Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Krunoslav Capak objasnio kako će izgledati ljeto na plažama. Komentirao i mogućnost povratka virusa

Dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, i član Nacionalnoga stožera civilne zaštite, komentirao je danas, 6. svibnja, u emisiji HRT-a “Dobro jutro, Hrvatska” rad Nacionalnoga stožera, zatim mjere i preporuke koje se donose, mogućnost novoga vala virusa te najavio kako će izgledati ljeto što se tiče epidemioloških mjera.

“Nemamo namjeru prestati dok ne riješimo situaciju do kraja”
— Ovo mi je najintenzivnije razdoblje u životu, ovo nije lako psihički izdržati, ali trudimo se, radimo i nemamo namjeru prestati dok ne riješimo situaciju do kraja, rekao je dr. Capak, potvrdivši kako je epidemiološka situacija povoljna. Istaknuo je da je prisutan veliki pritisak te se krenulo s kritikama, posebno od početka popuštanja epidemioloških mjera.

Fizičko distanciranje i smanjenje mobilnosti dovelo do povoljne situacije
Pojasnio je da je teško sve izbalansirati, ali trude se i pokušavaju biti pravedni, no ne znaju kako sve djelatnosti funkcioniraju, pa im se dogodi da nekoga preskoče, što je problem. — Nastojimo posložiti stvari po fazama. Ne smijemo sve sada pustiti i ne smijemo pustiti na način kako je bilo prije, jako je važno da se držimo osnovnih epidemioloških mjera, rekao je dr. Capak. Naglasio je da su fizičko distanciranje i smanjenje mobilnosti doveli do povoljne epidemiološke situacije te pri tom dodao kako svi strepe od porasta broja novooboljelih.

Osobe u samoizolaciji su bazen potencijalno pozitivnih
Na novinarsko pitanje kako se donose odluke o popuštanju mjera s obzirom da je koronavirus i dalje prisutan, dr. Capak rekao je da se epidemiološka situacija uspoređuje te se rade modeli i procjene koliko bi moglo biti oboljelih. — Temeljem toga procjenjuje se mogu li se popustiti mjere, a procjenjuje se i koliko je osoba u samoizolaciji jer je to bazen iz kojega se regrutiraju potencijalno pozitivni, rekao je ravnatelj HZJZ, dodavši kako to ne rade epidemiolozi. — Vlada je resornim ministarstvima rekla da naprave prioritete što najviše pomaže gospodarstvu i ljudima u provođenju njihovih svakodnevnih aktivnosti, a najmanji je epidemiološki rizik, pojasnio je dr. Capak.

Virus je još uvijek prisutan
Ustvrdivši kako je napravljen veliki uspjeh, dr. Capak upozorio je kako postoji mogućnost drugoga vala virusa koji nam prijeti. — Ako virus zadrži karakteristike koje ima sada, vjerojatno će se vratiti na jesen, rekao je, naglasivši da nije nemoguće do tada imati efikasan lijek. Apelirao je na građane da budu svjesni kako je virus još uvijek prisutan te se pridržavaju mjera.

“Neće biti onako kako je bilo”
Osvrnuvši se na nadolazeću turističku sezonu i kupanje na plažama, dr. Capak rekao je da sve ovisi o tome kako će turizam biti organiziran. Tvrdi kako ćemo sigurno ići na more, ali i kako to “neće biti onako kako je bilo, neće biti gužve na plažama”. — Bit će komunalni redari ili vlasnici plaža koji će brinuti o tome da ne dolazi do fizičkoga kontakta na plažama, pojasnio je ravnatelj HZJZ, dodavši da će biti fizičke distance dok god je virus prisutan.

Intenzivno se raspravlja
Naglasio je kako su sada u fokusu kafići i ugostiteljski objekti, hoteli, dječji vrtići i škole te sportska natjecanjima, a o čemu se, dodao je, intenzivno raspravlja. — Popuštamo na svim stranama, ali ne možemo odjednom sve pustiti, rekao je dr. Capak gostujući na HRT-u.

Ustvrdivši kako je napravljen veliki uspjeh, dr. Krunoslav Capak upozorio je gostujući u emisiji HRT-a kako postoji mogućnost drugoga vala virusa koji nam prijeti. — Ako virus zadrži karakteristike koje ima sada, vjerojatno će se vratiti na jesen, rekao je, naglasivši da nije nemoguće do tada imati efikasan lijek. Apelirao je na građane da budu svjesni kako je virus još uvijek prisutan te se pridržavaju mjera (izvor: HRT)

Podjelite:

You may also like...