PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Kreće mjera zabrane napuštanja prebivališta i stalnoga boravišta. Dr. Capak: “Radi se o malom koraku do potpune karantene”. U Supetru i Nerežišćima za danas završena brojna testiranja

Načelnik Nacionalnoga stožera civilne zaštite potpredsjednik Vlade dr. Davor Božinović potvrdio je danas, 9. svibnja, na konferenciji za novinare toga stožera kako se uvodi posebna mjera za otok Brač.

Kako je istaknuo, danas će biti donesena odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnoga boravišta. Mjera će biti na snazi 14 dana. Dr. Božinović pojasnio je kako je Nacionalni stožer zaprimio zahtjev županijskoga Stožera civilne zaštite o potrebi uvođenja te mjere za otok Brač.

Brojna testiranja na Braču
Epidemiološka mjera uvodi se zbog pojave žarišta koronavirusne infekcije na Braču, od koje je za sada oboljelo 22 osobe. Danas su na Braču obavljena brojna testiranja na covid infekciju, i to u Nerežišćima i Supetru, koja je obavio županijski Zavod za javno zdravstvo, a na otoku se nalazi epidemiološki tim. Općina Nerežišća objavila je na svojoj službenoj facebook stranici kako je u općinskoj vijećnici u Nerežišćima upravo dovršeno uzimanje briseva za danas. — Uzeto je 50-tak briseva osoba s prebivalištem u nekoliko bračkih općina, stoji objavljeno. Supetarska gradonačelnica Ivana Marković (SDP) obavijestila je na Facebooku kako će se i ona danas testirati, a od jučer se nalazi samoinicijativno u samoizolaciji zbog kontakta s osobom koja je imala bliski kontakt s oboljelim. Potvrdila je da je i u Supetru za danas dovršeno uzimanje novih briseva te najavila da će se novi uzorci uzimati i sutra.

Dr. Capak: Mali korak do potpune karantene
Dr. Krunoslav Pacak iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo rekao je da jučer nisu uzimani brisevi. — Jučer su uzimane epidemiološke anamneze. Danas će se uzimati dodatni brisevi, pa ćemo vidjeti koliko će biti pozitivnih. 54 kontakta je veliki broj, istaknuo je dr. Capak, rekavši kako je potreban oprez o kojem se stalno govori. Komentiravši najavu uvođenja karantene, dr. Capak naglasio je kako se uvodi stroga mjera s propusnicama kojom će se onemogućiti kretanje na otoku iz jednoga mjesta u drugo. — Radi se o malom koraku do potpune karantene, potvrdio je ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, dodavši kako se na Braču za sada neće uvoditi treća faza popuštanja mjera s obzirom na epidemiološko stanje na otoku. — Situacija zahtjeva da na Braču usporimo faze koje vrijede za ostatak Hrvatske. Odluka je donesena na 14 dana pa će se naknadno razmotriti epidemiološka situacija na Braču, poručio je Capak.

U protekla 24 sata novih 15 pozitivnih osoba
Ministar zdravstva dr. Vili Beroš izvijestio je na tiskovnoj konferenciji kako je u protekla 24 sata na koronavirus pozitivno novih 15 osoba te je u Hrvatskoj do sada od toga virusa oboljelo 2.176 osoba. Preminulih je 87 bolesnika, a trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 181 bolesnik. — Samodisciplina i odgovornost su ključ i samo tako možemo pobjediti u ovoj situaciji, poručio je ministar zdravstva.

Općina Nerežišća objavila je na svojoj službenoj Facebook stranici kako je u općinskoj vijećnici u Nerežišćima upravo dovršeno uzimanje briseva za danas. — Uzeto je 50-tak briseva osoba s prebivalištem u nekoliko bračkih općina, objavili su iz te općine (izvor: Općina Nerežišća)

Podjelite:

You may also like...