PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Jesu li trgovci u ovo vrijeme krize podignuli cijene? Tržišna inspekcija u pojačanoj kontroli trgovina. Do sada obavljeno više inspekcijskih nadzora. Iz Državnoga inspektorata najavili da će poduzimati upravne i prekršajne mjere

Jesu li nam cijene osnovnih prehrambenih namirnica poskupjele u vremene krize koju nam je priredio novi smrtonosni virus? Kako se trgovci odnose prema cijenama proizvoda? Jesu li možda iskoristili krizu za povećanje cijena na policama svojih prodajnih mjesta? Neka su od pitanja koja se nameću u ovo vrijeme kada su kupcima otvorene isključivo trgovine s prehrambenim namirnicama.

Od 16. ožujka na snazi Odluka o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode
Iako je hrvatska Vlada donijela još 14. ožujka Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, a koja je stupila na snagu 16. ožujka, pitanje je poštuju li trgovci Vladinu odluku ili su cijene odletjele nebu pod oblake. Odluka je donesena kako bi se spriječili negativni učinci promjene pojedinih cijena proizvoda, ali i zbog sprječavanja monopolističkoga određivanja cijena u vremenu krize uzrokovane epidemijom koronavirusa. Tako su, uz ostalo, odlukom označeni i proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena, a to su brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, zatim sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku, a tu su i lijekovi i medicinski proizvodi.

Ima li nepoštene poslovne prakse među trgovcima?
Kako se ponašaju trgovci u vremenu krize pokušali smo doznati i od Državnoga inspektorata koji je preko tržišne inspekcije nadležan za kontrolu rada trgovaca. Iz Inspektorata su nam potvrdili da se provode nadzori primjene Odluke. — S obzirom da je Državni inspektorat određen za nadzor provedbe Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, obavještavamo vas da tržišna inspekcija kontinuirano provodi inspekcijske nadzore primjene predmetne Odluke, donijete temeljem Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena. Nadalje, kako bi se osiguralo da se gospodarski subjekti pridržavaju navedenoga Zakona i Odluke tržišna inspekcija uz gore navedeno u provedbi inspekcijskih nadzora kontrolira i odredbe Zakona o zaštiti potrošača u dijelu kojima se uređuje nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima određena člancima 32.- 38. Zakona te Zakona o trgovini u dijelu nepoštenoga trgovanja, poručili su za BRAČ danas iz Državnoga inspektorata.

Inspekcijski nadzori u tijeku
Iako nam nisu odgovorili koji su trgovci uhvaćeni u nepoštivanju odluke, izvijestili su da je Područni ured Split Državnoga inspektorata, uključujući i područje otoka Brača u vezi nadzora primjene Odluke, do danas obavio ukupno 95 inspekcijskih nadzora. — Inspekcijski nadzori su još u tijeku te će se po utvrđivanju činjenica u zakonskim propisanim rokovima poduzimati propisane upravne i prekršajne mjere prema gospodarskim subjektima za koje se utvrdi da su prekršili odredbe propisa temeljem kojih se obavljaju nadzori, pojasnili su iz DIRH-a.

Građani se javljali sindikatima
Da su neki trgovci iskoristili krizu za povećanje cijena proizvoda potvrdili su i iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, a prenosi portal dnevno.hr. Prema pisanjima toga portala, sindikatima se javljaju građani koji su prijavljivali veće cijene od uobičajenih za neke proizvode. — Riječ je o djelu prehrambenih proizvoda, mesu, voću, povrću, ali i higijenskim potrepštinama, rekao je za dnevno.hr predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

Tržišna inspekcija Državnoga inspektorata, nadležna za kontrolu gospodarskih subjekata, provodi nadzore na prodajnim mjestima kako bi utvrdila poštuju li trgovci Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...