PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Kakva je “sudbina” Kriznoga stožera otoka Brača? Tko će preuzeti vođenje toga operativnoga i stručnoga tijela u trenucima pandemije koronavirusa?

Ako je legitimno pravo javnosti raspravljati o osobama koje obnašaju javnu funkciju, a k tome se ta javna funkcija dovodi u vezu s interesom svih građana, onda je ligitimno pravo javnosti propitkivati kakva je budućnost Kriznoga stožera otoka Brača nakon neopozive ostavke načelnika toga Stožera Nikole Martinić Dragana koju je dao jučer, a preko Facebooka o neopozivoj ostavci obavijestio i javnost. U ostavci Martinić Dragan izrazio je nezadovoljstvo nekim odlukama Nacionalnoga stožera civilne zaštite, a istoga dana njegovu je ostavku komentirao i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak.

Izvanredni sastanak održan 13. ožujka
Krizni stožer otoka Brača podsjetimo formiran je na koordinaciji gradonačelnice Grada Supetra i općinskih načelnika općina na Braču na izvanrednom sastanku koji je održan još 13. ožujka ove godine, a za čelnika Stožera imenovan Nikola Martinić Dragan. Stožer je formiran kako bi se koordinirale sve aktivnosti na otoku vezane za provođenje mjera zaštite od epidemije koronavirusa koja je u konačnici zahvatila cijeli svijet, pa tako govorimo ustvari o pandemiji toga virusa.

Jedini ovlašteni punkt za informiranje javnosti
Jedna od zadaća Kriznoga stožera otoka Brača je, kako je istaknuto još pri osnivanju, pravovremeno, točno i pouzdano informirati javnost o svim aktivnostima. A zdravlje stanovnika je, složit ćete se, jedno od pitanja na koje javnost ima pravo na pravovremenu, točnu i pouzdanu informaciju. Ili, kako stoji u samoj Odluci o osnivanju Kriznoga stožera otoka, “Stožer je jedinstveni i jedini ovlašteni punkt za informiranje javnosti i medija u tijeku izvanrednog i kriznog stanja izazvanog epidemnijom koronavirusa za cjelinu otoka Brača”.

I nisu bile baš pravovremene
A kada su u pitanju mediji, informacije i nisu bile baš pravovremene, pogotovo pojavom oboljelih na otoku, pa se BRAČ danas, a doznajemo i drugi mediji na otoku, oslanjao na službene izvještaje Županijskoga stožera civilne zaštite, a do nas su dolazile i izjave građana, istina neslužbene. Na nekoliko upita upućenih bračkom Stožeru nikada nismo dobili odgovor, a time ni javnost. Javnost neka prosudi kakav je to info punkt za medije? Šteta je što mediji koji na otoku prate događaje nisu bili upoznati ni sa sastancima Stožera na kojima su sudjelovali predstavnici Županijskoga stožera civilne zaštite, pa je javnost ostala uskraćena i za izjave, a tek su kamere nekih tv kuća imali privilegiju snimiti sastanke i pustiti izjave nekih od sudionika. U međuvremenu, dolazili su brojni upiti čitatelja o tome koliko je osoba u samoizolaciji po bračkim mjestima, koliko je osoba testirano na Covid, koliko je osoba stvarno zaraženo, jesu li na otoku ili ne, jesu li samo prijavljeni, a žive izvan otoka. Brojni upiti posebno su dolazili kod novih slučajeva oboljenja. Riječju, očekivali smo više od Kriznoga stožera kada je u pitanju odnos prema medijima i javnosti.

Kakva je sudbina bračkoga Kriznoga stožera?
Ostavkom Nikole Martinić Dragana otvara se ozbiljno pitanje “sudbine” bračkoga Kriznoga stožera, posebno s obzirom na najavljivanu jesen i ono što bi nas moglo čekati. Ako je pozivati se na Odluku o osnivanju Kriznoga stožera za otok Brač, onda bi člankom 2. te Odluke gradonačelnica Ivana Marković, kao zamjenica načelnika Kriznoga stožera otoka Brača, barem privremeno trebala preuzeti funkciju, do imenovanja novoga načelnika. Što će učiniti brački Krizni stožer za sada nije poznato. Kako neslužbeno saznajemo, a dolazi izgleda i od nekih članova toga Stožera, javljaju se prijedlozi da lokalni stožeri civilne zaštite preuzmu svoju ulogu onako kako je to određeno zakonom, dok bi se neki zajednički problemi mogli rješavati na koordinaciji čelnika bračkih jedinica lokalne samouprave.

Stožer do okončanja epidemije?
Treba ipak podsjetiti da je u Odluci o osnivanju određeno kako će “Stožer djelovati do okonačanja krize sa epidemijom koronavirusom na području Republike Hrvatske i na dnevnoj osnovi upravljati postupcima, procesima i informiranju građana, tijela, ustanova, tvrtki, udruga, medija i drugih subjekata te cijelo to vrijeme biti otvoren za pitanja i konzultacije putem svoje službene web stranice, e-maila i dežurnog telefona”. Takvom odlukom, definiranom pri osnivanju Stožera, izgleda da će Krizni stožer Brača nastaviti svoju misiju do okončanja epidemije, a tko će njime upravljati, bolje reći koordinirati, ostaje pričekati. Krizni stožer Brača nema puno vremena. Jesen je pred vratima. Treba se mobilizirati, pripremiti, odrediti čelnu osobu Stožera. I to sve zbog javnozdravstvenoga pitanja. Što će biti s bračkim Kriznim stožerom? Tko će ga voditi? Ima li javnost pravo to znati? Naravno da ima.

Operativno-izvršni sastav Kriznoga stožera otoka Brača: Nikola Martinić Dragan (dao ostavku)  – Ivana Marković – Nađan Šerić – Mirko Beović i Jakov Zlatar (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...