PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Je li vrijeme za promjene? Na Braču tek 12 posto iznosi udio žena na čelnim pozicijama jedinica lokalnih samouprava; bolje reći samo jedna, i to u Supetru

Hrvatska radiotelevizija sinoć je u emisiji “Otvoreno” na 1. programu postavila pitanje: “Jesu li žene dovoljno utjecajne u hrvatskoj politici?” Pitanje je postavljeno uoči parlamentarnih izbora i sastavljanja kandidacijskih lista, ali bilo bi ga zanimljivo otvoriti i kada su u pitanju lokalni izbori i analizirati zastupljenost žena na vodećim pozicijama.

Koliko je žena na čelu bračkih općina?
Pitanje bi moglo glasiti: “Jesu li žene na Braču dovoljno zastupljene u obnašanju funkcija čelnih osoba jedinica lokalne samouprave?” Ili jednostavnije, koliko je žena na čelu bračkih općina? Od osam jedinica lokalne samouprave, Supetra sa statusom grada i sedam općina, samo u gradu Supetru izvršnu vlast obnaša žena, gradonačelnica Ivana Marković (SDP), i to u drugom mandatu, nakon HDZ-ove vlasti do 2013. godine, dok se u ostalim općinama na čelu nalaze načelnici. Tako dolazimo do podatka da na Braču svega 12 posto iznosi udio žena na čelnim pozicijama jedinica lokalnih samouprava, odnosno grada i općina.

Ostao na mjestu načelnika i nakon referenduma
U Milni na čelu Općine načelnik je Frane Lozić (SDP). Prethodno je bila Anamaria Rošin, HDZ-ova načelnica koja je bila izabrana u drugom krugu lokalnih prijevremenih izbora. U Sutivanu prva osoba u Općini je Ranko Blažević, koji je bio kandidat grupe birača na lokalnim izborima, a načelnik je te bračke Općine već drugi mandat, poslije HDZ-ova Petra Vladislavića. U Postirima u prvom mandatu dužnost načelnika obnaša Siniša Marović s iskaznicom HDZ-a, kao i njegov prethodnik Ivan Mihačić. Na posljednjim lokalnim izborima u Postirima HDZ-ov Marović nije imao protukandidata. U Pučišćima izvršnu vlast već nekoliko mandata obavlja Marino Kaštelan (HDZ), a posebno turbulentna godina bila je 2012. kada je više od 20 posto upisanih birača iniciralo neuspjeli referendum s ciljem razrješenja Kaštelana s dužnosti načelnika. U Nerežišćima izvršnu vlast obnaša Svemir Obilinović, HDZ-ov načelnik, poslije Lovre Kuščevića koji je 2013. godine na lokalnim izborima pobjedio Ratku Bakić.

U Bolu SDP-ov Marinković već nekoliko mandata
U Selcima funkciju načelnika u drugom mandatu vrši Ivan Marijančević, koji je prethodno, na izborima 2009. godine bio zamjenik tadašnjem načelniku Ivici Škrpaci. U Bolu Tihomir Marinković s iskaznicom SDP-a na mjestu je načelnika već nekoliko mandata, a na posljednjim izborima 2017. godine pokušalo ga je pobjediti troje protukandidata. Tek u drugom izbornom krugu Marinković je osigurao novi mandat; sa 110 glasova bio je bolji od Katarine Marčić, kandidatkinje grupe birača.

Od osam jedinica lokalne samouprave na otoku Braču, Supetra sa statusom grada i sedam općina, samo u Supetru izvršnu vlast obnaša žena, gradonačelnica Ivana Marković (SDP), i to u drugom mandatu, nakon HDZ-ove vlasti, dok se u ostalim općinama na čelu nalaze načelnici. Tako dolazimo do podatka da je na Braču svega 12 posto udio žena na čelnim pozicijama lokalnih samouprava (izvor: Grad Supetar)

Podjelite:

You may also like...