Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Krizni stožer Brača završio s radom. Na ugašenoj stranici Stožera osvanula poruka: “Za sve informacije obratite se općinskim stožerima civilne zaštite”

Nakon iznenadne i neočekivane ostavke načelnika Kriznoga stožera otoka Brača Nikole Martinić Dragana, koja je odjenula u javnosti, izgleda da je i Krizni stožer otoka Brača završio sa svojim radom.

Ništa od priopćenja Kriznoga stožera
Iako je javnost očekivala priopćenje bračkoga Kriznoga stožera poslije ostavke prve osobe Stožera o tome što i kako dalje s obzirom na epidemiju koronavirusa i nove slučajeve oboljenja na otoku, to se nije dogodilo. Zavladala je šutnja, a Krizni stožer Brača tek je povremeno izvještavao javnost o novim slučajevima oboljenja na otoku.

“Obratite se općinskim stožerima civilne zaštite”
Tek je na službenoj internetskoj stranici bračkoga Kriznog stožera objavljena poruka, i to sljedećega sadržaja: — Krizni stožer otoka Brača ne koordinira više provođenjem mjera sprječavanja epidemije na otoku, za sve informacije obratite se općinskim stožerima CZ u vašoj općini ili gradskom stožeru CZ u gradu Supetru.

Donekle izgubio povjerenje u Nacionalni stožer
Tadašnji načelnik Stožera ujedno vatrogasni zapovjednik DVD-a Supetar Martinić Dragan neopozivu ostavku ponudio je još 17. kolovoza, o čemu je, kako je naveo, obavijestio sve jedinice lokalne samouprave, odnosno grad Supetar i sedam bračkih općina, a javnosti je poruku objavio na Facebooku. Ostavku je obrazložio pozivajući se na profesionalne i privatne razloge. U poruci otvoreno je prozvao Nacionalni stožer civilne zaštite te istaknuo kako je, prateći situaciju oko bolesti Covid-19, “donekle izgubio povjerenje u vjerodostojnost Nacionalnoga stožera koji rukovodi borbom protiv epidemije iste”.

Neki se članovi stožera ogradili od izjava bivšega načelnika
Poslije Martinićeve ostavke počele su pristizati reakcije. Neki su se načelnici, kao članovi toga Stožera, ogradili od navoda bivšega načelnika, tvrdeći da se ne radi o službenom stavu Kriznoga stožera otoka Brača te da nisu u potpunosti poznati razlozi ostavke načelnika Stožera. Isto tako, osporavaju Martiniću pravo da se miješa u odluke struke, misleći pri tom na Nacionalni stožer civilne zaštite. Prema odluci o osnivanju Kriznoga stožera otoka Brača, zamjenik načelnika Stožera bila je gradonačelnica Ivana Marković.

Je li Krizni stožer Brača završio svoje poslanje?
U svakom slučaju, Krizni stožer Brača izgleda da je završio svoje poslanje, a jedno od njih bilo je i informiranje javnosti. Otočanima preostaju lokalni stožeri civilne zaštite prema mjestu njihova prebivališta, koji bi trebali biti na raspolaganju građanima za sve informacije. U bračkomu Kriznom stožer, formiranomu za čitav otok Brač, uz načelnika Martinić Dragana bili su i voditelj epidemiološke službe na Braču dr. Nađan Šerić, načelnik Policijske postaje Brač Mirko Beović i Jakov Zlatar, osoba zadužena za službenu internetsku stranicu i informiranje javnosti.

detalj s predstavljanja Kriznoga stožera otoka Brača javnosti. Na slici: Nikola Martinić Dragan (lijevo), Ivana Marković, Nađan Šerić, Mirko Beović i Jakov Zlatar (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...