Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Je li sanitarna inspekcija imala posla na Braču prošle godine? Doznajte koliko iznose kazne za nepoštivanje zabrane pušenja u javnom prostoru te kako su lani prošli ugostiteljski objekti na Braču

Ako je suditi prema izvješću Državnoga inspektorata, sanitarna inspekcija imala je prošle godine pune ruke posla na otoku Braču. S posebnom pozornošću nadzirali su se higijenski uvjeti u ugostiteljskim objektima, a praćena je i provedba zabrane pušenja u zatvorenom javnom prostoru.

Brojne se zakonske odredbe primjenjuju na ugostitelje
Sanitarna inspekcija više nije pod Ministarstvom zdravstva, ali se od 1. travnja prošle godine nalazi objedinjena pod Državnim inspektoratom. No, to ništa stvarno ne mijenja u provedbi kontrola kada su ugostiteljski objekti u pitanju. Dio zakonskih odredbi nadzire turistička inspekcija, a dio sanitarna, pa je u ugostiteljskom poslovanju potrebno voditi računa o poštivanju zakonskih odredbi i brojnih pravilnika koji reguliraju ugostiteljsku djelatnost.

Ugostitelji nisu oduševljeni represivnim mjerama države
Na meti sanitarne inspekcije bila je i kontrola provedbe zabrane pušenja u zatvorenom javnom prostoru, za što su neki objekti i na Braču znali biti privremeno zatvarani i nekoliko dana, a vlasnici ugostiteljskih objekata stavljeni na muke zbog zabrane poslovanja. Ugostitelji su u više navrata javno izražavali svoje nezadovoljstvo represivnim mjerama države, protiveći se zatvaranjima objekata od kojih žive i vodeći računa o zaposlenima kojima na kraju mjeseca treba osigurati plaću. Ugostitelji su jednoglasni da su im i novčane kazne prihvatljivije od zatvaranja objekata, pogotovo u srcu sezone kada nastoje nešto zaraditi za duge zimske dane.

Za nepoštivanje zabrane pušenja optužni prijedlog i mandatna kazna na licu mjesta
Iz Državnoga inspektorata pojasnili su da se za nepoštivanje zabrane pušenja u zatvorenom javnom prostoru podnosi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu i naplaćuje mandatna kazna na licu mjesta. — Sukladno Zakonu o državnom inspektoratu sanitarni inspektor usmenim rješenjem ovlašten je privremeno zabraniti uporabu radnih i pomoćnih prostorija, odnosno prostora radi neispunjavanja propisanih uvjeta za prostor za pušenje, odnosno pušački prostor, poručili iz te državne institucije, potvrdivši tako da je mjera pečaćenja objekta i dalje prisutna. Ipak smo uspjeli doznati da se ona koristi kao krajnja mjera prema neposlušnim ugostiteljima, pa inspektori nastoje izvršenika privesti “pameti” prvo novčanim kaznama.

Prekršajne kazne od 70.000,00 kuna
No, ni s novčanim kaznama nema igranja. Koliko iznose te, kako su ih nazvali iz Inspektorata, mandatne kazne nisu nam htjeli otkrili. Zato smo sami provjerili što zakon određuje kada je u pitanju zabrana pušenja, odnosno nepoštivanje zabrane pušenja u zatvorenom javnom prostoru, i prekršajne kazne doista nisu ni malo bezazlene. Tako je za nepoštivanje zabrane pušenja u zatvorenom javnom prostoru predviđena kazna za pravne osobe od 70.000,00 do 150.000,00 kuna, a fizička i odgovorna osoba za isti prekršaj trebaju platiti dodatno od 5.000,00 do 15.000,00 kuna.

U 48 nadzora sanitarna inspekcija utvrdila 37 nepravilnosti
— Na otoku Braču od siječnja 2019. godine obavljeno je 48 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 37 nepravilnosti, doneseno je 30 upravnih mjera i naplaćeno 29 mandatnih kazni na licu mjesta i podnesena 2 optužna prijedloga, izvijestili su iz Državnoga inspektorata.

— Na otoku Braču od siječnja 2019. godine obavljeno je 48 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 37 nepravilnosti, doneseno je 30 upravnih mjera i naplaćeno 29 mandatnih kazni na licu mjesta i podnesena 2 optužna prijedloga, izvijestili su iz Državnoga inspektorata (foto. J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...