Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Klub vijećnika SDP-HSU Gradskoga vijeća očitovao se na prijedlog mjera pomoći oporbenih vijećnika. Nabrojali mjere štednje i pomoći koje provodi grad Supetar te pomoći poduzetnicima i obrtnicima

Klub vijećnika SDP-HSU Gradskoga vijeća grada Supetra očitovao se danas, 7. travnja, na prijedlog oporbenih vijećnika koji se našao na dnevnom redu 33. sjednice Gradskoga vijeća, a priopćenje je potpisala predsjednica toga kluba Dijana Ivelić (SDP).

U tom prijedlogu koji je potpisalo šestero vijećnika, zatraženi su analiza stanja pripremljenosti Kriznoga stožera na Braču i njegove koordinacije s jedinicama lokalne samouprave te mjere za suzbijanje štete prema poduzetnicima, obrtnicima, iznajmljivačima i stanovnicima grada Supetra, a koju je uzrokovala epidemija koronavirusa.

Odluka o osnivanju Kriznoga stožera donesena 13. ožujka
— Na inicijativu gradonačelnice Ivane Marković, na koordinaciji gradonačelnice grada Supetra i općinskih načelnika općina na Braču na svom izvanrednom sastanku održanom dana 13. ožujka u Supetru s početkom u 9.30 sati u uredu gradonačelnice grada Supetra, u cilju koordiniranja svih aktivnosti na Braču vezano za provođenje mjera zaštite od epidemije koronavirusa (COVID-19), optimalnoga iskorištavanja angažmana članova stožera civilne zaštite na otoku Braču te kvalitetnijega informiranja javnosti donesena je Odluka o osnivanju Kriznoga stožera otoka Brača, podsjetio je Klub vijećnika tih stranaka, napomenuvši da je za načelnika Kriznoga stožera Brača imenovan Nikola Martinić Dragan, zapovjednik Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Supetra, dok je zamjenicom načelnika Stožera imenovana gradonačelnica Marković.

Vlada je 5 dana kasnije pustila u rad službenu stranicu
Vijećnici su, nadalje, podsjetili da je već 14. ožujka puštena u rad i službena internetska stranica Kriznoga stožera, zatim službena e-mail adresa i telefon koji su dostupni 24 sata. — Za usporedbu, Vlada RH tek je 5 dana kasnije pustila u rad službenu stranicu koronavirus.hr, a Splitsko-dalmatinska županija tek je 6. travnja otvorila službenu stranicu za praćenje informacija o epidemiji na području Splitsko-dalmatinske županije, poručili su vijećnici iz Kluba vijećnika SDP-HSU.

Održane tri sjednice širega stožera
Naglasili su kako je Krizni stožer Brača “jedinstveni i jedini ovlašteni punkt za informiranje javnosti i medija o slučajevima izvanrednih i kriznih stanja izazvanih epidemijom koronavirusa na području otoka Brača”. Podsjetili su da su do sada održane tri sjednice širega stožera, a sve su odluke, dodali su, donesene jednoglasno. Vijećnici su u svom očitovanju naveli i da Krizni stožer ima kuću za samoizolaciju, dostavu hrane izoliranim osobama putem Crvenoga Križa te mrežu volontera koji, kako kažu, 24 sata dežuraju na telefonima.

Nabrojali mjere štednje i pomoći koje provodi grad Supetar
U osvrtu na prijedlog mjera za suzbijanje šteta koja je nastala kao posljedica epidemije koronavirusa i brojnih mjera koje su onemogućile poduzetnike u obavljanju poslova, a koji su podnijeli vijećnici kluba HDZ-HSS, vijećnici vladajuće većine naglasili da je grad Supetar u sklopu mjera štednje i pomoći obustavio usplatu uskrnica, zatim jubilarnih nagrada, regresa i darova djeci zaposlenima u Gradu Supetru te je tu preporuku predložio svim ustanovama i tvrtkama u vlasništvu Grada. Nadalje, ističu da je Grad predložio ukidanje vijećničkih naknada, zatim naknada za rad članova Nadzornoga odbora Komunalnoga društva “Grad” d.o.o., kao i spanjenje plaće gradonačelnici, zamjeniku gradonačelnice i zaposlenima u gradskoj upravi.

Obustavljena dodjela sredstava udrugama
— Do daljnjega su obustavljena sva nova preuzimanje obveza na teret Proračuna izuzev poslova koji su već u tijeku i za koje je preuzeta ugovorna obveza. Obustavljena su nova zapošljavanja, osim za natječajne postupke koji su bili već u tijeku, napominju vijećnici, dodavši kako je obustavljena i dodjela sredstava udrugama, osim Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci” i Crvenom križu. Dodali su i kako će se program Supetarskoga lita prilagoditi novonastaloj situaciji. U očitovanju vijećnici su naglasili da će se participacija za Dječji vrtić “Mrvica” umanjiti za nedolazak djece u vrtić, odnosno za razdoblje kada vrtić nije radio.

Mjere pomoći poduzetnicima i obrtnicima
Nabrojali su i pomoći poduzetnicima i obrtnicima koji su pogođeni mjerama koje je donio Stožer civilne zaštite RH. Naveli su tako oslobađanje od plaćanja javnih površina, smanjenje uplate akontacija na 10 posto kod otvaranja novoga natječaja za javne površine, otpis komunalne naknade kao i spomeničke rente, oslobađanje od plaćanja zakupa za prostore u vlasništvu grada Supetra te raspisivanje javnoga poziva za pomoći i potpore kod poslodavca kojima je poslovanje ugroženo iz sredstava poduzetničkoga fonda grada Supetra. Za kraj su napomenuli kako su u nadležnosti Gradskoga vijeća donošenje odluka o ukidanju vijećničkih naknada, zatim samanjenje uplate akontacije za javne površine i otpis komunalne naknade.

U radu 33. sjednice Gradskoga vijeća sudjelovalo 8 vijećnika
U radu 33. sjednice Gradskoga vijeća koja je održana 6. i 7. travnja, sudjelovalo je, prema priopćenju pročelnika grada Supetra Ivice Blaževića, 8 vijećnika, dok se protiv elektroničke sjednice izjasnilo troje vijećnika, i to Grgo Caglević (HSP 1861), vijećnici Nikola Rendić (HDZ) i Borislav Martić (HDZ). Iz obavijesti koju je predstavnicima medijima uputio pročelnik Blažević po završetku sjednice, o održavanju sjednice nisu se očitovale vijećnice Danica Baričević (HDZ) i Marijeta Arnerić (HSS).

Vijećnici većinom glasova donijeli odluke
— S 8 vijećnika koji su pristali na ovakav način vođenja sjednice i predloženi dnevni red, ispunjen je uvjet dovoljnoga broja vijećnika za vođenje sjednice, rekao je Blažević, naglasivši da su vijećnici većinom glasova donijeli odluke, među kojima je i odluka o komunalnoj naknadi, zatim o privremenom korištenju površina javne namjene i nekretnina u vlasništvu grada Supetra te o naknadi vijećnicima Gradskoga vijeća i predsjednicima mjesnih odbora grada Supetra. Zanimljiv je i podatak da je vijećnik Pero Maričić (nezavisni) ipak sudjelovao u elektroničkoj sjednici Gradskoga vijeća, iako je bio jedan od potpisnika prijedloga sazivanja tematske sjednice Gradskoga vijeća na kojoj bi se raspravile mjere za suzbijanje šteta prema poduzetnicima, obrtnicima, iznajmljivačima i stanovnicima grada Supetra. Treba dodati da su vijećnici kluba HDZ-HSS tražili sjednicu na kojoj bi se moglo raspravljati o pojedinim točkama dnevnoga reda. Elektroničkom sjednicom to im nije bilo omogućeno.

Klub vijećnika SDP-HSU Gradskoga vijeća grada Supetra očitovao se danas, 7. travnja, na prijedlog oporbenih vijećnika koji se našao na dnevnom redu 33. sjednice Gradskoga vijeća, a priopćenje je potpisala predsjednica toga kluba Dijana Ivelić (SDP) (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...