Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Je li Vijeće općine Bol ovlašteno omogućavati podizanje objekata na građevinskomu i poljoprivrednomu zemljištu? Vijećnici u Bolu izgleda ne vide problem. Pročelnik Karmelić: Odluka je protuzakonita

Matko Karmelić pok. Jurja zatražio je od Općinskoga vijeća u Bolu dozvolu za gradnju objekta za uzgoj domaćih životinja na čest. zem. 1550 k.o. Bol na predjelu Krvavac.

Navedeno zemljište je poljoprivredno te je 800 metara udaljeno od naselja, a parcela je zemlje dijelom očišćena.

Objekt bi se podignuo u dimenzijama 6×3.5 metara
Objekt bi, prema tekstu iz zamolbe, bio podignut u dimenzijama 6×3.5 metara, odnosno 21 metar kvadratni bruto površine. — Objekt bi se gradio u betonskom bloku te bi se kasnije obložio prirodnim kamenom da se uklopi u prirodni ambijent. Objekt bi bio 6 metara širine u pravcu istok-zapad, a 3.5 metara u pravcu sjever-jug s malom odrinom koja bi štitila životinje, stoji u zamolbi upućenoj Općini Bol.

Ako vijeće nije nadležno zašto je zamolba uvrštena u dnevni red
No, predsjednik Općinskoga vijeća Matko Baković nije bio oduševljen što je navedena zamolba stigla pred vijećnike. Istaknuo je da Općinsko vijeće nije nadležno odlučivati o dozvoli za gradnju objekta. Ako je i točan navod predsjednika Bakovića, ostaje nejasno zašto je zamolbu uvrstio u dnevni red 6. sjednice Općinskoga vijeća. Još 21. kolovoza Baković je pripremio odgovor stranci na zamolbu, navevši kako “vijeće općine Bol nije nadležno za dozvoljavanje ili omogućavanje ovakvih zahvata u prostoru”. Uputio je stranku da se za bilo koji zahvat koji predstavlja građenje obrati uredu za graditeljstvo u Supetru.

Vijećnik Šćepanović: Je li Općina nadležna i za prethodna odobrenja
Vijećnik Ivica Šćepanović ostao je iznenađen navodima Bakovića, podsjetivši ga kako je upravo Vijeće općine Bol prethodno odlučivalo o zamolbi za odobrenjem privremenoga postavljanja montažnog objekta za skladištenje građevinskoga materijala, kao i o postavljanju mobilne kućice koja bi se dijelom nalazila u građevinskoj zoni. — I vi ste na zamolbu odgovorili da Općina nije nadležna? A je li Općina nadležna za prethodna odobrenja?, zapitao je Šćepanović predsjednika Vijeća. Baković je ponovio stav kako vijeće nije nadležno za odlučivanje o ovoj točki te je odlučio izuzeti se od glasovanja.

Prije odobreno postavljanje mobilne kućice u dijelu građevinske zone
U raspravu se uključio pročelnik Stipe Karmelić koji je osporavao i prethodnu odluku vijeća o dozvoli za postavljanjem mobilne kućice, a nakon što su Ivanka i Darko Pavišić to zatražili od Općinskoga vijeća. Zanimljivo kako su tada neki vijećnici, posebno HDZ-ov Tomi Fabijanović, osporavali pravo pročelniku da sudjeluje u raspravi, a ustrajali da se omogući postavljanje te kućice u dijelu građevinske zone.

Pročelnik Karmelić: Prema prostornomu planu to nije dozvoljeno
Prema riječima Karmelića, Općina nije nadležna izdavati dozvole za gradnju te je istaknuo kako bi takva odluka Vijeća bila protuzakonita. Podsjetio je vijećnike da prema prostornomu planu to nije dozvoljeno. — I da nemamo prostorni plan 1.000 metara od mora nema nikakvih zahvata u prostoru izvan građevinskoga područja. I to je zakon koji je jači od našega Prostornoga plana, poručio je Karmelić. Unatoč tomu, vijećnici su donijeli odluku kojom su prihvatili zamolbu.

Pročelnik Općine Bol Stipe Karmelić protivio se donošenju odluke Vijeća općine Bol o izdavanju dozvole za gradnju objekta na poljoprivrednom zemljištu, a nakon što je zamolba stigla na Vijeće. Poručio je kako je takva odluka Vijeća općine Bol protuzakonita, a protivi se i Prostornomu planu općine Bol (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...