upit o eventualnim korekcijama cijena u brodskom prijevozu, a posebno s obzirom na činjenicu da dio turista prigovara na visinu cijena, “Jadrolinija” nas je obavijestila da je za definiranje cijena Agencija za obalni linijski pomorski promet nadležna svim brodarima koji održavaju linije na Jadranu te definira svaku liniju u smislu frekventnosti linije, luke pristajanja, i cijene karata. — “Jadrolinija”, kao i svi ostali brodari na Jadranu, održava red plovidbe sukladno definiranome redu plovidbe od strane Agencije za obalni linijski pomorski promet i sukladno potpisanim koncesijskim ugovorima. Što se tiče cijena na komercijalnim linijama, iste se definiraju na temelju osnovnoga načela ponude i potražnje na tržištu, pojasnili su nam iz središnjice te tvrtke.

Napomenuli su kako je osnovna usluga javnoga prijevoza otočanima zagaranitrana tijekom cijele godine po istoj cijeni kroz državne trajektne i katmaranske linije, dok su, ističu, komercijalne linije namijenjene prvenstveno turistima i turističkoj potražnji. Iz odgovora je jasno da neće biti korekcija cijena u smislu njihova eventualnoga snižavanja, niti za goste. No, to isto ne znači da neće biti korekcija u smislu njihova povećanja, barem za turiste, odnosno goste koji ne ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz. Već su uostalom na nekim linijama usluge prijevoza povećane. Tako je prijevoz Jadrolinijinim katamaranom iz Bola do Splita povećan s 80 kuna na 90 kuna, a od Bola do Dubrovnika putnici će plaćati 205 kuna. Otočanima se izgleda cijene u brodskom prijevozu neće mijenjati. Barem ne za sada.

Trajektno pristanište u Supetru

Jadrolinija je i u 2018. godini poslovala pozitivno. Trajektno pristanište u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...