Grad Supetar

Kako bi omogućili terapije svojim malim suotočanima s teškoćama u razvoju, Daniel Lončar i Ranko Dragičević planinarit će dva mjeseca kroz Hrvatsku

— Radujemo se svim izazovima koji nas očekuju na našemu putu, a glavna motivacija su od prvoga trena brački mališani s teškoćama u razvoju kojima je potrebna financijska potpora za neophodne terapije. Akciju ‘1.100 kilometara za 1.100 terapija’ pokrenuli smo upravo kako bismo prikupili potrebna sredstva za “Bračke pupoljke” te senzibilizirali javnost o ovoj temi, izjavili su Daniel Lončar i Ranko Dragičević, organizatori akcije “1.100 kilometara za 1.100 terapija” te strastveni alpinisti koji su svoju ljubav prema prirodi i planinarenju odlučili iskoristiti u humanitarne svrhe.

“1.100 kilometara za 1.100 terapija” humanitarna je akcija koja će se odvijati na poznatoj planinarskoj ruti Via Adriatica u trajanju od gotovo dva mjeseca.

Prijeći će 14 planina, 12 rijeka, 7 županija i 52 općine
Duž puta planinari će prijeći 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Put od Istre do Prevlake podijeljen u 13 etapa čije duljine variraju od 58 do 110 kilometara, pri čemu svaka dionica prati jedan od izazova s kojim se susreću obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Prva etapa je od Rta Kamenjak do Poklona
Današnja, ujedno i prva etapa, duga 96 km, hoda se na dionici Rt Kamenjak — Poklon. Ovom dionicom metaforički se prikazuje proces suočavanja s dijagnozom vlastitoga djeteta. U roditeljima se na samome početku najčešće javlja žalovanje kao posljedica gubitka ideje o djetetu i roditeljstvu kakvom su se nadali. Prije nego što dođe do prihvaćanja same dijagnoze i načina života koju ona donosi, roditelji prolaze fazu nevjerice i poricanja, nakon čega najčešće slijedi razdoblje ljutnje i krivnje, a naposljetku dolazi do povlačenja koje vodi k prihvaćanju.

Akcija započela na Rtu Kamenjak
Daniel i Ranko su sa svoje prve dionice krenuli danas, 20. ožujka, u 8.00 sati te će kroz sljedećih četiri dana prijeći poljskim putevima Istočnu Istru, doći do Raškoga kanala, a od tamo nastaviti do Labina i Rapca. Potom će se uputiti do vrha Standar odakle nastavljaju prema Plominu, odakle slijedi jači uspon na Učku te obilazak vrhova Sisol i Vojak. U konačnici će se spustiti u zaselak Poklon u Gorskomu kotaru. Tijek akcije i sve detalje s terena možete pratiti na web stranici akcije 1.100 kilometara za 1.100 terapija, Facebook stranici i Instagram profilu “1.100 kilometara za 1.100 terapija” te tako podržati ovaj plemeniti pothvat.

Možete sponzorirati kilometre i tako donirati “Bračkim pupoljcima”
Kako biste dali podršku roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju, svi zainteresirani mogu sponzorirati kilometre i tako donirati novac Udruzi “Brački pupoljci”. Trošak jednoga sata terapije u prosjeku iznosi 100,00 kn, stoga se ovom akcijom planira prikupiti ukupno 110.000,00 kn, odnosno 100 kuna po kilometru. Donirati se može direktno na račun Crvenoga križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, uz opis Donacija za akciju “1.100 kilometara za 1.100 terapija”. Svaka je donacija dobrodošla, stoga učinite malu stvar i veliko dobro djelo, poručili su organizatori.

Pred dvojicom Bračana nalazi se krajnji test izdrživosti
Humanitarci Daniel i Ranko dobri su prijatelji koji dijele strast prema planinarenju. Ranko je profesionalni vatrogasac, planinar, triatlonac te suprug i otac dvije djevojčice koji si voli zadavati ekstremne ciljeve, pripremati se i trenirati kako bi ih i ostvario, natjecati se sa samim sobom i svojim umom. Daniel je kineziolog, planinar, ronilac, padobranac, maratonac, svjetski putnik te triatlonac. Završavanjem Ironman utrke 2016. godine, položio je najteži test fizičke žilavosti i mentalne snage, dokazavši još jednom svoju predanost pomicanju osobnih i fizičkih granica. Pred dvojicom Bračana stoji krajnji test izdrživosti na kojemu je najveća motivacija pomoć najranjivijim skupinama našega društva.

Udruga godišnje organizira i do 3.200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece
Udruga “Brački pupoljci” nastala je kao inicijativa brižnih roditelja djece s teškoćama u razvoju. U sklopu nje, godišnje se organizira prosječno 3.200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na Braču, a 2019. godine uspješno je izmijenila i zakon kako bi svoj djeci s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka omogućila besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu. Djeci su u ovoj Udruzi na raspolaganju logoped, defektolog, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog, no da bi njihova pomoć i dalje ostala dostupna i besplatna, potrebno je osigurati stabilno financiranje rada Udruge.

— Radujemo se svim izazovima koji nas očekuju na našemu putu, a glavna motivacija su od prvoga trena brački mališani s teškoćama u razvoju kojima je potrebna financijska potpora za neophodne terapije. Akciju 1.100 kilometara za 1.100 terapija pokrenuli smo upravo kako bismo prikupili potrebna sredstva za “Bračke pupoljke” te senzibilizirali javnost o ovoj temi, izjavili su Daniel Lončar i Ranko Dragičević, organizatori akcije “1.100 kilometara za 1.100 terapija” te strastveni alpinisti koji su svoju ljubav prema prirodi i planinarenju odlučili iskoristiti u humanitarne svrhe

Podjelite:

You may also like...