Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

KOMENTAR IZ GRADA SUPETRA “Izborom dosadašnjega direktora dovedena u opasnost realizacija nastavka izgradnje nove zgrade Vodovoda, a time i buduće zgrade Osnovne škole Supetar; direktor nema ideje ni viziju kako riješiti nagomilane probleme”

Ne prestaju reakcije na izbor Tonča Trutanića za direktora komunalne tvrtke Vodovod Brač, kojemu su skupštinari na sjednici održanoj 31. listopada većinom glasova ponovno iskazali povjerenje i dali mu novi mandat.

Tonči Trutanić nije zaslužio da bude ponovo izabran za direktora
S obzirom da je grad Supetar otvoreno poručio da neće podržati izbor dosadašnjega direktora, a što je u otvorenom pismu najavila i supetarska gradonačelnica Ivana Marković, zatražili smo od prve žene grada Supetra komentar na rezultate izbora u bračkom Vodovodu. — Tonči Trutanić nije zaslužio da bude ponovo izabran za direktora. Svojim odlukama doveo je poduzeće u tešku financijsku situaciju, uzrokovao spor od 4 milijuna kuna, prekid izgradnje nove zgade čija je vrijednost radova porasla s 18 na 32 milijuna kuna, a nije doveo ni europska sredstva na Brač, rekla je za portal BRAČ danas gradonačelnica Marković, koja je neposredno pred izbore obrazložila zašto direktor Trutanić više ne uživa povjerenje grada Supetra i zašto predstavnik bračkoga grada u Skupštini nije dignuo ruku za njegov izbor.

Grad Supetar neće glasovati za povećanje cijene vode
— Smatram da je izborom dosadašnjeg direktora dovedena u opasnost realizacija nastavka izgradnje nove zgrade Vodovoda, a time i buduće zgrade osnovne škole Supetar jer on nema ideje ni viziju kako riješiti nagomilane probleme, a pogotovo nastavak izgradnje zgrade, pojasnila je Marković. Za naš portal najavila je i da grad Supetar neće glasovati za povećanje cijene vode. — Radi se o prevaljivanju ovoga tereta na građane, a radi loše prosudbe uprave društva, rekla je gradonačelnica.

Što je za to vrijeme radilo vodstvo bračkoga Vodovoda, pita se supetarska gradonačelnica
Osvrnula se, pri tom, na Vodovod Hvar, rekavši kako je prijavom na fondove iz Europske unije ta tvrtka priskrbila otoku čak 300 milijuna kuna i tako tiješila mnoge probleme. — Pitam se što je za to vrijeme radilo vodstvo bračkoga Vodovoda. S druge strane, naša komunalna tvrtka vidi rješenje svojih problema u povećanju cijene vode, a to je najlakše. Smatram da je Uprava podbacila. Jednostavno je tako. Nisu ostvareni rezultati, a nagomilani su problemi, istaknula je Ivana Marković.

U natječaju nije niti navedena potreba usmenoga intervjua kandidata
Supetarsku gradonačelnicu zapitali smo i koji su bili glavni naglasci rasprave na održanoj Skupštini u zgradi bračkoga Vodovoda. — Moj glavni naglasak bio je sam natječaj u kojem nije niti navedena potreba usmenoga intervjua kandidata što mi je nečuveno. Bilo koja tvrtka i pri odabiru najjednostavnijih poslova kao uvjet navodi usmeni razgovor. Nama za odabir direktora to nije trebalo, primijetila je Marković.

Nije bilo rasprave o lošoj financijskoj situaciji
Osvrnula se i na raspravu u tijeku sjednice Skupštine, rekavši kako se nije kritički raspravljalo o lošoj financijskoj situaciji, već su se, dodala je Marković, isticali uspjesi direktora: — Naveden je kao jedan od uspjeha i to što otok ima vode, uspoređujući se sa nekih krajevima u unutrašnjosti koje to nemaju. Nevjerojatno, za otok koji se bavi turizmom u 2019. godini da se to navodi kao uspjeh, rekla je za BRAČ danas gradonačelnica Marković.

Skupština nije odgovorila na većinu upućenih kritika, rekla je Ivana Marković
Na naše pitanje je li Skupština možda dala kakve smjernice i upute direktoru Trutaniću, a s obzirom da su skupštinari vijećali duže od dva sata, Marković je kratko poručila: — Nije. Kao što nije odgovorila na većinu kritika upućenih na njegov račun, a odnose se na vođenje tvrtke do danas.

Kojem bi javnom ličnu bila izvrgnuta da se meni to dogodilo
Gorući problem bračkoga Vodovoda definitivno je pitanja nastavka izgradnje nove zgrade u poduzetničkoj zoni, a tada bi se otvorio prostor da se prostoru sadašnje zgrade podigne nova Osnovna škola. No, gradnja novoga Vodovoda je obustavljena, a tadašnji izvođači radova sudski su zatražili odštetni zahtjev od 4 milijuna kuna zbog raskida ugovora. O tome svjedoči i rasprava na skupštini održanoj krajem lipnja ove godine.
O nastavku gradnje nove zgrade, prema riječima supetarske gradonačelnice, izgleda nije bilo riječi. — Osim mojega konstantnog napominjanja da je početna cijena zgrade iznosila 18 milijuna kuna, a da će u konačnici koštati 32 milijuna kuna. Samo to je bio razlog da direktor ponudi mandat na raspolaganje, a kamoli da se kandidira. Pokušavam samo zamisliti kojem bi javnom linču ja bila izvrgnuta da se meni desila ista stvar, istaknula je gradonačelnica Marković.

Problem se neće riješiti sam od sebe
Na kraju je poručila da građani moraju znati da je izgradnja nove zgrade osnovne škole vezana za dovršetak zgrade Vodovoda Brač. — Direktor ne može slegati ramenima i čekati da se problem riješi sam od sebe. Treba uzeti u obzir sve alternative, od najma, suvlasništva do prodaje i slično, zaključila je Ivana Marković.

To je stav gradonačelnice, kratko je komentirao Tonči Trutanić
Kad smo direktora Tonča Trutanića upitali neposredno pred izbore za komentar istupa supetarske gradonačelnice o tome kako više ne uživa povjerenje grada Supetra, samo nam je kratko odgovorio: — To je stav gradonačelnice. Nemam komentara.
Na 4. sjednici Skupštine Društva Trutanić je unatoč brojnim otvorenim pitanjima dobio povjerenje skupštinara iz Nerežišća, Milne, Bola, Selaca i Pučišća. Tako je Trutanić, koji je na funkciji direktora od 1. srpnja 1992. godine, s 9 od ukupno 14 glasova dobio povjerenje većine skupštinara da i dalje upravlja tom bračkom tvrtkom.

— Tonči Trutanić nije zaslužio da bude ponovo izabran za direktora. Svojim odlukama doveo je poduzeće u tešku financijsku situaciju, uzrokovao spor od 4 milijuna kuna, prekid izgradnje nove zgade čija je vrijednost radova porasla s 18 na 32 milijuna kuna, a nije doveo ni europska sredstva na Brač, rekla je za portal BRAČ danas gradonačelnica Supetra Ivana Marković (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...