Katarina Marčić javno poručila: Neću sudjelovati u glasanju o izboru novoga direktora

Turističko vijeće TZO Bol je, nakon što je tročlano Povjerenstvo utvrdilo tko su kandidati za direktora TZ Bol, u petak, 10. lipnja, obavilo razgovor s kandidatima, a koji su zajedno s ostalom traženom dokumentacijom vijeću dostavili i plan četverogodišnjega programa koliko će im, prema odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, trajati mandat. Isto vijeće o direktoru će odlučiti na sjednici koja je najavljena za ponedjeljak, 13. lipnja.

Marčić je zatražila mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
Odmah po završetku razgovora s kandidatima oglasila se priopćenjem za javnost i predsjednica Turističkoga vijeće TZO Bol Katarina Marčić, općinska načenica, koja je, treba podsjetiti, automatizmom i predsjednica Vijeća, ali i Skupštine kao najvišega tijela Turističke zajednice. Potaknuta govorom o sukobu interesa proteklih dana u javnosti, Marčić je u objavi istaknula kako članovi Turističkoga vijeća prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nisu obveznici. Kako bi otklonila dvojbe o sukobu interesa i javnosti pojasnila svoju poziciju, Marčić se prethodno obratila Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, dok je to isto Povjerenstvo svoje mišljenje iznijelo na 175. sjednici koja je održana prošloga utorka u Zagrebu. Marčić je javnosti pojasnila da je obveznik kao dužnosnica, ali i s obzirom na činjenicu da obnaša povezanu funkciju kao predsjednica Turističkoga vijeća.

Marčić: Nema osobe zbog koje bih bila u sukobu interesa
Osvrnuvši se na Zakon o sprječavanju sukoba interesa, i to na članak 5. koji govori o tome tko su članovi obitelji obveznika, Marčić je naglasila da među kandidatima na natječaju nema osobe zbog koje bi bila u sukobu interesa, ali i dodala: — Međutim, obveznici su dužni čuvati vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana, te su također u obvezi prepoznati situacije koje nisu predviđene zakonom u kojima bi postupanje moglo biti dovedeno u pitanje. Je li to ova situacija ili nije, ne znam.

Marčić upoznala Vijeće da će se samoizuzeti iz postupka
Marčić je u priopćenju javnosti istaknula kako se natječaj za direktora Turističke zajednice u Bolu konstantno opstruira. — U prilog tome ističe se i moja obiteljska povezanost s jednim od kandidata, u svrhu očuvanja integriteta cijelog postupka prije predstavljanja kandidata upoznala sam Vijeće s odlukom kako ću se samoizuzeti iz postupka. Dakle, neću sudjelovati u glasanju o izboru novoga direktora/direktorice, poručila je Marčić.

Hoće li se od glasanja izuzeti još neki članovi Vijeća?
No, izuzeće predsjednice Vijeća TZO Bol otvara pitanje i hoće li se još neki članovi Turističkoga vijeća po primjeru Marčić izuzeti od glasanja o kandidatima s kojima imaju određenih povezanosti. Takvo pitanje, naravno opravdano i legitimno, stiglo nam je upravo iz Bola, s mišljenjem kako još neki vijećnici ne bi trebali sudjelovati u glasanju. Iako to od njih izrijekom ne traži Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, jer, prema mišljenju Povjerenstva nisu obveznici, postupak predsjednice Vijeća Marčić može u ovom slučaju poslužiti kao primjer očuvanju vlastite vjerodostojnosti i objektivnosti izbornoga postupka.

Svemu tome nažalost “kumuje” i nedovoljno razrađen postupak u situacijama koje bi možebitno ukazivale na mogući sukob interesa kada su u pitanju članovi tijela koji odlučuju u turističkim zajednicama. Kako bi se takve dvojbe otklonilo, uputno je bilo da je Turistička zajednica u Bolu prethodno propisala način postupanja, bilo kodeksom ponašanja članova Vijeća bilo nekim drugim aktom te ustanove. Inače, vući će se repovi izbornoga postupka i ostat će gorki okus bolskih izbora tko god dobio povjerenje Turističkoga vijeća.

predsjednica Turističkoga vijeća TZO Bol Katarina Marčić (foto: BRAČ danas/iz arhive)

Podjelite:

You may also like...