Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Lista nezavisnih vijećnika poručila: “Neće ceste omogućiti zapošljavanje ili ostanak ljudi u općini, nego kvalitetna usluga predškolskoga odgoja, programi za poticanje poduzetništva i smislen razvoj turizma”. Načelnik Kaštelan: “Općina Pučišća najveće je bračko gradilište što je najbolji dokaz aktivne potpore gospodarstvu”

Lista nezavisnih vijećnika Općinskoga vijeća u Pučišćima, čija je nositeljica Roberta Rošker, a članovi Dijana Šabić i Milan Kalilić, nisu bili oduševljeni prijedlogom Proračuna koji je pred vijećnike iznio načelnik Pučišća Marino Kaštelan (HDZ) na posljednjoj sjednici Općinskoga vijeća, a koja je zbog epidemioloških razloga održana u Dvorani Hrvatskoga skupa, 21. prosinca.

Oporbeni vijećnici svoje nezadovoljstvo iznijeli su kroz nekoliko amandmana, a jedan od njih odnosio se i na financiranje Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”, tražeći da se u općinskomu proračunu osigura stalna stavka, a ne tek donacija.

Tražili da se osigura stabilnost financiranja udruge
— Amandman smo podnijeli na samoj sjednici, a on se odnosio na to da “Brački pupoljci” budu uklopljeni u proračun kao stalna stavka, a ne kroz donacije. Dakle, da se uklapanjem u proračun osigura stabilnost financiranja udruge, a onda i djelovanja, tako da manje ovise o dobroj volji donatora i iznosu prikupljenih donacija, pojasnila je za BRAČ danas Dijana Šabić iz Liste nezavisnih vijećnika. Naglasila je kako s područja općine Pučišća terapije u sklopu udruge koristi 11 djece te zato smatraju da je iznos od 15.000 kuna apsolutni minimum koji, kako je naglasila, “općina bez problema može osigurati u proračunu”.

Prijedlog proračuna dobili pet dana prije održavanja sjednice
K tome, nezavisni vijećnici prigovaraju da su prijedlog proračuna dobili tek pet dana prije održavanja sjednice Općinskog vijeća na kojoj se odlučivalo o ovogodišnjem proračunu. — Iako je zakonska obveza općine da prijedlog proračuna vijećnicima dostavi do 15. studenoga, prema članku 37. Zakona o proračunu, mi smo prijedlog dobili tek 15. prosinca, pet dana prije sjednice na kojoj smo trebali o njemu raspravljati. S obzirom da su sva tri naša nezavisna vijećnika zaposlena, u tom razdoblju od pet dana nije bilo dovoljno vremena da se proračun kvalitetno prouči i pripreme amandmani, koji moraju biti vezani za njega. Dakle, nismo ih mogli unaprijed pripremiti, iako smo imali opću ideju o tome što želimo uklopiti u proračun, žali se vijećnica Šabić.

U 2020. godini “Brački pupoljci” obratili su se Općini s tri zahtjeva
No, načelnik Kaštelan za portal BRAČ danas pojasnio je kakvo je stanje s financiranjem bračke Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju. Istaknuo je da su se “Brački pupoljci” u prošloj godini obratili Općini Pučišća s tri zahtjeva, odnosno zamolbe. — Prvi zahtjev od 3. travnja 2020. godine odnosio se na partnerstvo u prijavi projekta “Pruži mi ruku i povedi me” koji je Udruga prijavila na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom je predviđeno obuhvatiti djecu iz dislociranih sredina, i to iz općina Pučišća i Bol, a Općina Pučišća je trebala osigurati prostor za individualni rad s djecom. Zahtjevu je udovoljeno, i to tako da je Općina 8. travnja potpisala izjavu o partnerstvu te Udruzi ugovorom ustupila prostor površine 14 m2 u prizemlju zgrade Općine Pučišća, pojasnio je Kaštelan, dodavši kako je Udruga bila oslobođena plaćanja naknade i režijskih troškova. Općina je, kako ističe načelnik, također preuzela obvezu urediti neuvjetan sanitarni čvor u prizemlju zgrade. Udruga je, prema Kaštelanovim navodima, preuzela prostor na korištenje u rujnu, dok je sanitarni čvor u cijelosti preuređen krajem listopada.

Udruga je tražila novi zamjenski prostor zbog blizine ambulante
Pučiški načelnik osvrnuo se i na ostala dva zahtjeva “Bračkih pupoljaka”, dodavši kako su zaprimljena 3. studenoga i 23. prosinca. — Drugi zahtjev odnosio se na problem koji je nastao zbog preuređenja pučiške ambulante i njezinoga privremenoga smještaja u prostorije Šahovskoga kluba Pučišća, također u prizemlju zgrade Općine. Udruga je zbog blizine ambulante i situacije s epidemijom Covid-19 tražila od Općine novi zamjenski prostor dok se ambulanta ne vrati u svoje prostorije. Obzirom da je mogućnost privremenoga premještaja ambulante Udruzi bila najavljena već pri potpisivanju ugovora za ustupanje prostora, te da je zbog ambulante već bio privremeno iseljen Šahovski klub, Općina nije bila u mogućnosti Udruzi ponuditi treći prostor, ali je ponuđeno mjesečno sufinanciranje najma u iznosu od 1.500 kuna, istaknuo je Kaštelan. Udruga je, dodao je načelnik, u tomu razdoblju privremeno bila smještena u prostorijama Doma časnih sestara, i to bez naknade, dok je troškove grijanja sufinancirala Općina Pučišća.

Zatražili donaciju, ali nakon usvajanja proračuna
Kaštelan je pojasnio da je u trećoj zamolbi Udruga zatražila donaciju, ali ona je, navodi, zaprimljena nakon usvajanja Proračuna za 2021. godinu. — U dopisu Udruga donosi sažeti opis svoga djelovanja, zahvaljuje Općini Pučišća na partnerstvu u projektu i na sudjelovanju u različitim humanitarnim akcijama te moli pomoć u pokrivanju troškova plaće terapeuta u iznosu od 10.000 kuna. Zahtjevu je udovoljeno dana 7. siječnja ove godine uplatom traženoga iznosa od 10.000 kuna, istaknuo je. Osim toga, demantirao je navode oporbe o tomu kada je dostavljen prijedlog Proračuna. — Prijedlog Proračuna dostavljen je u zakonskomu roku predstavničkomu tijelu, odnosno predsjedniku Općinskoga vijeća dopisom od 12. studenoga 2020. godine, odgovorio je nositelj izvršne vlasti u toj bračkoj Općini.

Općinari odbili uvesti Pupoljke u proračun
No, oporbeni vijećnici svoje nezadovoljstvo postupanjem općinske vlasti izrazili su i svojom porukom na Facebook stranici “Projekt: Općina Pučišća”, tvrdeći kako su “općinari odbili uvesti Pupoljke u proračun i osigurati im sta(bi)lno financiranje”. Pri tom su naglasili: — Jedanaest djece iz naše općine ide na terapije u ovu udrugu. Jedan sat terapije udrugu košta od 150 do 200 kuna. Tražili smo 15.000 kuna za Pupoljke. To je samo 100 sati. To je samo 9 sati terapije za 1 dijete. Dijete koje ide na terapije barem dva puta tjedno. Kako da ovo drugačije napišemo, a da vladajuća tišina (šta se nismo pri ovoga pojma sitili, uf) ne ispadne loše? Kojim riječima da vam prenesemo informaciju da su odbili ovaj amandman, “težak” 15.000 kuna, u proračunu u kojemu samo asfaltiranje Bračute košta 130.000 kuna?, komentirali su na društvenoj mreži koja ima gotovo 1.000 pratitelja.

Marino Kaštelan: Općina je odgovorila na svaki zahtjev “Bračkih pupoljaka”
Načelnik Kaštelan pak ističe kako je Općina u 2020. godini odgovorila na svaki zahtjev “Bračkih pupoljaka”, i to financijskom i materijalnom pomoći, kao što je, dodao je, to činila od njezina osnutka 2009. godine. — S predsjednicom Udruge Mirjanom Nižetić imamo dobru suradnju, a kako bi se ista poboljšala i kako bi Udruga bila s fiksnim iznosom uvrštena u Proračun za 2022. godinu usuglasili smo se da će Udruga Općini nominirati konkretan program rada i traženi iznos sufinanciranja od Općine Pučišća, a što je ove godine izostalo. Bez obzira na navedeno, Općina i u Proračunu za 2021. godinu ima dodatnoga prostora i načina za sufinanciranje i potporu djelovanja ove Udruge, pojasnio je pučiški načelnik.

Nezavisni vijećnici tražili i smanjivanje sredstava za održavanje komunalne infrastrukture
Ipak “Brački pupoljci” nisu bili jedini interes i briga troje vijećnika s nezavisne liste. Amandmanima na Proračun predložili su izmjene u stavkama koje se odnose na komunalnu infrastrukturu za koju je u proračunu predviđeno 8,1 milijuna kuna. Tražili su da se u programu održavanja komunalne infrastrukture, i to za održavanje nerazvrstanih cesta, umanji dio proračunskih sredstava s 794.800 kuna na 464.800 kuna. Vijećnici su, između ostaloga, tražili da se ukinu sredstva za asfaltiranje Bračute, planirana u iznos od 130.000 kuna, kao i da se za betoniranje poljskih puteva skine planiranih 150.000 kuna. — Navedena izmjena oslobodila je ukupno 330.00 kuna kojima bi se financirale izmjene u proračunu koje predlažemo većinom ovih amandmana, a ne bi značajno utjecale na količinu i kvalitetu uređene komunalne infrastrukture na području općine Pučišća. Jednako tako, predlažemo apliciranje projekta vidikovca na aktualni natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, kao i na druge dostupne natječaje, primarno na lokalnoj i regionalnoj razini, pojasnili su u dopisu koji su dostavili portalu BRAČ danas.

Oporba tvrdi da je osposobljavanje TZ-a došlo nakon 9 godina kršenja brojnih zakona
U amandmanima zatražili su, uz ostalo, i da se za program razvoja gospodarstva umjesto planiranih 0 kuna uvrsti 100.000 kuna, a isto toliko i za subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnoga sektora. K tome, predložili su da se za 15.000 kuna povećaju iznosi novčanih pomoći i tekućih donacija. Posebno su iznenađeni što je u Proračunu za stavku “Turizam” planirano 42.000 kuna, a za sufinanciranje tamošnje Turističke zajednice 30.000 kuna. Amandmanima su tražili da se za turizam uvrsti dodatnih 150.000 kuna, 200.000 kuna za unapređenje turističke ponude, a za pučišku TZ-u dodatnih 80.000 kuna. — Ističe se sufinanciranje TZ-a i osposobljavanje samoga TZ-a za rad, a ne spominje se da to sufinanciranje iznosi mizernih 30.000 kuna ili da se očekuje sufinanciranje HTZ-a kroz pomoć nerazvijenim turističkim zajednicama, kao da je to nešto čime bi se trebali ponositi, ni da je osposobljavanje TZ-a došlo nakon 9 godina kršenja brojnih zakona iz područja turizma. To nisu nikakve pozitivne stvari koje su se dogodile u 2020. godini, kako načelnik voli isticati, već je to zadovoljavanje zakonskoga minimuma nakon, ponavljamo, gotovo desetljeća kršenja zakona, poručila je vijećnica Šabić.

Evo zašto vijeće nije prihvatilo amandmane koji se odnose na rad Turističke zajednice
Osvrnuvši se na amandmane oporbenih vijećnika, načelnik Kaštelan rekao je kako oni nisu prihvaćeni jer nisu dobili potrebnu potporu članova Općinskoga vijeća. Prema podacima objavljenima na službenoj stranici Općine, u predstavničkom domu sjedi šest članova HDZ-a od ukupno njih jedanaest, pa je jasno da Kaštelan ima sigurnu većinu kod glasanja. — Kao predlagatelj Proračuna očitovao sam se o amandmanima koje smo zaprimili na samoj sjednici Vijeća. U očitovanju sam iznio da Turistička zajednica općine Pučišća u 2021. godinu ulazi s viškom od oko 85.000 kuna, a trenutno na računu TZ ima oko 145.000 kuna, i da su predviđena sredstva za sada dovoljna, a ukoliko bude potrebe da će se ista povećati rebalansom. U odnosu na predloženi amandman za unaprjeđenje turističke ponude, napominjem da Općina Pučišća svoju turističku ponudu unaprjeđuje kontinuirano već godinama kroz niz različitih programa i projekata te bilježi najveći godišnji, petogodišnji i desetogodišnji rast turističkoga prometa, a osobito nautičkoga turizma na otoku Braču, poručio je Kaštelan.

Načelnik naveo da Općina radi goleme iskorake u razvoju turizma
Naveo je tako ulaganja u izgradnju nove obale u luci Pučišća, projekt uređenja obalnoga pojasa plaže Treće lučice, uređenje igrališta, parkova, trgova, tržnica, ribarnica i drugih javnih površina i objekata, zatim postavljanje besplatnoga bežićnoga interneta na javne površine u sklopu projekta WiFi4EU, uređenje zubne i opće ambulante, sanaciju ribarnice, izgradnju mrtvačnice, dogradnju Klesarske škole, izgradnju ceste Pučišća-Povlja, rotora u Pučišćima i Pražnicama, trga u Humcu, rješavanje vodoopskrbe u mjesecima vršne potrošnje sa procrpnicom Česminova vala, rješavanjem onečišćenja mora uzrokovanoga manjkavostima u sustavu odvodnje otpadnih voda. K tome, Kaštelan je ukazao i na rješenje prometne regulacije, uređenje pješačkih i biciklističkih staza, sufinanciranje rada sportskih i kulturnih udruga s napomenom kako je u toj bračkoj Općini opstala jedina limena glazba na Braču, “Brassčuta”. Nije zaobišao spomenuti ni opremanje DVD-a Pučišća novim vozilima i opremom, zatim uređenje poljskih putova i dovođenje elektroopskrbe do OPG-ova koji se bave agroturizmom i robinzonskim turizmom, kao i planiranje turističkih zona i potporu uređenju postojećih hotela. — Općina Pučišća radi goleme iskorake u razvoju turizma, puno veće od amandmanom traženih 200.000 kuna, poručio je načelnik.

Općina Pučišća najveće je bračko gradilište
Što se tiče amandmana za potporu gospodarstvu, Kaštelan je posebno izdvojio uspješno okončanje stečajnoga postupka nad tvrtkom Jadrankamen i isplatu prve rate od 28 milijuna kuna duga vjerovnicima te činjenicu da su u Općini Pučišća trenutno u fazi otvaranja četiri nova privatna kamenoloma. — U funkciji je privremeni vez u teretnoj luci Veselje te je u rujnu izdana lokacijska dozvola za gradnju te luke. Izdane su dvije građevinske dozvole za gradnju solarnih elektrana snage 9.9 MW, a treća snage 19.8 MW je u fazi studije utjecaja na okoliš. Završena je prva faza produljenja uzletno-sletne staze Zračne luke Brač, a druga faza uvrštena je na listu strateških projekata Hrvatske, istaknuo je, dodavši kako je za taj projekt dovršen postupak procjene utjecaja na okoliš. — Općina Pučišća trenutno je najveće bračko gradilište što je nesumnjivo najbolji dokaz aktivne potpore gospodarstvu, poručio je načelnik u osvrtu na traženje oporbenih vijećnika.

Oporba o radu načelnika: Radi puno, ali krive stvari
Na rad pučiškoga načelnika osvrt je iznijela i oporba. Ona ima svoje viđenje rada općinske vlasti. — Ne može se reći da se u Pučišćima ništa ne radi, ili da naš načelnik ništa ne radi. Dapače, radi puno, ali krive stvari. I to je ono što zamjeramo ovoj vlasti. Previše energije, vremena i truda ulaže se u ceste, nerazvrstane puteve i drugo, a premalo u ljude. Neće ceste omogućiti zapošljavanje ili ostanak ljudi u općini, nego kvalitetna usluga predškolskoga odgoja, pogrami za poticanje poduzetništva i smislen razvoj turizma, između ostaloga. A sve to je, čini nam se, zadnja rupa na svirali ovoj vlasti, poručila je vijećnica Šabić.

Tko je ikad znao što se na sjednicama govorilo?
Naglasila je kako zahvaljujući izvještavanju sa sjednica Općinskoga vijeća “napokon postoji povratna reakcija lokalne zajednice na ono što je godinama prolazilo ispod radara”. — Tko je ikad znao što se na sjednicama govorilo? Iako su one u načelu otvorene za javnost, ta javnost skoro nikad na njima nije prisutna. Najviše “problema”, naše izvještavanje sa sjednice izazvalo je kad smo pisali o tome da je općina odbila dodijeliti nagradu Luciji Puljak, što su (s pravom) prenijeli brojni mediji. Nije uobičajena praksa da se ovako javno piše o svemu što se raspravlja na vijećima, a mi smo jednostavno iskoristili dostupni medij Facebooka da javnost redovito informiramo o tome kako se, o čemu i tko odlučuje, poručili su na Facebooku.

Usvojen Proračun “težak” 11,9 milijuna kuna
Na kraju treba dodati da je Općinsko vijeće većinom glasova usvojilo ovogodišnji Proračun čiji će prihodi iznositi 11,9 milijuna kuna, a rashodi 10,9 milijuna kuna.

Načelnik Pučišća Marino Kaštelan (HDZ) u Općinskomu vijeću općine Pučišća koje vodi Stjepan Kusanović (HDZ) ima većinu vijećnika, njih šest od jedanaest, iz reda HDZ-a, jedan je član vijeća iz reda SDP-a, a ostalo su vijećnici dviju kandidacijskih lista, od kojih jednu vodi Roberta Rošker, a drugu Tonči Drpić (foto: Detalj s 15. sjednice Općinskoga vijeća koja je održana 19. prosinca 2019. godine / iz arhive)

Podjelite:

You may also like...