PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Je li kladionici mjesto u blizini škole? Grad Supetar pokrenut će sve postupke da se kladionica udalji od Osnovne škole

— Grad Supetar pokrenut će sve postupke i sva raspoloživa sredstva da se kladionica udalji od osnovne škole radi budućnosti naše djece jer se nadamo da država zbog poreznih prihoda neće tolerirati prisutnost kladionica i kockarnica oko škola, najavila je u svojoj poruci gradonačelnica Supetra Ivana Marković, pozvavši institucije da, kako je objavila, “odrade svoj posao i zatvore kladionicu ispred Osnovne škole Supetar, kao i ispred svih ostalih škola u našoj državi”.

Djeca su izložena klađenjima, igrama na srežu i misle da je to normalno
Gradonačelnica Marković osvrnula se u svojoj poruci na Prvu sportsku kladionicu koja se nalazi u neposrednoj blizini Osnovne škole Supetar, u samom središtu gradu. — Nakon razgovora s 10-godišnjacima kojima su, kao i svoj djeci te dobi, dostupni različiti podaci, Internet, televizija i sl., shvatila sam koliko su djeca izložena klađenjima, igrama na sreću i koliko oni zapravo misle da je to normalno. Volim gledati nogomet koji redovito prate i djeca različitih uzrasta. U pauzama utakmica stalno se vrte reklame koje neprestalno reklamiraju – klađenje. Djeca su od malih nogu izložena silnim reklama koja to prikazuju kao nešto poželjno, interesantno i atraktivno. Djeca to svakodnevno gledaju na TV-u, čitaju o tome i u internet reklamama, i to im tijekom odrastanja izgleda postaje nešto normalno, primijetila je supetarska gradonačelnica.

Prva sportska kladionica (desno) udaljena je od Osnovne škole Supetar svega nekoliko metara, dok bi prema postojećem Pravilniku trebala biti udaljena minimalno 200 metara (foto: J. Bašić)

Pravilnikom ograničeno otvaranje kladionica na 200 metara od osnovnih i srednjih škola
Istaknula je u svojoj objavi da su istraživanja pokazala kako je više od 80 posto maloljetnika barem jednom sudjelovalo u igrama na sreću, a 42 posto tinejdžera ide svakodnevno u kladionice. — Ono što me posebno natjeralo da otvorim ovu temu je sportska kladionica koja je od naše Osnovne škole Supetar udaljena ni manje ni više nego nekih 5 metara, istaknula je gradonačelnica Marković. Pojasnila je da je Pravilnikom o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica ograničeno otvaranje kladionica na ‘200 m od redovne osnovne (peti do osmi razred) i srednje škole’.

Tko kontrolira provedbu Pravilnika?
Pravilnik na koji se poziva supetarska gradonačelnica smo provjerili. Donesen je 2010. godine, potpisao ga je tadašnji ministar financija Ivan Šuker, a temelji se na Zakonu o igrama na sreću, dok se odredba koja govori o tome koliko casina, automat klubovi i kladionice trebaju biti udaljeni od školskih ustanova nalazi u čl. 26. toga Pravilnika. — Ostaje pitanje tko kontrolira provedbu takvoga Pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica? Vrlo često se u krugu nekih škola izdaju koncesije za automat klubove i kladionice, a u našem slučaju je to sportska kladionica, ustvrdila je Marković. — Pozivam institucije ‘da odrade svoj posao’ i zatvore kladionicu ispred Osnovne škole Supetar, kao i ispred svih ostalih škola u našoj državi. Sve ovo je moguće realizirati, djecu treba kvalitetno educirati jer cijena koju možemo platiti kao društvo na kraju će biti mnogo viša. Ovim putem molim potporu škole i roditelja za izmiještanje kladionice, objavila je u svojoj poruci gradonačelnica Marković.

Prva sportska kladionica posjeduje sva potrebna odobrenja
Upit smo poslali i Prvoj sportskoj kladionici čija poslovnica već godinama djeluje u neposrednoj blizi osnovne škole. Iz Prve sportske kladionice kratko su nam odgovorili: — Za poslovanje na navedenoj lokaciji društvo posjeduje sva potrebna odobrenja izdana sukladno propisima koji su važili u vrijeme otvaranja poslovnice 2002. godine, što ste slobodni provjeriti kod svih nadležnih tijela.

– Za poslovanje na navedenoj lokaciji društvo posjeduje sva potrebna odobrenja izdana sukladno propisima koji su važili u vrijeme otvaranja poslovnice (2002. godine), što ste slobodni provjeriti kod svih nadležnih tijela, odgovorili su na naš upit iz prve sportske kladionice (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...