PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Kako riješiti manjak od pola milijuna kuna u općinskom proračunu? Pred Boljanima donošenje proračuna za 2020. godinu

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković (SDP) i vijećnici Općinskoga vijeća u Bolu, nalaze se pred ozbiljnim izazovom. Kako riješiti manjak od pola milijuna kuna u općinskom proračunu. Iako je Proračun općine Bol za 2020. godinu na dnevnom redu 9. sjednice Općinskoga vijeća, koja je najavljena za 17. prosinca, nema dvojbe da je središnje pitanje proračuna koji treba donijeti kako kompenzirati manjak od pola milijuna kuna koji je nastao zbog prebacivanja sjedišta tvrtke Hoteli Zlatni rat d.d. iz Bola u Zagreb.

Do petka su vijećnici mogli dostaviti amandmane na prijedlog proračuna
Na Općinskom vijeću održanom 3. prosinca, općinski oci otvorili su raspravu o proračunu za sljedeću godinu. S prijedlogom općinskoga Proračuna vijećnike je upoznala voditeljica računovodstva Nives Mošić. Prema dogovoru, vijećnici su imali dva dana, 5. i 6. prosinca, rok za dostavljanje amandmana na prijedlog proračuna, a načelnik je obećao da će sljedeći tjedan definirati prijedlog Proračuna prema amandmanima vijećnika, kako bi bio spreman za donošenje.

načelnik Bola Tihomir Marinković i voditeljica računovodstva Nives Mošić predstavili su ukratko prijedlog Proračuna za 2020. godinu vijećnicima na 8. sjednici Općinskoga vijeća (foto: J. Bašić)

Prihodi i rashodi u 2020. godini planiranu u iznosu od 26,8 milijuna kuna
Za sljedeću godinu prihodi općinskoga proračuna planirani su u iznosu od 26,8 milijuna kuna, a isto toliko planirani su i proračunski rashodi. Samo od komunalnih doprinosa i naknade u proračunu je planirano uprihoditi 6 milijuna kuna. — Prihodi su prilično realni, pojasnila je računovođa Mošić. Među značajnim rashodima je i onaj vezan uz rekonstrukciju i uređenje upravne zgrade Općine od 2,9 milijuna te otkup zemljišta za groblje u visini od 1,6 milijuna kuna.

U prijedlogu Proračuna je i 520 tisuća kuna koji se neće uprihoditi
Nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović zapitao je nalazi li se među prihodima 520 tisuća kuna poreza na dobit od tvrtke Hoteli Zlatni rat Bol. — To je navedeno u stavci ‘Porez i prirez na dohodak od nesamostalnoga rada i drugih samostalnih djelatnosti’, rekla je Mošić. Vijećnik je naznačio da taj iznos nećemo uprihoditi te je u prijedlogu proračuna to trebalo biti i vidljivo. Pročelnik Stipe Karmelić pojasnio je da je prijedlog Proračuna planiran prije nego što se znalo da će tvrtka promijeniti sjedište. — Kao vijećnici smo trebali, kad je počela rasprava o proračunu, odmah dobiti informaciju, replicirao je Šćepanović, dodavši da je načelnik vijećnicima trebao dostaviti prijedlog proračuna u kojem će već biti umanjen iznos od 520 tisuća kuna.

Za WTA teniski turnir u Bolu planirano 500 tisduća kuna
Vijećnike je zanimalo i na što se odnose kapitalne donacije Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Pojašnjeno je da se ta donacija odnosi za vatrogasno vozilo koje će tom Društvu biti isporučeno u veljači sljedeće godine, a iznosi 1,6 milijuna kuna. Osim toga, Općina plaća na rate i drugo vatrogasno vozilo. Postavljeno je i pitanje zašto je za WTA turnir za žene planirano 500 tisuća kuna za sljedeću godinu, a zatim 250 tisuća kuna. — Intenzivni tražimo sponzora za WTA turnir. To je malo teže i nadam se da ćemo uspjeti, rekao je načelnik Tihomir Marinković, istaknuvši da Općina tim iznosom pokriva nagradni fond. Dodao je da je manifestaciju WTA turnira u Bolu u nekoliko navrata pohvalio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Prijedlog Proračuna bio i na javnom savjetovanju
Treba dodati da je prijedlog Proračuna za sljedeću godinu bio na javnom savjetovanju. Prema riječima pročelnika Karmelića, ono je bilo od 25. studenoga do 2. prosinca te nije stigla ni jedna primjedba.

vijećnici Općinskog vijeća u Bolu upoznati su s glavnim smjernicama Proračuna općine Bol za 2020. godinu, kao i projekcijama Proračuna za 2021. i 2022. godinu. O Proračunu će odlučivati na 9. sjednici, najavljenoj za 17. prosinca (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...