Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Kako će završiti spor između solinske tvrtke M. P. Beton i bračkoga Vodovoda? Građevinska tvrtka traži 4,5 milijuna kuna. Vodovod odgovora: Kasnili su radovi, povećan je trošak gradnje, a izvođač radova u pojedinim radnjama bio je neprofesionalan i nestručan

Nakon što je privremeno zatvoreno gradilište u poduzetničkoj zoni “Žedno-Drage” u Supetru još 27. kolovoza 2017. godine, i nakon što je 9. listopada iste godine “Vodovod Brač” dostavio izjavu građevinskoj tvrtki “M. P. Beton” iz Solina o raskidu ugovora o građenju, solinska je tvrtka spor prebacila na Trgovački sud u Splitu, dostavivši Sudu tužbu 18. travnja 2018. godine.

Građevinska tvrtka traži 4,5 milijuna kuna
Od tada traje sudski spor oko nastavka izvođenja radova na novoj poslovnoj zgradi “Vodovoda Brač”, a upravo je za danas bilo sazvano ročište na splitskom Trgovačkom sudu. Glavni zahtjev podnesene tužbe isplata je 4,5 milijuna kuna građevinskoj tvrtki, i to zbog šteta nastalih raskidom ugovora o gradnji, a zbog, kako se navodi, neisplaćenih radova, materijala, dovoza materijala na gradilište, zatim troškova čuvanja gradilišta, naknade u vidu izgubljene koristi te povrata neosnovanoga naplaćenoga iznosa iz bankarske garancije. Ugovor o građenju potpisan je 23. veljače 2016. godine s ugovorenim rokom građenja od 18 mjeseci.

Nadzorni inženjer zabranio daljnje radove
Portal BRAČ danas u posjedu je tužbe koju je solinska građevinska tvrtka podnijela protiv bračkoga “Vodovoda”, komunalnoga poduzeća dodatno opterećnoga poteškoćama u poslovanju zbog kojih su od 1. veljače podignute i cijene vodnih usluga. — Tijekom važenja ugovora iskrsnuli su određeni problemi vezani za kompletnost projektne dokumentacije i izvantroškovničkih radova te neprihvaćanja izdanoga atesta zbog kojih je nadzorni inženjer zabranio daljnje radove na ugradnji vanjske AL bravarije (prozora). Kod takve zabrane te nemogućnosti ugradnje već izrađene čelične konstrukcije zbog zahtjeva nadzornog inženjera na antikorozivnoj zaštiti koja nije bila do kraja definirana ni utvrđena njena cijena, tužitelj je došao u situaciju da nije mogao nastaviti s radovima ugradnje stolarije, čelične kontrukcije a time i ostalim radovima, stoji, između ostaloga, u tužbi koju je podignula građevinska tvrtka.

Vodovod nije uklonio zapreke koji su doveli do prekida radova
U tužbi je navedeno kako je izvođač radova “Vodovodu Brač” poslao obavijest o privremenom zatvaranju gradilišta te se ističe: — Nakon privremenoga zatvaranja gradilišta tuženik nije eliminirao zapreke zbog kojih je došlo do prekida radova već je dana 9. listopada 2017. godine, dakle nakon isteka ugovorenoga roka građenja, dostavio izjavu o raskidu ugovora o građenju.

Prema nalazu vještaka radovi izvedeni kvalitetno
Trgovački sud u Splitu izvršio je očevid 22. studenoga 2017. godine, a kako bi se osigurali dokazi te je sudski vještak za građevinarstvo izradio nalaz i mišljenje. — Prema nalazu navedenoga vještaka, radovi su izvedeni kvalitetno s neznatnim primjedbama u pogledu jednoga dijela izvedenoga estriha, dok je u odnosu na ugovorenu stolariju ustvrdio da projektom nije predviđena posebna kvaliteta prozora, a da izrađeni prozori zadovoljavaju prosječnu kvalitetu. Za čeličnu konstrukciju je utvrdio da je također izrađena sukladno projektu, napisano je u tužbi solinske tvrtke protiv komunalnoga poduzeća na Braču.

Zbog kojih razloga tvrtka nije mogla ispuniti ugovornu obvezu?
Solinski “M. P. Beton” ističe kako “Vodovod Brač” nije omogućio da se ugovoreni radovi izvedu do kraja. — Što više, zabranio mu je izvođenje radova ugradnje prozora, naznačeno je u tužbi i istaknuto kako je važno utvrditi posljedice nastale prestankom ugovora, kao i razloge zbog kojih ta tvrtka nije mogla ispuniti svoju ugovornu obvezu.

Nije dovršio ni 50 posto od ukupno ugovorenih radova
Ni “Vodovod Brač” nije ostao dužan na navode iz tužbe, podnijevši sudu odgovor, koji smo zaprimili od nadležnoga suda, a u kojem je naznačeno kako je ugovorena cijena radova iznosila 17,5 milijuna kuna, i to bez PDV-a. — Do navedenoga ugovorenog roka određenoga za završetak građevine, odnosno do 13. rujna 2017. godine, tužitelj nije dovršio ni 50 posto od ukupno ugovorenih radova, štoviše najavio je zatvaranje gradilišta, a dopisom od 25. kolovoza 2017. godine obavijestio naručitelja da s danom 27. kolovoza 2017. u 12.00 sati privremeno zatvara gradilište, stoji u odgovoru bračkoga “Vodovoda” na tužbu.

Izvođač radova pokušavao je ugraditi drugorazredni materijal
Naznačeno je kako je usuglašeno između investitora i izvođača radova da će se sve eventualne nejasnoće rješavati dogovorno u hodu, uz stručnu podršku projektanta. — Kazati je da je tijekom čitavoga trajanja gradnje, tužitelj kao izvođač, u pojedinim radnjama neprofesionalno, nestručno, pa i špekulativno pristupao gradnji građevine te je nerjetko pokušavao ugraditi drugorazredni materijal, znatno lošiji od onoga definiranoga ugovorom i ugovornim troškovnikom, sve bez suglasnosti nadzornoga inženjera i projektanta, napisano je u odgovoru bračkoga “Vodovoda”.

Kasnili radovi, povećan trošak gradnje
Komunalno poduzeće istaknulo je u odgovoru kako je kao investitor ustrajalo na potrebnoj kvaliteti gradnje građevine te dodalo: — Tužitelj je, kao izvođač, morao poravljati te i ponovno izvoditi neke radove, što je, između ostaloga, rezultiralo ne samo kašnjenjem u izvođenju radova već i povećanjem troškova gradnje. “Vodovod” je naglasio kako je izvođač radova do kolovoza 2017. godine ispostavio situaciju na gradilištu u iznosu od 6,9 milijuna kuna, a što, kako navodi, znači da je građevinska tvrtka odradila 39 posto ugovorene cijene, dok je, ističe se, proteklo 97 posto ugovorenoga vremenog roka.

Nedovršena zgrada čeka novih 24 milijuna kuna
Nedovršena zgrada bračkoga “Vodovoda” u poslovnoj zoni ruglo je i sramota za Supetar, za komunalno poduzeće, ali i vlasnike toga poduzeća. Zarasla u drači, s prekidom radova više od dvije godine, čeka neke bolje dane. Čeka novih 24 milijuna kuna koje će “Vodovod” morati investirati ako se misli dovršiti novu poslovnu zgradu. No tih sredstava jednostavno nema, pa je skupština toga komunalnog poduzeća upravi dala svoj pristanak o podizanju kredita od 14 milijuna kuna.

Vrijednost gradnje otišla u nebesa
— Poslije raskida ugovora sa solinskim “M. P. Betonom” išli smo na natječaj na koji se nije javio kvalificirani izvođač, a zatim su se javila tri izvođača. Činjenica je da smo od 17 milijuna kuna realizirali 7 milijuna kuna, a u međuvremenu vrijednost gradnje otišla je u nebesa, rekao je direktor “Vodovoda” Tonči Trutanić lani u prosincu na Skupštini, očito svjestan kako bez kredita može zaboraviti na nastavak gradnje. Iako skupštinari nisu odmah bili oduševljeni takvim prijedlogom direktora, svjesni kako je financijsko stanje u “Vodovodu” sve samo ne dobro, a poslovanje otežano, ipak su dali svoj “blagoslov” upravi da se 14 milijuna kuna osigura dizanjem kredita, dok bi se 10 milijuna kuna osiguralo iz poslovanja prethodnih godina.

“Vodovod” će se dodatno zadužiti
— Činjenica je da zgrada propada, da je moramo nastaviti, jer je postojeći prostor neadekvatan. Prostor trebamo osloboditi kako bi se na mjestu sadašnje zgrade mogla početi graditi nova zgrada Osnovne škole, pravdao se skupštinarima Trutanić, nakon što se našao u nezgodnoj poziciji, i tako dodatno zadužio “Vodovod”. Treba dodati kako su posljednje poslovne godine završavale uglavnom u minusu; na kraju 2018. godine zabilježen je minus od gotovo milijun kuna, a po svemu sudeći minus je obilježio i 2019. godinu. Ima li odgovornih? Izgleda nema.

“Vodovod Brač” nije ostao dužan na navode iz tužbe koju je podnijela građevinska tvrtka “M. P. Beton” iz Solina koja je izvodila radove na gradnji nove poslovne zgrade. U odgovoru na tužbu brački “Vodovod” naznačio je kako je ugovorena cijena radova iznosila 17,5 milijuna kuna, i to bez PDV-a. — Do navedenoga ugovorenog roka određenoga za završetak građevine, odnosno do 13. rujna 2017. godine, tužitelj nije dovršio ni 50 posto od ukupno ugovorenih radova, štoviše najavio je zatvaranje gradilišta, a dopisom od 25. kolovoza 2017. godine obavijestio naručitelja da s danom 27. kolovoza 2017. u 12.00 sati privremeno zatvara gradilište, stoji u odgovoru “Vodovoda” na tužbu (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...