Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

JE LI TO KONAČNO RJEŠENJE? Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije prihvatilo prijedlog o zadržavanju oba odlagališta otpada na otoku; gradsko odlagalište “Kupinovica” postat će jedino odlagalište za cijeli otok, a gradski su vijećnici većinom glasova danas donijeli Odluku o naknadi za utjecaj na okoliš

Samo s jednom točkom dnevnoga reda, i to “Prijedlog Odluke o naknadi za utjecaj na okoliš i razvoj pri korištenju odlagališta ‘Kupinovica’ kod Supetra koju plaćaju korisnici izvan područja Grada Supetra” danas, 16. listopada, održana je 28. sjednica Gradskoga vijeća grada Supetra u vijećnici u Supetru.

Prijedlog Odluke iznio je voditelj Odsjeka za komunalne poslove i izgradnju
Sjednicu je sazvala predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin, predlagatelj dnevnoga reda bila je gradonačelnica Ivana Marković, dok je o najavljenoj točki dnevnoga reda izvijestio voditelj Odsjeka za komunalne poslove i izgradnju Nikša Paviškov.

sjednica Gradskoga vijeća grada Supetra, 28. u nizu, održana je danas, 16. listopada, u vijećnici grada Supetra pod predsjedanjem Danijele Kirigin (foto: J. Bašić)

Za Ministarstvo je prijedlog s današnjega radnoga sastanka o zadržavanju oba odlagališta na otoku neprihvatljiv
Uvodeći u sjednicu Gradskoga vijeća predsjedavajuća Kirigin istaknula je da je danas u Zagrebu, sukladno zaključku s posljednje sjednice Gradskoga vijeća, održan sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na koji su sudjelovali gradonačelnica Supetra Ivana Marković, direktorica tvrtke Komunalnoga društva Grad Marijana Šemanović, načelnik Pučišća Marino Kaštelan i gradska vijećnica Danica Baričević. Sastanak je održan s ciljem iznalaženja rješenja, a na njemu je izaslanstvo tražilo od nadležnoga Ministarstva da na Braču ostanu dva odlagališta, “Kupinovica” i “Košer”. Kako je izvijestila vijećnike, za Ministarstvo je takav prijedlog neprihvatljiv te da se jedno odlagalište mora zatvoriti o čemu je, kako je dodala Kirigin, takva odluka proslijeđena Europskoj uniji. Kako je doznao portal “BRAČ danas”, ministar Ćorić je i dalje bio spreman promijeniti odluku i ponudio da se odlagalište otpada s “Kupinovice” prevozi na odlagalište “Košer”, ali je, kako doznajemo, gradonačelnica isticala visoku cijenu odvodnje otpada na drugo odlagalište. K tome, Ministarstvo je bilo spremno i dati sredstva gradu Supetru za sanaciju gradskoga odlagališta otpada.

voditelj Odsjeka za komunalne poslove i izgradnju Nikša Paviškov približio je vijećnicima prijedlog Odluke o naknadi za utjecaj na okoliš i razvoj pri korištenju odlagališta ‘Kupinovica’ kod Supetra koju plaćaju korisnici izvan područja Grada Supetra (foto: J. Bašić)

Pristupilo se izradi dokumenata kako bi se izvršila Odluka nadležnoga Ministarstva
Izvjestitelj Paviškov približio je vijećnicima prijedlog Odluke, a nakon zaključka Gradskoga vijeća o tome da se pristupi izradi potrebnih akata kako bi se izvršila Odluka o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta u Republici Hrvatskoj. Podsjetio je pri tom na Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Pravilnik o mjerilima, postupku i načinu određivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave.

mladi vijećnik Nikola Rendić (HDZ) ukazao je na pravne temelje Odluke, rekavši kako je navedeni pravilnik na snazi do travnja 2020. godine, zapitavši pri tom što se će dogoditi kada se eventualno promijene iznosi novim pravilnikom (foto: J. Bašić)

Sadašnji Pravilnik na snazi je do travnja sljedeće godine, upozorio vijećnik Rendić
Mladi vijećnik Nikola Rendić (HDZ) ukazao je na pravne temelje odluke, rekavši kako je navedeni pravilnik na snazi do travnja 2020. godine, zapitavši što se će dogoditi kada se eventualno promijene iznosi novim pravilnikom, a što znači da bi Grad mogao izgubiti sredstva. — Govorimo o činjeničnom stanju, a ne o pretpostavkama, replicirao je Paviškov vijećniku Rendiću.

Za vijećnike SDP-a i HSU-a neprihvatljivo je da se smeće s područja Grada odvodi na drugo odlagalište
Vijećnica Dijana Ivelić (SDP) osvrnula se na odluku Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ustvrdivši da za vijećnike kluba SDP i HSU ne dolazi u obzir zatvaranje odlagališta “Kupinovica”, a još manje da bi se smeće s područja grada Supetra odvozilo na drugo odlagalište. Dodala je kako je važno da grad Supetar pripremi sve potrebne akte za provođenje Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dodavši kako je navedene odluke potrebno poštovati. — Naknada za odlaganje i zbrinjavanje otpada na odlagalište “Kupinovica” plaćat će se od dana sklapanja ugovora i taj cjenik će biti donesen u skladu s cjenicima koji su na snazi, rekla je Ivelić, zaključivši kako će njihov klub podržati Odluku.

– Za vijećnike kluba SDP i HSU ne dolazi u obzir zatvaranje odlagališta “Kupinovica”, a još manje da bi se smeće s područja grada Supetra odvozilo na drugo odlagalište, istaknula je vijećnica SDP-a Dijana Ivelić (foto: J. Bašić)

Mogli ste spriječiti ovaj igrokaz s gradskim odlagalištem otpada, poručila vijećnica Arnerić
Vijećnica Marijeta Arnerić rekla je da nitko nije učinio pravi izračun koliko bi zaista iznosio odvod smeća na neko drugo odlagalište i koliko bi ekološki Supetar s time prosperirao. — O ekologiji se ne govori, a stalno govorimo o Ministarstvu zaštite okoliša. Ajmo nazvati to Ministarstvo “trgovinom otpadom”, rekla je vijećnica, dodavši kako bi pitanje ekologije trebalo biti važno pitanje u zdravomu životu građana grada Supetra. — Ne možete reći da ne mislimo o ekologiji, ona nam je svima na prvom mjestu. U konačnici živimo od turizma, a ne od smeća, replicirala je vijećnica Ivelić.
Vijećnica Arnerić ukazala je, nadalje, na veliku medijsku pozornost koju je izazvalo pitanje gradskoga odlagališta “Kupinovica”. Zapitala je na čemu Ministarstvo temelji obvezu grada Supetra i kojom odlukom se grad Supetar obvezao preuzeti otpad s cijeloga otoka. — Ako postoje indicije da se to dogodilo u ožujku ove godine, onda je gradonačelnica trebala otvoreno upoznati vijećnike s time. Tada bi se izbjegli troškovi oko referenduma, a ne bi bio potreban ni ovaj igrokaz s gradskim odlagalištem otpada, istaknula je vijećnica Arnerić.

vijećnica Marijeta Arnerić zapitala je na čemu Ministarstvo temelji obvezu grada Supetra i kojom odlukom se grad Supetar obvezao preuzeti otpad s cijeloga otoka. — Ako postoje indicije da se to dogodilo u ožujku, onda je gradonačelnica trebala otvoreno upoznati vijećnike s time. Tada bi se izbjegli troškovi oko referenduma, a ne bi bio potreban ni ovaj igrokaz s gradskim odlagalištem otpada, istaknula je vijećnica Arnerić (foto: J. Bašić)

Fond za zaštitu okoliša sklopio je aneks ugovora s jedinicama lokalne samouprave
— Ova Odluka o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, donesena početkom godine, proslijeđena je direktno Fondu za zaštitu okoliša koji je dobio zadatak da sa svim jedinicama lokalne samouprave sklopi aneks ugovora. Nije mi poznat točan datum, ali je potpisan zadnji aneks ugovora, odgovorio je Paviškov. Vijećnica Arnerić opetovano je istaknula kako je to trebalo reći vijećnicima, kako bi se izbjegli troškovi provedbe lokalnoga referenduma.

vijećnici grada Supetra donijeli su predloženu Odluku većinom glasova, dok su protiv navedene Odluke bili vijećnici Marijeta Arnerić i Nikola Rendić, a vijećnik Petar Maričić bio je suzdržan (foto: J. Bašić)

Većinom glasova gradskih vijećnika usvojen je prijedlog Odluke o naknadi za utjecaj na okoliš i razvoj pri korištenju odlagališta “Kupinovica” kod Supetra koju plaćaju korisnici izvan područja Grada Supetra, dok je dvoje vijećnika, i to Marijeta Arnerić i Nikola Rendić bilo protiv, a jedan suzdržan. Predsjednica Gradskoga vijeća najavila je na kraju redovitu sjednicu u utorak, 29. listopada, kada će vijećnici moći postavljati pitanja supetarskoj gradonačelnici, s obzirom da gradonačelnica zbog sastanka u Zagrebu nije nazočila održanoj sjednici.

 

Podjelite:

You may also like...